Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

50 důvodů, proč hledat svět v Česku

Fotografie
27. června 2011 | 05:00

Napadlo vás, že můžete vyměnit velblouda za kolo a užít si Saharu v jižních Čechách? Nemá sice 9 milionů kilometrů čtverečních jako ta africká, ale když vás omrzí, za tři hodinky se můžete koulovat v přírodním mrazáku nedaleko Karlových Varů, nebo za půl hodiny usrkávat gin s tonikem u české obdoby anglického Windsoru. Proč se trmácet po světě, vždyť podobně unikátních míst je v Česku daleko víc! Blesk jich shromáždil čtyřicet!

1. Největší hrad světa v naší metropoli

Podle Guinnessovy knihy rekordů jsou největším hradem na světě pražské Hradčany. Najdete tady monumentální Chrám sv. Víta, reprezentační sály, zrekonstruovanou Zlatou uličku i palácové zahrady s jedinečným výhledem na Prahu.

2. Vodopád pětkrát vyšší než Niagara

Nejvyšší vodopád u nás najdete v Krkonoších a měří téměř 250 metrů. Ze skály jižně od Labské boudy padá do hlubokého údolí. Blízká Ambrožova vyhlídka nabízí krásný výhled na Labský důl, Kozí hřbety, Kotel a Lysou horu.

3. Nejnovější vojenské muzeum

Muzeum v Králíkách minulý rok prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Uvidíte vývoj i současnou podobu vojenské techniky včetně několika desítek tanků, obrněných transportérů nebo těžkých polních děl. Část exponátů si můžete doslova osahat.

4. Jihočeské moře

Rožmberk je největším českým rybníkem a říká se mu proto jihočeské moře. Dlouhou dobu byl dokonce největším rybníkem na světě. Dá se v něm koupat, i když lépe pochodíte na dalším třeboňském velikánu, rybníku Svět, kde jsou dvě písečné pláže.

5. Světový poklad nad Berounkou

Kaple sv. Kříže, určená ke schraňování ostatků svatých na Karlštejně, je nablýskaným výletním cílem. Karel IV. ji nechal celou vyložit zlatem, spodní část vyzdobil leštěnými polodrahokamy a strop benátským sklem.

6. Jamajka na letišti u Tábora

Největší festival reggae, ska a punkové hudby u nás hostí letos přes 80 hudebních skupin z celého světa. Na táborské letiště se od 15. do 17. července sjedou evropské kapely, i hvězdy z Jamajky, USA nebo Kanady. Loni festival navštívilo 12 tisíc lidí.

7. Nejstrašidelnější hrad nedaleko Prahy

Myslíte si, že Draculův hrad je strašidelný? Co teprve Houska! Říká se, že tady najdete bránu do pekel. Hrad je na místě, kde není voda, je nezvykle stavěn tak, aby odolal útoku zevnitř, a virgule se prý ve zdejší kapli kroutí jak divá.

8. Ostravské multižánrové barvičky

Festival Colours of Ostrava nabídne hudební všehochuť i z těch nejzazších koutů světa. Probíhá od 15. do 18. července. Na jednom pódiu zde uslyšíte senegalského zpěváka, balkánskou dechovku i tvrdý britský elektronický rock.

9. Moravské Holandsko má 53 kilometrů

Baťův kanál je uměle vytvořená vodní cesta, která má 53 kilometrů a částečně využívá řeku Moravu. I bez kapitánských zkoušek si tady můžete půjčit motorový člun a užít si romantiku jako na holandském grachtu.

10. Nejstarší automobily světa

V kopřivnickém muzeu poznáte jednu ze tří nejstarších automobilek světa – Tatra. Na šedesát osobních a nákladních automobilů doplňují podvozky, motory, modely, designérské návrhy a trofeje ze sportovních klání.

11. Windsor nad Vltavou

Přestavba v 19. století měla původně strážný hrad v Hluboké nad Vltavou přiblížit anglickému Windsoru. Povedlo se a Hluboká se stala jedním z nejromantičtějších zámků v Evropě. V části zámku je i obrazová galerie a poblíž malá zoo.

938349:gallery:true:true

12. Bublající sopky na západě Čech

Téměř islandskou krajinu najdete nedaleko Františkových Lázní. V přírodní rezervaci Soos vyvěrají ze země v rozsáhlých rašeliništích minerální prameny a oxid uhličitý. Dostanete se tam stezkou na dně vyschlého slaného jezera.

13. Zahrada Evropy UNESCO

Kromě čarokrásných zámků se Lednicko-valtický areál, kterému se také říká Zahrada Evropy, chlubí zříceninou Janova hradu; Apollónovým chrámem s dórským sloupořadím, prsatými Třemi Gráciemi, akvaduktem nebo minaretem v zahradách.

14. Prérie je i na Vysočině

V české kotlině moc stepí nenajdete. Jednou z nejhezčích je přírodní rezervace Mohelenská hadcová step. Hornina hadec, která tvoří zdejší podloží, se snadno přehřívá a vytváří na tomto místě suché a teplé prostředí jako v americké prérii.

15. Kabinet světových kuriozit

Chcete na vlastní oči vidět pramen vlasů Napoleona I., modlitební knížku Marie Antoinetty, kterou u sebe měla před popravou nebo hřeben Marie Terezie? Pak vyrazte do kabinetu kuriozit kancléře Metternicha na zámku Kynžvart!

16. Ledovcová jezera na horském kole

Za průzračně čistými ledovcovými jezery nemusíte do Alp, jsou i na Šumavě. Černé jezero nedaleko Železné Rudy je z nich největší a nejhlubší. Nedaleko najdete i menší Čertovo jezero a areál pro horská kola s lanovkou na Špičáku.

17. Prušáci rozstřílí Chlum u Hradce

Okolo 400 příznivců vojenské historie si od 1.–3. července připomene bitvu mezi pruskými a rakouskými vojsky na Chlumu u Hradce Králové. V krvavé bitvě tehdy zahynulo 50 tisíc vojáků. Na programu jsou pietní akce i bitevní srážky.

18. Moravský prales je jen pro pěší

Jako chrám přírody, kde je člověk jen na návštěvě, vypadá prales Mionší v Těšínských Beskydech. Uvidíte zde původní smíšený les, který kdysi pokrýval Beskydy. Na zdejší naučnou stezku se mohou vydat jen pěší, a pouze v sezoně.

19. Na kole doVersailles

Chcete vidět Versailles, nebo Schönbrunn? Zajeďte se podívat do východočeských Nových Hradů. Rokokový zámek je malou kopií těchto sídel. Místní kraj je navíc rájem cykloturistů, což dokládá i první muzeum cyklistiky u nás, které zde najdete.

20. Světové filmové hvězdy na kolonádě

Nejvíce celebrit filmového plátna potkáte v Karlových Varech na Mezinárodním filmovém festivalu. Od 1. do 9. července se ve městě Becherovky můžete ve společnosti třeba Johna Malchoviche zhlédnout přes 50 světových filmových novinek.

938348:gallery:true:true

21. Českou Saharu najdete u Lužnice

Přírodní rezervace Písečný přesyp u Vlkova nedaleko Veselí nad Lužnicí je zbytek opravdové písečné duny bez vegetace. V blízkosti je i systém přírodních koupališť s písečnými plážemi a bezplavkovou zónou.

22. Pravá tundra na svazích Krkonoš

Vypadá to tu stále jako v severské tundře, která sem zasahovala v době ledové. Úpské rašeliniště leží ve výšce okolo 1400 m na hranicích Čech a Polska. Je to největší krkonošské rašeliniště a dostanete se k němu stezkou od Luční boudy.

23. Nejkrásnější krápníky a podzemní řeka

Velkým zážitkem Moravského krasu je návštěva punkevních jeskyní, při níž se dostanete na dno největší propasti ve střední Evropě, Macochy, a na člunech proplujete podzemní řeku. Nejkrásnější krápníky uvidíte ve zdejším Masarykově dómu.

938347:gallery:true:true

24. Největrnější hora u nás

Je jedno místo, kde téměř stále fouká. Chcete-li si udělat fotografii s vlajícími vlasy, můžete jít najisto na nejvyšší horu Českého středohoří, Milešovku. Pokud vám bude přát počasí, dopřejete si výhled na Krkonoše nebo Jizerské hory.

25. Koulovačka uprostřed léta

Koulovačku i v tom nejparnějším létě si můžete dopřát v Krušných horách. V hlubokých jámách po bývalých dolech se drží stálá teplota. Přírodní památku, která se jmenuje Ledová jáma, používaly karlovarské hotely před vynálezem chladničky.

26. Šikmá věž v Ústí přežila bombardování

Za šikmou věží nemusíte do Itálie. I věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v centru Ústí nad Labem je nakřivo, a to o více než dva metry. Při bombardování města v roce 1945 s ní otřásl výbuch letecké pumy.

27. Česká Eifelovka shlíží na Prahu

Postavili ji čeští turisté po návratu z Paříže. Rozhledna podobná pařížské dominantě byla na pražském Petříně slavnostně otevřena 20. srpna roku 1891. Vede k ní lanovka a najdete u ní i magické zrcadlové bludiště.

28. České Švýcarsko objevili Švýcaři

Kraj poblíž německých hranic u Děčína nazvali České Švýcarsko dva švýcarští malíři před 150 lety. Rozeklané údolí Labe lemované pískovcovými skalami jim připomínalo domovinu. Točila se tady Pyšná princezna i velkofilm Letopisy Narnie.

29. Česká Kanada jde projet úzkokolejkou

Kanadu nehledejte jen za mořem, najdete ji i na jihu Čech. Název získala díky své nedotčenosti, drsnějšímu podnebí, četným vodním plochám a rozsáhlým lesům. Do rozsáhlých hvozdů vás doveze úzkokolejka z Jindřichova Hradce.

30. Skotsko poznáte na Sychrově

Chcete-li poznat Skotsko, stačí se vydat od 19. do 20. srpna na hrad Sychrov. Kromě tradičních těžkoatletických soutěží v kostkovaných sukních uvidíte skotské tance, britské autoveterány a budete moci ochutnat desítku druhů skotské whisky.

31. Afrika ve Dvoře Králové

Safari ve Dvoře Králové je jedinečné v celé Evropě. Do otevřeného prostoru mezi zebry, pakoně a antilopy se můžete vydat buď v dvoupatrovém autobuse bez střechy, nebo i ve vlastním voze. A když budete chtít, klidně i v noci.

32. Sibiř hledejte severně od Tábora

Kde je Česká Sibiř, se v řadě map nedočtete. Je to drsný kraj mezi Voticemi a Miličínem. Zima tu přichází brzy a často tady leží až dva metry sněhu. V blízkosti najdete i horu Blaník s rozhlednou a se skálou, ve které spí sv. Václav se svým vojskem.

33. Největší skalní most Evropy

Pravčická brána je symbolem národního parku České Švýcarsko a zároveň jednou z největších přirozených skalních bran v Evropě. Na vrchol této úctyhodné přírodní památky se sice nedostanete, ale její krásu můžete obdivovat z okolních vyhlídek.

34. Amerika s čistou vodou

Zatopené lomy Malá a Velká Amerika najdete poblíž Karlštejna. Těžaři se původně snažili lidem v přístupu do těchto romantických, ale nebezpečných míst zabránit, dnes však vede podél lomů i turistická trasa přímo z karlštejnského nádraží.

35. Největší labyrint chodeb je na břehu Dyje

Podzemní bludiště chodeb pod centrem Znojma má čtyři patra a okolo 30 km chodeb. Díky tomu patří k největším bludištím ve střední Evropě. V tajemném podzemí najdete pohádkové postavy, alchymisty, oživlé skály nebo vězeňské kobky.

36. Největší hornické muzeum Evropy

Hornické muzeum v Příbrami je největším hornickým muzeem v České republice i Evropě. Součástí je 61 stálých expozic. Kromě projížďky důlním vláčkem nabízí i skanzen nebo skluzavku v podzemí dolu Drkolnov.

37. Český Stonehenge

V jihočeských Holašovicích, zapsaných na seznamu UNESCO, najdete kameny vztyčené vzhůru stejně jako ty v anglickém Stonehenge. Uprostřed kruhu prý ucítíte příval energie. Menhiry si na svém pozemku postavil místní stavbař.

38. Zapomenutá největší pevnost

Málokdo ví, že Olomouc byla v devatenáctém století nejsilnější pevností Rakouska-Uherska. Svou roli sehrála i nedávno, kdy ji k obraně použili ustupující Němci. Muzeum na Fortu XVII se snaží gigantickou pevnost zrekonstruovat.

39. Vědecké centrum pro děti

Technické muzeum Techmánia najdete v areálu plzeňské Škodovky na rozloze 10 000 m2. Muzeum nabízí vědecké hračky, hlavolamy nebo interaktivní technické hry. Najdete zde i expozici Edutorium nebo plastiku Davida Černého Entropa.

40. Pravěk na vlastní oči

Chcete zažít druhohory na vlastní kůži? Vidět modely pravěkých ještěrů, kteří obývali planetu Zemi před miliony let, můžete ve čtyřech dinoparcích. Unikátní zážitek nabízejí Praha, Plzeň, Vyškov a Ostrava.

10 výhod domácí turistiky

1. Ušetříte za zdravotní připojištění, protože ho nepotřebujete

2. Nemusíte ztrácet čas ani peníze ve směnárnách. A znáte místní ceny.

3. V restauraci, hotelu i na úřadě se domluvíte česky

4. Změnit plány na večer není problém. Hotely jsou volné a v okolí se zorientujete rychle.

5. Platíte méně za telefon, protože nepotřebujete roaming

6. Dobře se najíte a nehrozí vám nepříjemné střevní obtíže z cizokrajného jídla

7. Zvládnete to bez cestovky, takže vám nezkrachuje dřív, než se vrátíte

8. Jedete po zemi, takže vám kvůli chybě na letišti neodletí zavazadla na druhý konec světa

9. Cestování je mnohem levnější, protože nejedete daleko

10. Když se náhodou něco stane doma, jste za pár hodin zpátky

Připraveno ve spolupráci s agenturou Czech Tourism

Autor: Adam Jaroš, Jitka Pekařová
Video se připravuje ...