Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tipy na výlet pro babí léto: Kde byste neměli chybět!

26. září 2011 | 17:30

Nevíte, kam vzít rodinu ve státní svátek nebo kde se koná zajímavá víkendová akce? I během podzimu připravují česká města, hrady a zámky spoustou zajímavých programů.

Svatováclavská přehlídka koní, Hradec Králové, 28. 9.

Máte ráda koně? Pak o svátku zamiřte do Hradce Králové. Uvidíte unikátní přehlídku koní, kočárů a dobových kostýmů. Součástí programu je i žehnání koní. Začátek je v 15 hodin. Na Velkém náměstí bude tradiční jarmark. V 18 hodin pak nastražte uši, zvoníci rozezní soustavu pěti pozdně gotických zvonů na Bílé věži a v katedrále Svatého Ducha, včetně zvonu sv. Augustina.
www.diecezehk.cz

Slavnosti piva, zámek Zábřeh v Ostravě, 27.–28. 9.

Degustační přehlídka minipivovarů zní dobře asi nejen uším pivařů. Na hlavní pódium a na nádvoří zámku Zábřeh navíc dorazí kejklíři a komedianti, vystoupí Ewa Farna s kapelou, České srdce a další skupiny, připravená jsou divadelní představení, očekává se i příjezd svatého Václava a rytířský turnaj. K nechybí vždy dobré pivo a jídlo.
www.zamek-zabreh.cz

Národní svatováclavská pouť, Stará Boleslav, 27. 9.–2. 10.

Pouť má dvě linie. První je duchovní, ve svatostáncích Staré Boleslavi se budou sloužit mše, přijede pražský arcibiskup a chystá se prohlídka baziliky sv. Václava s výkladem.  
Zároveň je připravený kulturní program. Dobroty a zajímavé výrobky nakoupíte na svatováclavském historickém tržišti, poslechnout si můžete Janka Ledeckého nebo skupinu Jablkoň, chybět nebudou ani divadelní představení nebo ohňový průvod sv. Václava do Houštky, zakončený ohňostrojem.
www.svatovaclavskapout.cz

Cibulový jarmark v Hořovicích – 1. 10.

První sobotu v říjnu se koná tradiční cibulový jarmark v Hořovicích. Do města můžete přijet už v pátek večer, kdy městem „teče“ burčák, ochutnáte klobásy a poslechnete si kapelu. V sobotu se pro auta uzavře centrum města a otevře se téměř pět set stánků s nejrůznějším zbožím. Zahraje muzika, děti si užijí pouťové atrakce, poslechnete si i flašinetáře, připravená je výstava ovoce a zeleniny, své stánky otevřou včelaři, houbaři, citrusáři a řemeslníci. Druhým rokem se prodávají i kompenzační zdravotní pomůcky, o které je velký zájem.
www.mesto-horovice.cz

Kejklíř v Historickém centru umění a řemesel v Ostré u Lysé nad Labem, 1. 10.

V sobotu vystoupí v centru Botanicus komediant, klaun a kejklíř Vojta Vrtek. Ovládá žonglérské a artistické umění, je i trochu muzikant. V Historickém centru a zahradách se zároveň můžete podívat na starobylá řemesla, vyzkoušet si je a ochutnat sezonní dobroty. Návštěva vás rozhodně nezklame.
www.kejklir.com, www.botanicus.cz

Cukrové slavnosti a sladkosti, Loučeň, 1.–2. 10.

Druhý ročník cukrových slavností přiláká na zámek všechny mlsaly. Hrát se bude v divadle plném cukru a soutěžit o stavbu nejvyšší věže z cukrových kostek. Slečna Kostka Cukrová nachystala velký rodinný kvíz – zjistíte, jak jste na tom se znalostmi o cukru. Na malém jarmarku pak koupíte spoustu sladkostí. Cukrové slavnosti připomínají, že loučeňská knížata patřila k zakladatelům českého cukrovarnictví.
Bude-li se vám na zámku líbit, můžete přenocovat v zámeckém hotelu Maxmilián a určitě si najděte čas i na další zábavu: prohlídku interiérů s průvodcem v dobovém kostýmu nebo procházku unikátními deseti zahradními labyrinty a bludišti.
www.zamekloucen.cz

Hubertova jízda, zámek Kačina u Kutné Hory, 2. 10.

Vůně burčáku a pečených kaštanů vás naláká do zámku Kačina. Zámecké jezdecké slavnosti jsou velkou akcí, která se koná v době oslav svátku svatého Huberta, patrona myslivců, lovců a jezdců. Proto je hlavním bodem programu Hubertova jízda zámeckou oborou. Uvidíte jezdecké ukázky, westernovou show, ochutnáte bohdaneckou pálenku a kutnohorský burčák, děti se můžou svézt na koních, prohlédnout si kováře při práci a na programu je toho ještě mnohem více. Otevře se také tržnice, občerstvení – dáte si zvěřinu, trdelníky, koblížky.
www.kacina.cz

Dýňové bludiště, Valtice, do 11. 11.

Nejrůznější varianty dýní a tykví nezvykle a slavnostně vyzdobí valtické podzemí. Ve všech koutech labyrintu a historických sklepů se navíc budou odehrávat starodávné rituály předávání vlády léta podzimu.
Ve městě ochutnáte chlazený odrůdový burčák třeba v burčákomatech, další vína budou nabízet v Lednicko-valtickém areálu. Smlsnete si i na místních specialitách.
www.valtickepodzemi.cz

Autor: Olga Poucheová, Kbak
Video se připravuje ...