Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kam o víkendu: Vyzkoušejte malebný Jindřichův Hradec

28. května 2010 | 05:00

Z Jindřichova Hradce nejspíš budete mít pocit, že je to jedno z nejmalebnějších měst, která jste navštívila. I já jsem ho měla, i když jsem tam strávila jen pár hodin.

Můžete sem přijet nepopsaná jako bílý list. Stačí vám informace, že z nádraží do centra dojdete Nádražní a následně Klášterskou ulicí. Podivně pruhovaná budova spořitelny vám nejen utkví v paměti – je zároveň i bodem, který musíte minout cestou. Proč nemusíte nic vědět?

V Hradci najdete spoustu malebných domů nejen na náměstí.
Autor: Blesk - Olga Poucheová, czechtourism.cz

Všechno vám řeknou v informačním centru. Vybaví vás letáky, mapami i brožurami. „Lidé mají Jindřichův Hradec rádi, táhnou je sem vzpomínky na dětství, jižní Čechy, klid, nostalgie. Je tady opravdu spoustu hezkých míst, opravené chodníky, štíty... Stejně blízko je odtud do pohraničí nebo na Vysočinu. Jsme doslova obklíčení rekreačními oblastmi,“ říká Zuzana Bedrnová, vedoucí oddělení cestovního ruchu. Nabízíme vám pár krátkých zastavení.

Vnímejte, ochutnávejte, odpočívejte

Infocentrum se nachází v Panské ulici ve středu města – úzká dlážděná ulička stojí za projití snad několikrát. Lemují ji malé obchůdky s různým zbožím, potravinami, v kavárničce můžete posedět nebo si koupit dobré oplatky. K prohlídce celého města – všech muzeí, kostelů, zákoutí, kavárniček, hradu a zámku–, by vám měl stačit víkend. Asi ale stejně odjedete s pocitem, že byste tu ještě pár dní zůstala.

Hned za městem na loukách totiž zpívají slavíci, autem nebo na kole máte v dosahu zámek Červená Lhota, Českou Kanadu s novým lanovým parkem Landštejn, obce Slavonice, Dačice, skvostnou Telč a celé Třeboňsko. Kam se v Hradci určitě podívat? Samozřejmě si projděte centrum, Masarykovo náměstí a náměstí Míru a prokličkujte všemi uličkami starého města.

Do Betléma i v létě

Budova Muzea Jindřichohradecka prochází rekonstrukcí, to ale neznamená, že sem nejméně dvakrát denně nezavítá skupina turistů – v 11.30 a v 16.30 se spouští unikátní mechanismus Krýzových jesliček. Betlém zabírá plochu 60 metrů čtverečních, obsahuje 1398 fi gurek, z nichž 133 se pohybuje: selka tluče máslo, muzikanti hrají na housle, pasáček žene na pastvu ovce, na pile se řeže dřevo. Dílo punčochářského mistra Tomáše Krýzy vznikalo neuvěřitelných šedesát let. Vy u jeho prohlídky strávíte přibližně čtvrt hodiny, a nebudete vědět, kam byste se měla dřív podívat.

Na zmrzlinu do podzámčí

Z muzea je hrad a zámek na dohled. Je to skutečně impozantní stavba. Při prohlídce zámeckých prostor dávejte pozor, zjevuje se tu prý občas Bílá paní. Pověst praví, že je-li spatřena v bílých rukavičkách, ohlašuje radostné události, černé ohlašují smrt a červené požár. V podzámčí si dejte výbornou točenou zmrzlinu a vydejte se na procházku do zámeckého parku. Určitě poseďte u rybníku Vajgar, který vznikl již v 10. století, a projděte se pod hradem kolem Nežárky.

15. poledník
Jindřichův Hradec protíná 15. poledník.
Autor: Blesk - Olga Poucheová, czechtourism.cz

Narazila jsem na něj úplně náhodou, když jsem šla nahlédnout do kostela Nanebevzetí Panny Marie. Sám o sobě by poledník nebyl taková zábava, v Kostelní ulici ale v recepci penzionu Na 15. poledníku vydávají potvrzení o jeho překročení – suvenýr, který vám nemůže nabídnout každé město.

Úzkokolejka

Jindřichohradecká úzkokolejka je unikát. Jedna trasa vede z Jindřichova Hradce do oblasti zvané Česká Kanada, druhá míří na sever do Obrataně. V případě, že se necháte svézt vlakem taženým parní lokomotivou, váš zážitek bude o to větší. Kde jezdí? Podívejte se na www.jhmd.cz

Autor: Olga Poucheová
Video se připravuje ...