Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Navštivte s námi nejkrásnější skály světa

Heorseshoe Bend
25. srpna 2009 | 11:14

Každý rok je chodí obdivovat statisíce turistů. A zůstávají stát v němém úžasu před jejich majestátností, tvarem a krásou. Tyto skalní útvary vznikaly miliony let - jejich podivnými tvar je výsledkem působení vody a větru. Jsou to nejstarší turistické atrakce planety Země

James Bond Island (Thajsko)

Oficiálně se skála jmenuje jinak, ale ve světě je známá jako ostrov Jamese Bonda. V roce 1974 ji ve světě proslavily scény z filmu o agentovi 007 - Muž se zlatou zbraní. Skála se nachází nedaleko pobřeží v thajském národním parku Ao Phang-Nga.

James Bond Island
Autor: Youtube.com

Údolí Goreme (Turecko)

Vysoké a štíhlé skály lidé přirovnávají k pohádkovým komínům. Jsou výsledkem sopečné činnosti v horách Erciyes a následné větrné eroze. V uplynulých staletích si místní obyvatelé vydlabali v měkkých skalách malá obydlí. V minulosti to byla oblíbená lokalita křesťanských poustevníků.

Údolí Goreme
Autor: Youtube.com

Wave Rock (Austrálie)

Tato kamenná vlna je dlouhá přes 100 metrů a vysoká 14 metrů. Podle vědců tento zázrak vznikl již před 2,7 miliardami let!

Wave Rock
Autor: Youtube.com

L'Arche et Aiguille (Francie)

Úžasný skalní útvar se nachází u pobřeží Normandie. Oblouk a 70 metrů vysokou "jehlu" vytvořila nejprve podzemní řeka a později mořská a větrná eroze.

L´Arche et Áiguille
Autor: Youtube.com

Heorseshoe Bend (Arizona)

Rameno řeky Colorado, která za miliony let vyryla do měkkého pískovce hluboký kaňon, patří k největším turistickým atrakcím v USA. Útvar dostal jméno podle tvaru připomínajícího koňskou podkovu.

Heorseshoe Bend
Autor: Youtube.com

Delicate Arche (Utah)

Takové skály známe z amerických westernů. Název téhle v překladu znamená Křehký oblouk a najdete ji v národním parku Arches National Park v americkém státě Utah. Tento nejznámější oblouk je vysoký 16 metrů.

Delicate Arche
Autor: Youtube.com

Zdroj: NOVÝ ČAS Nedeľa

Autor: Andrej Ďuríček, lena
Video se připravuje ...