Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dámská kupé: Dobrý nápad, nebo zbytečná islamizace? Podle nás jsou super!

Cesty v dámském kupé oceníte především v noci
22. srpna 2014 | 15:04

Sporná dámská kupé, která za hlasitých protestů mužských organizací přede dvěma lety zavedly České dráhy, si našla své fanoušky mezi ženami všeho věku a vyznání.  Mimochodem tato služba k nám přišla z katolického Rakouska, takže obviňovat železnici z islamizace, je fakt nesmysl.

Noční cesty vlakem jsou pro ženy často nepříjemné, protože se obzvláště ve velkých méně obsazených spojích obávají o svou bezpečnost. Po dvou letech od zavedení těchto kupé je jasné, že o nějaké diskriminaci mužů nebo dokonce islamizaci, která odděluje násilně ženy od mužů, nemůže být ani řeč. 

V noci můžete spát ve vlaku klidně

Muži mají k dispozici celou vlakovou soupravu s výjimkou jednoho kupé, a je-li vlak plně obsazen, může dokonce průvodčí do dámského kupé muže usadit. A co se týče islamizace, dívky v burkách v těchto vagonech nepotkáte častěji než běžném životě. Využívají je hlavně ženy, které jsou nucené cestovat v noci. Chtějí si v klidu zdřímnout, aniž by musely kontrolovat, zda sedí způsobně a neprovokují ze spánku mužské spolucestující. Prozíravé ženy, které vědí, že právě skončil zápas dvou fotbalových klubů a vlak bude plný opilých fanoušků.

Vděčné za ně jsou i dámy v letech, které chtějí mít svůj klid a také mladé dívky. Ty totiž rodiče na delší cesty pouštějí s místenkou do dámského kupé s klidnějším srdcem. „Naše Lenka dojíždí každý týden z Prahy do Brna na výběrovou školu. Je jí 14, je to mladá naivní holka a často cestuje až za tmy. Musím říct, že jsem mnohem klidnější, když vím, že pojede dámským kupé, na které průvodčí dohlíží ,“ říká čtyřicetiletá Magda.

Pohodlí a bezpečí si zasloužíme

Podle nás jsou dámská kupé super a mnohým ženám zpříjemňují cestování! Stejně jako dámské záchody, dámské sprchy nebo dámské toiky na festivalech jsou součástí oné příjemné pozitivní diskriminace, kterou nám ženám západní kultura poskytuje již celá staletí. V našich zeměpisných šířkách je zkrátka zvykem dávat ženám přednost ve dveřích, pečovat o jejich pohodlí a být k nim zdvořilý. Je hezké, že to českým mužům připomínají alespoň České dráhy, když už to v některých případech nezvládly jejich matky.

Co si myslíte vy?

Video se připravuje ...