Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ušetřete za letenky na dovolenou a nadělte si je už pod stomeček

Nejvýhodněji nakoupíte letenky na dovolenou právě v těchto dnech
3. prosince 2013 | 15:30

Nebaví vás nakupovat pořád ty stejné knížky, elektorniku či kosmetiku? Co takhle letos pod stromeček nadělit partnerovi či mamince letenku? Třeba do teplých krajů, nebo do zajímavé evropské metropole.

Touží vaše maminka vidět jaro v zemi tulipánů, nebo si s mužem už dlouho říkáte, že by vás zajímala dovolená v nějaké exotické zemi? Na shánění letenky do zahraničí není nikdy moc brzy!

Když se do hledání letenek totiž pustíte už nyní, můžete její koupí v předstihu značně ušetřit a navíc se vyhnete stresu z hledání vhodného spoje na poslední chvíli.

S nákupem letenek neváhejte

...
Autor: Student Agency
„Akce typu last minute v letecké dopravě neexistuje. Ideální je nakupovat letenky v horizontu minimálně tří měsíců před plánovaným odletem,“ radí Věra Janičinová, ředitelka oddělení letenek ze společnosti Student Agency.

V letenkách totiž platí systém first minute, často nazývaný jako „early bird“, což v překladu znamená ranní ptáče. Letenky v letadle se postupně vyprodávají od nejlevnějších a s přibývajícím časem a blížícím se termínem odletu jejich cena roste. Proto je cenově nejvýhodnější nadělit si letenky na jarní nebo letní dovolenou už pod stromeček.

Sledujte mimořádné akční nabídky

Pokud máte obavu z nákupu letenky s větším časovým předstihem, třeba z důvodu nečekaného onemocnění, můžete si pro takový případ sjednat pojištění, za poměrně nízký poplatek, který se vám u dražších destinací rozhodně vyplatí.

...
Autor: shutterstock.com

Většina společností také nabízí různé akce, při nichž letenky krátkodobě zlevní. Tyto zlevněné ceny však platí pouze pro vybrané destinace a jejich termín proletu bývá časově omezen.

O mimořádných akčních slevách se můžete dozvědět z newsletterů leteckých společností, nebo prostřednictvím nejrůznějších agentur, vyhledávajících pro vás ta nejvýhodnější letová spojení v požadovaném termínu.

Low-cost se vám může i prodražit

...
Autor: Student Agency
Před koupí letenky byste se měli rozhodnout, zda chcete letět s pravidelným nebo nízkonákladovým dopravcem. I když se druhá varianta jeví na první pohled jako velmi výhodná, podle odborníků tomu tak nemusí být i ve skutečnosti.

Nižší cena je totiž kompenzovaná omezením služeb, které máte u pravidelných přepravců již v ceně. Připlatit si tak budete muset například za přednostní odbavení, volbu sedadla nebo dopravu zavazadel. Většina low-cost přepravců navíc nelétá na hlavní letiště, ale využívá ty levnější v okolí a vy tak zaplatíte nemalé částky za dopravu do centra. Vždy si tak raději předem zjistěte, co všechno v ceně letenky máte.

Nebojte se letět od sousedů

...
Autor: Student Agency
Důležitou roli při výběru letenky nehraje jen cílová destinace, ale také místo odletu. Pamatujte, že nemusíte být vázaní jen na letiště v Praze, ale můžete využít i letišť položených nedaleko za českou hranicí.

Ostatně tisíce Čechů odlétají každoročně na dovolenou například z Drážďan, Mnichova, Vídně, Norinberku, Bratislavy nebo Berlína a všechna tato letiště jsou snadno dostupná autobusem. „V případě, že preferujete dopravu autem, můžete využít výhodné balíčky s parkováním přímo u letiště,“ dodává Věra Janičinová.

Autor: brig
Video se připravuje ...