Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

5 praktických rad, jak udržet stromeček svěží přes celé svátky

Jak dlouho živý stromek vydrží, závisí na druhu stromku, ale také teplotě a vlhkosti prostředí.
19. prosince 2014 | 06:00

Jaké je skutečné tajemství Vánoc? Není to informace o tom, jak Ježíšek dokáže během jediné noci roznést všechny ty dárky, ale spíš to, jak udržet symbol těchto svátků, vánoční stromek, krásný, voňavý a zelený.

1. Stromek bez ohledu na druh je třeba ponechat venku či v chladné místnosti a zdobit až na poslední chvíli. Pamatujte si ale, že pro teplé panelákové byty není vhodný obyčejný smrk, který rychle schne, opadává a jehož všudypřítomné jehličí se musí každodenně uklízet. V panelákovém klimatu déle vydrží smrk pichlavý, jedle obrovská vznešená či kavkazská nebo borovička lesní.

2. Jak dlouho živý stromek vydrží, závisí na druhu stromku, ale také teplotě a vlhkosti prostředí. Řezaný stromek je třeba skladovat před příchodem Ježíška v chladném prostředí, nejlépe ho postavit do nádoby s vodou. Před tím je třeba odříznout malý špalíček na kmínku zalepený smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout. Pokud máme na stromek stojan s vodou, musí kůra stromku dosahovat až do vody. Tedy nesmí se ořezávat, stromek saje vodu pletivy pod kůrou.

3. Čím chladnější místo, tím pro stromek lépe. Nevhodné je pro něj stanoviště v blízkosti tepelného zdroje. Umístěte ho v pokoji tak, aby byl co nejdále od topení.

4. Stromek potřebuje pít. Pokud chcete, aby vám vydržel co nejdéle, pořiďte si stojánek, který má zásobník na vodu – většinou jsou plastové či keramické. Voňavý krasavec jí během svátků může spotřebovat až několik litrů. Každý den proto doplňujte vodu do stojanu. Jehličí a krásu vánočního stromku zachováte déle, jestliže v místnosti budete pravidelně zvlhčovat vzduch, případně jehličí rosit.

5. Velmi praktickou alternativou je stromek v kontejneru, ale i ten je třeba na pokojovou teplotu postupně připravit. Nejdříve přeneseme stromek z venku do místa s vyšší teplotou, asi mezi až 5 až 10 stupni Celsia, a tam ho necháme několik dní. Pak ho přeneseme na chodbu nebo do místnosti, v níž se netopí a pokojová teplota dosahuje nejvýše 18 stupňů Celsia. Ve vytápěném prostoru by se měl stromek nechávat co nejkratší dobu a samozřejmě by se měl přiměřeně zalévat.

Po Vánocích doporučují pěstitelé stromek přenášet v obráceném pořadí zpět, aby neutrpěl teplotní šok, a nechat ho až do jara v místě s teplotou od jednoho do pěti stupňů Celsia. Jen tak má šanci při pravidelném zavlažování přežít. V jarních měsících stromek vysazujeme do zahrady, když už nehrozí přízemní mrazíky.

Video se připravuje ...