Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obdarujte svoji duši: 10 maličkostí, které vás zahřejí u srdce

  • Udělat radost druhému je často lepší než kupa drahých dárků.
    15. prosince 2014 | 06:00

    Nechte na chvíli plavat hmotné dárky, pečení, uklízení a všechno to předvánoční šílenství. Udělejte si čas na svou duši. Vánoce jsou nejen časem setkávání, porozumění a rodinné pospolitosti, ale také solidarity. A nemusíte hned adoptovat dítě z Afriky. Lidí, kteří potřebují vaše vlídné slovo a někdy i malou pomoc, je víc než dost i ve vašem nejbližším okolí. Stačí se pořádně rozhlédnout.

  • Stavte se u prarodičů či rodičů ještě před svátky

    vánoce, prarodiče
    Autor: Shutterstock

    Určitě toho máte moc, musíte toho hrozně moc zařídit, ale to všechno na rozdíl od vašich prarodičů nebo starých rodičů počká. Nevíte dne ani hodiny, kdy tu s vámi nebudou, a tak není nic důležitějšího než si na ně udělat trochu času. Popravdě zdaleka tolik nestojí o dárečky jako o vaši pozornost. A třeba zjistíte, jaký dáreček jim skutečně udělá radost místo obligátních papučí nebo balíčku s levandulovou kosmetikou.

  • Popřejte sousedům, hlavně těm starším a osamělým

    vánoce, muž
    Autor: Shutterstock

    Když už smejčíte, pečete, vaříte a balíte dárky, myslete i na své sousedy, obzvláště ty starší a osamělé. Věřte, že krabice cukroví jako dárek, vřelé přání a případná nabídka pomoci s vánočním úklidem či nákupem dokážou pravé divy a leckdy napravit i pošramocené sousedské vztahy.

  • Přispějte na místní charitu

    vánoce, děti
    Autor: Shutterstock

    Pravděpodobně jste ze všech stran bombardována nejrůznějšími žádostmi, výzvami a informacemi, kde můžete v předvánočním čase přispět na dobrou věc. Jistě, můžete si adoptovat sirotka ze země třetího světa, ale skvělý pocit budete mít, i když přispějete na něco prozaičtějšího. Stačí se rozhlédnout kolem sebe a určitě najdete v bližším okolí projekt, který vás potěší podpořit. A nejde jen o peníze. Můžete třeba věnovat trochu svého času, něco, co už doma nepotřebujete, ale jinde to ještě dobře poslouží, nebo nakoupit pár dárečků v chráněné dílně.

  • Vzpomeňte na přátele, kteří to letos neměli lehké

    pomoc, žena
    Autor: Shutterstock

    Během roku obvykle míváme napilno a často se nám nedostává času na naše přátele. Ne že byste ho měla teď pár dní před svátky nazbyt, ale zamyslete se a alespoň zavolejte kamarádce, která to letos neměla lehké. Prošla těžkým rozvodem, pochovala životního partnera nebo bojuje s těžkou nemocí. Budete se divit, jakou radost jí udělá, jen že vás uslyší. A pokud nabídnete i malou pomoc, třeba s cukrovím, nákupem nebo úklidem, nic nezkazíte.

  • Věnujte oblečení lidem bez domova

    bezdomovec vánoce
    Autor: Shutterstock

    Pravděpodobně se před svátky chystáte uklidit šatní skříň a při té příležitosti ji také trochu probrat a vyřadit nepotřebné oblečení. Jistě, můžete ho rozdat kamarádkám nebo prostě vyhodit do popelnice. A také můžete myslet na potřebné a odvézt ho do nejbližší charity, nebo alespoň charitativního kontejneru. A pokud pojedete předat vyřazenou garderobu osobně, přikupte nějaké hygienické potřeby, protože o ty bývá v charitách nouze.

  • Zajděte na školní bazar či jarmark

    vánoce
    Autor: Shutterstock

    Jako každoročně pátráte po drobných dárcích pro kamarády a kolegy. Zkuste za ně utratit s rozumem. Zajděte na školní adventní slavnosti. Tím, že utratíte tam, přispějete vlastně sami sobě, protože každá koruna investovaná do vzdělání našich dětí se nám jednou vrátí.

  • Pozvěte méně šťastné blízké ke štědrovečernímu stolu

    vánoční večeře
    Autor: Shutterstock

    Ve většině domácností bývá zvykem slavit Štědrý den jen v rodinném kruhu, ale nic nebrání tomu, pozvat třeba přítele či kamarádku, kteří by jinak byli v tento slavnostní večer sami. Alespoň bude u stolu veselo. Nejde o dárky, jde o společnost a pocit, že člověk není sám.

  • Nastavte si jeden dobročinný trvalý příkaz

    dítě, smutné, ohrožené
    Autor: ilustrační foto Shutterstock

    Každý rok si říkám, že bych měla nějak poděkovat za to, že ačkoli se občas objeví mráčky, žije se mi fajn a netrpím nedostatkem. Loni jsem na to přišla. Nastavila jsem na svém účtu trvalý příkaz, kterým každý měsíc pošlu několik stovek jedné charitativní organizaci, které si vážím. To, že mi měsíčně odejde z účtu pár korun, si ani nevšimnu, ale za rok je to už sumička, která určitě pomůže dobré věci.

  • Dejte vydělat potřebným

    charita
    Autor: Shutterstock

    Pomáhat lidem v úzkých by mělo být samozřejmostí po celý rok, ale pokud finišujete úpravy rodinného sídla, aby bylo vše na svátky perfektní, vyklízíte sklep nebo prostě nestíháte napéct cukroví, máte jedinečnou příležitost dát vydělat někomu, kdo má hlouběji do kapsy než vy. Nabídněte kamarádce, která nemůže sehnat práci, že jí zaplatíte, když vám napeče cukroví. Nebo třeba bezdomovci, který pravidelně obchází vaši čtvrť s kárkou, že když vám vyklidí sklep, může si z něj odvézt do sběru, co uzná za vhodné. Když mu k tomu přidáte nějakou stovku, uděláte někomu větší radost, než si myslíte. Ono totiž nic nepomáhá lidské důstojnosti tak, jako když člověk dostane zaplaceno za práci.

  • Usmívejte se

    Věříte na zázraky? O Vánocích se dějí! Přičarujte si to, co si nejvíce přejete!
    Autor: Shutterstock.com

    A hlavně se nenechte uštvat. Dobrá nálada je důležitější než umytá okna a kopec drahých dárků pod stromečkem. Úsměv a vlídné slovo často potěší mnohem více.





Klíčová slova:  charita, vánoce, něco pro duši
Diskuse ke článku
.