Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

7 úklidových pomůcek, které zapomínáme vyčistit. Jsou plné bakterií!

  • Věděli jste, že ve vaší houbičce na nádobí žije 7 miliard bakterií?
    11. února 2015 | 06:00

    Máte pocit, že se ve vaší domácnosti dá téměř jíst z podlahy? Tak teď možná budete šokováni. I když trávíte čas pravidelným úklidem, pravděpodobně se dozvíte, že při něm používáte předměty, které jsou plné zdraví nebezpečných bakterií.

  • Myčka na nádobí

    V myčce
    Autor: Shutterstock.com
    Je fajn, že díky tomuhle spotřebiči už váš dřez nepřekypuje špinavým nádobím. Věděli jste ale, že bez pravidelného čištění se z vaší "samočisticí" myčky může stát žumpa plná nebezpečných bakterií, hub, kvasinek, a dokonce i plísní? Nemluvě o tom, že kvůli zbytkům potravin může také být zdrojem zápachu. Pokud tedy chcete zabít bakterie, odstranit zbytky mycích prostředků a zbavit se usazeného tuku, začněte tím, že hadříkem nebo papírovou utěrkou otřete viditelné usazené nečistoty ze dna. Potom nalijte ocet do šálku, položte ho na horní polici prázdné myčky nádobí a spusťte celý cyklus na nejvyšší teplotu. Pokud máte pocit, že spotřebič příliš nevoní, nasypejte ještě před spuštěním cyklu na dno myčky šálek jedlé sody.
  • Pračka


    pračka
    Autor: Miele
    Stejně jako u myčky, je i zde znamením, že pračka není nejčistší, její vůně. Respektive zápach. Zdrojem mohou být různé věci: usazený prací prostředek nebo aviváž, bakterie z oblečení nebo tendence nechávat v pračce vlhké oblečení dlouhou dobu. Všudypřítomná vlhkost v uzavřeném prostoru zvyšuje riziko rozvoje plísně. Pokud se chcete zbavit nebezpečných bakterií ze spodního prádla nebo kuchyňských utěrek, jako jsou E. coli a salmonela, které přežívají na stěnách spotřebiče a dostávají se do všech vašich "vypraných" oděvů, nalijte do pračky šálek octa a pusťte ji na prázdno na vyvářku. 
  • Vysavač

    vysavač
    Autor: Miele

     

    Bezúdržbové vysavače jsou geniálním vynálezem. Přesto i ty musíte občas vyčistit. Pokud jsou zanesené prachem, jejich sací výkon se snižuje až o polovinu, takže nefungují správně. U bezsáčkových vysavačů vyprázdněte prachovou nádobu po každém použití. U těch sáčkových ho vyměňte vždy, když je z jedné třetiny plný. Pokaždé při tom vyčistěte i všechny filtry. Jednou za šest měsíců až rok je vyměňte za nové. Nakonec se ujistěte, že rotující kartáč není zanesený vlasy.

  • Koště a smetáček

    Kupte si nové koště, abyste vymetla smůlu z domova!
    Autor: Profimedia.cz

     

    Tihle neocenitelní pomocníci potřebují trochu víc vaší péče. Setkávají se s nečistotami vlastně pořád. Jednou za čas je proto dobré nejen pouze odstranit zachycené nečistoty, vlasy a chlupy, ale i jemně omýt štětiny  teplou vodou s nějakým jemným čisticím prostředkem. Nakonec je dobře opláchněte. Smeták nechte uschnout štětinami nahoru. Stejně postupujte i u malého smetáčku.

  • Houbičky na nádobí

    Houbičky vám doma pomohou nejen s nádobím!
    Autor: Shutterstock
    Také ji měníte, až když začne zapáchat? A věděli jste, že ve vaší houbičce žije 7 miliard bakterií? Jde tak o jednoho z nejnebezpečnějších pomocníků ve vaší domácnosti. Přesto nemusíte panikařit. Není nezbytně nutné měnit ji každý den. Stačí ji pravidelně vydezinfikovat a vyměnit třeba jednou za měsíc. Abyste všechny bakterie usmrtili, můžete houbičku přihodit do myčky na nádobí nebo ji na chvilku dát do mikrovlnné trouby. Ale pokud použijete sílu mikrovln, ujistěte se, že je houba nasáklá vodou, protože jinak by se mohla vznítit. Pamatujte si také, že bakterie na suchém povrchu přežívají jen pár hodin, takže houbičku vždy dokonale vyždímejte a při nákupu vybírejte, pokud možno, ty rychleschnoucí.
  • Zázračná (švédská) utěrka

    Švédská utěrka
    Autor: Shutterstock.com
    Tenhle kouzelný modrý hadřík během posledních let získal na oblibě. Je skvělou alternativou k jednorázovým ubrouskům. Utěrky z mikrovlákna jsou ideální pro odstranění prachu a nečistot. Velmi důležité je ale udržovat ji čistou a často a správně ji prát. Nejvhodnější pro to je neutrální mýdlo a dostatek vody na oplach. Utěrky se dají prát i v automatických pračkách, ale pozor, abychom je neznehodnotili agresivními chemikáliemi, nenaimpregnovali aviváží či nepoškodili příliš vysokou teplotou.
  • Mop

    Lépe než hadrem vytřete podlahu mopem.
    Autor: Shutterstock.com
    Nezáleží ani tak na tom, jestli máte provázkový mop nebo ten s houbičkou. Všechny jsou plné špíny a bakterií, které při jejich používání roztíráte po celé své domácnosti. Pokud má váš mop odnímatelnou hlavu, sundejte ji, hoďte do pračky, přidejte trochu prášku na praní, přilijte dva šálky octa a vyperte na 60 °C. Pokud z tyče odšroubovat nejde, vyperte ji alespoň ručně v horké vodě a použijte prostředek na mytí nádobí. Pak co nejlépe vymačkejte přebytečnou vodu a nechte mop uschnout volně na vzduchu. Největší chybou je nechávat vlhký mop v kbelíku, tam se totiž stává doslova líhní bakterií.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...