Na dort do Vídně
Vydejte se do hlavního města Rakouska za nevšedním zážitkem: nedaleko budovy zdejší opery najdete v ulici Philhalmonikerstraβe 4 hotel Sacher s vyhlášenou kavárnou, kde se můžete pohodlně usadit v sametovém křesílku a objednat si šálek pravé vídeňské kávy a k tomu kousek originálního dortu, obojí s kopečkem šlehačky.
Autorem skvělé pochoutky plné čokolády a meruňkové marmelády byl šestnáctiletý kuchtík Franz Sacher ve službách knížete Metternicha. Jeho syn pak ve Vídni založil světoznámý rodinný hotel. Dort si odtud můžete i odvézt s sebou domů v ozdobné dřevěné krabici. A ceny? Celý dort o průměru 16 centimetrů pořídíte za necelých 30 euro. Zkusíte ho upéct sami? Tady je recept:
Sachrův dort
Suroviny:
Na těsto:
• 6 vajec
• 150 g kvalitní hořké čokolády
• 140 g másla
• 130 g polohrubé mouky
• 200 g moučkového cukru
• dřeň z vanilkového lusku
• kousek másla a mouku na formu
Na ozdobu:
• 300 g meruňkové marmelády
• 2 lžíce kvalitního rumu
• 200 g hořké čokolády
• 150 g moučkového cukru
• trochu vody
• kousek másla
Postup:
Rozšleháme máslo s cukrem, přidáme vanilkovou dřeň a do směsi postupně zašleháme žloutky a rozpuštěnou čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh, který střídavě přidáváme s moukou do máslové směsi. Těsto nalijeme do vymazané a vyspané formy a pečeme při teplotě 170 °C zhruba 40 minut. Hotový korpus vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout. Pak ho podélně rozřízneme, namažeme marmeládou, kterou jsme svařili s alkoholem a propasírovali, přiklopíme a celý dort ještě důkladně pomažeme a necháme ztuhnout. Nakonec polijeme vyšší vrstvou čokoládové polevy (svaříme vodu s cukrem, přidáme kousky čokolády a necháme rozpustit, na závěr vložíme oříšek másla). Krájíme nožem namočeným v horké vodě a rychle osušeným, aby nepraskala poleva. Servírujeme s kopečkem neslazené šlehačky.
Příprava: 140 minut Počet kousků: 8
Hovězí špička (Tafelspitz)
Suroviny:
• 1kg hovězí květové špičky (zadní hovězí)
• 2 cibule
• 3 lžíce másla
• 400 g kořenové zeleniny
• kousek póru
• 2 morkové kosti
• voda
• lžička nového koření
• lžička celého pepře
• 5 bobkových listů
• svazek čerstvých bylinek
• sůl
Postup:
Maso a morkové kosti omyjeme. Kosti vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou a povaříme, pak přidáme maso, půlky cibule osmažené na másle, větší kousky zeleniny, koření, sůl a necháme vařit na mírného ohni 2 až 3 hodiny doměkka. Pravidelně sbíráme pěnu a doléváme vodu. Hotové maso nakrájíme na silnější plátky, podáváme s vývarem, kousky zeleniny, bylinkami a brambory nebo chlebem. Přidat můžeme i nastrouhaný křen.
Doba přípravy: 160 minut Počet porcí: 5
Špecle
Autor: Shutterstock.com
Tyrolské speciality
Vydejte se do Tyrolska! Na západě Rakouska v hlavním městě Innsbruck vám kromě skvělých klobásek a sýrů vám nabídnou nefalšované tyrolské knedlíky se špekem a zelí, anebo si můžete pochutnat na drobných moučných špeclích. Servírují se k omáčkám nebo guláši, ale chutnají výborně i se sýrem a smetanou. Vyzkoušejte náš rychlý recept.
Špecle (Spätzle)
Suroviny:
• 250 g polohrubé mouky
• 2 vejce
• trochu mléka
• voda
• muškátový květ
• sůl a pepř
• máslo
Postup:
Mouku smícháme s vejci, troškou mléka, solí a muškátovým květem tak, aby vzniklo hustší těsto. Hmotu protlačíme přes cedník s většími dírkami do vařící osolené vody a uvaříme. Až kousky vyplavou na hladinu, scedíme je, necháme okapat a promastíme máslem. Dobře chutnají například s osmaženou cibulkou, strouhaným sýrem, smetanou a zelenými bylinkami.
Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4
Mozartovy koule, které jsou ze tří vrstev, se dodnes vyrábějí ručně
Autor: ČTK
Sladkosti s historií
A na závěr by to možná chtělo malou sladkou tečku. Najdete ji buď v hornorakouském městě Linec v podobě máslového lineckého koláče s pikantním džemem ozdobeném tradiční mřížkou, anebo se zastavte v Salcburku kousek od německých hranic na pravé Mozartovy koule. Vymyslel je zdejší cukrář Paul Fűrst v roce 1890 a stejnojmenný podnik je tam dodnes ručně vyrábí. Pod vrstvou kvalitní čokolády najdete pistáciový marcipán a nugát. Ročně odtud putuje do celého světa zhruba 1,4 milionu koulí. Vy si je můžete koupit buď ve městě ve čtyřech obchodech, nebo nechat poslat poštou.