Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Gurmánské výlety: Romantický piknik na Červeném hrádku

1. září 2011 | 06:48

Tip na víkend: Spojit romantický výlet a dobré jídlo je skvělý nápad. A přesně můžete zažít na zámku Červený hrádek kousek od Jirkova v Krušných horách. V místní zámecká restauraci můžete ochutnat i jídla vařená podle receptů Magdaleny Dobromily Rettigové.

O tom, jak nádherně je na Červeném hrádku, který leží dva kilometry od Jirkova, ví málokdo. Přesvědčila se o tom redaktorka Blesku pro ženy Majka Vinická se svým mužem.

Klid a pohoda

Je tu poměrně málo turistů a nádherná atmosféra. Rozložili jsme si tedy deku na louce pár metrů od zámku, vybalili dobroty, které nám místní šéfkuchař připravil a celé odpoledne jsme se povalovali, uzobávali čerstvé ovoce, popíjeli šampaňské a povídali si. Oba jsme byli nadšení.

Červeny hrádek u Jirkova: Redaktorka Majka Vinická na pikniku s manželem.
Autor: archiv autorky
Místo je to nádherné, a když si zavoláte tři hodiny předem a objednáte si ho, připraví vám piknikový koš. My zvolili variantu romantický piknik pro dva (na výběr je ještě rodinný piknik a deLux). Nad nabídkou teplých jídel v restauraci jsme zavřeli oči a vyrazili si k baru pro koš s občerstvením a deku. Popadli jsme dva koše a šli hledat nejkrásnější místo, kde by nám chutnalo. Vzhledem k tomu, jak nádherné je okolí zámku, nebylo na tom nic těžkého.

Červeny hrádek u Jirkova
Autor: archiv autorky

Recepty pode Rettigové

Jenže řízečky, bagetky, bábovky a sedviče nejsou to jediné, co vám místní restaurace nabízí. „Během čtrnácti dnů představíme hostům nový jídelníček. Tradiční české lahůdky tu budou vařit kuchaři podle receptů Magdaleny Dobromily Rettigové, samozřejmě v moderním pojetí. Jeden z nich vařil ve Španělsku a Německu a druhý se u čil u Zdeňka Polreicha. Sehnat kvalitní kuchaře je prostě umění,“ říká provozovatel místního gastronomického úseku Roman Šujan.

Nad jídelním lístkem, který nabízí na sádle smažený řízek z krkovice s bramborovým pyré, kukuřičné baby kuřátko s nádivkou z mladých kopřiv nebo švestkové knedlíčky s mákem a přepuštěným máslem, se sbíhají sliny. Rozhodně stojí za ochutnání.

Výlet na konec

Červeny hrádek u Jirkova: Výlet si můžete zpestřit vyjížďkou na loďkách
Autor: archiv autorky
Jenže návštěva Červeného hrádku není jen o jídle a nudit se tu nebudete ani po obědě. Zajít si můžete k leknínovému rybníku na lodičky, na prohlídku zámku s průvodcem, do technického muzea, nebo procourat park. A pokud vám ani to nestačí, skočte do auta a projeďte si krušnohorský okruh. Za pět minut jste totiž na vrcholcích Krušných hor, které jsou čím dál krásnější a určitě stojí za vidění.

Nemám ráda svatby, ale celou dobu výletu jsem si říkala, že tohle je přesně to místo, kde stojí za to se vdát. Ale pokud už jste pod čepcem, určitě sem vezměte svého milého, udělá vám to dobře. Stejně jako mně a mému muži.

Autor: Majka Vinická, Kbak
Video se připravuje ...