Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak si užít svátky naplno, když máte hluboko do kapsy

  • Vánoční atmosféra není o penězích!
    17. prosince 2014 | 06:00

    Může se stát, že máte hluboko do kapsy, což se teď před svátky zrovna nehodí. Ale nevěšte hlavu, Vánoce si můžete užít i bez zbytečného utrácení. Jde přece o sváteční náladu klidu a míru, ne o závody v nakupování. Víme, jak se elegantně vyrovnat s finanční tísní, a přitom se bavit jako nikdy před tím.

  • Buďte upřímní

    vánoce
    Autor: Shutterstock

    Řekněte si v rodině na rovinu, že nemáte na rozhazování. Malé děti z toho nemají rozum a budou rády i za levný dáreček, ty starší to už pochopí a to samé rodiče a nejbližší příbuzní. Stejně tak kamarádky vám asi hlavu neutrhnou, pokud jim místo dárečku jen popřejete.

  • Vyberte si rodinu

    Podporujte děti v tom, aby psaly dopis Ježíškovi. Ti nejmenší ho klidně mohou nakreslit.
    Autor: Shutterstock.com

    Možná, že obvykle posíláte ježíška i dětem své sestřenice, ale pro letošek se omezte jen na nejbližší rodinu. Ostatním osobně zavolejte, popřejte, nebo je-li to možné, se za nimi stavte. Vždyť vánoční svátky jsou především o setkávání.

  • Dárky vlastní rukou

    perníčky
    Autor: Shutterstock

    Pokud máte hluboko do kapsy, zkuste dárečky vyrobit vlastnoručně. A nemusíte hned umět plést nebo háčkovat. Radost můžete udělat i třeba domácí marmeládou, vonným sáčkem s levandulí či jinou drobností. Zkuste naše tipy.

  • Splněná přání

    masáž
    Autor: Shutterstock

    Dárkem může být i splnění nějakého na první pohled malého přání. Třeba partnerovi věnovat vlastnoruční hodinovou masáž zad, večeři podle jeho představ, výlet na místo, kam se touží podívat, a podobně. Třeba já si letos o svátcích nejvíce ze všeho přeji, abychom mohli společně proválet celý den v posteli. To nic nestojí, stačí se jen naladit na stejnou vlnu a třeba udělat snídani do postele. A pokud třeba babičce věnujete poukaz na umytí všech oken každé čtvrtletí, bude mít velikou radost a ještě vám k mytí upeče bábovku.

  • Hodujte s rozumem

    Bramborový salát, smažený kapr nebo řízek - to jsou tradice vánočního stolu.
    Autor: profimedia.cz

    Šetřete s nákupy. Vaše lednice nemusí praskat ve švech. Stejně se vaše vánoční tabule obejde bez drahých laskomin. Kapr, popřípadě řízek a bramborový salát, stojí pár korun. Stejně tak upéct mísu cukroví. Alespoň se po svátcích nebudete muset bát postavit na váhu.

  • Výzdoba z vlastních zdrojů

    vánoční stromek
    Autor: Shutterstock

    Pokud nemáte doma dostatek ozdobiček, zkuste si vyrobit vlastní. Pamatujete, že ve škole jste je přece ve výtvarce dělali? A dnes máte navíc k dispozici internet, na kterém snadno najdete tisíce návodů, jak vyrobit originální vánoční řetěz nebo betlémskou hvězdu na špici stromku. Ušetřit ale můžete i za stromeček. Dejte průchod fantazii a zkuste si postavit alternativní, vybrali jsme pro vás hned deset skvělých nápadů.

     

  • Zábava zadarmo

    ohňostroj
    Autor: Shutterstock

    Nedostatkem peněz nemusí utrpět ani váš společenský a kulturní život. V adventním čase se koná neskutečné množství koncertů všech hudebních žánrů a dalších akcí, kde se neplatí vstupné. Stačí se podívat třeba na web Kudy z nudy a vybrat si. A pokud máte jen chuť courat se po trzích či parku a dát si svařák, můžete si ho klidně uvařit doma a vzít si ho na procházku v termosce či termohrnku. Dost tak ušetříte, protože na trzích bývá často pěkně předražený.

Diskuse ke článku
.