Využití v kuchyni
Můžete ho použít zasyrova v salátech, jako pyré, v pomazánkách. Hodí se také do polévek a to nejlépe v kombinaci s kořenovou zeleninou, výborně chutná zapečený s bešamelem a sýrem. Můžete jej snadno připravit na mnoho způsobů stejně jako třeba chřest. Kořeny totiž obsahují asparagin, který se vyskytuje ve velkém množství také v chřestu. Chutný je, když ho osmažíte v klasickém trojobalu, můžete si z něj usmažit i výtečné karbanátky. Dá se použít jako příloha k masům nebo rybám. Pokud máte listové výhonky, upravte je jako špenát.
Tip: Pečený černý kořen: Černý kořen povařte ve slané vodě. Jakmile změkne, tak ho opečte na másle. Opepřete, osolte, jako přílohu si dejte třeba brokolici (kterou můžete jen spařit horkou vodou) nebo baby karotku.
Černý kořen je k dostání od podzimu do jara. Chutí připomíná mandle, proto chutná dobře i v salátech (nejvhodnější jsou kyselé zálivky, citronové nebo octové). Na loupání je nejlepší použít rukavice, kořen totiž po kontaktu s nožem začne ihned hnědnout včetně vašich rukou. Aby vám před přípravou pokrmu na povrchu rychle nezhnědl, namočte jej do vody se šťávou z citronu nebo octa, případně do zředěného mléka.
Pokud si budete černý kořen kupovat, je lepší vybírat slabší kořeny, ty totiž lépe chutnají.
Tip: Pokud je kořen po oloupání lepkavý, zkuste jej spařit horkou vodou.
Skladování
Skladuje se stejně jako ostatní kořenová zelenina, v dolních přihrádkách v lednici nebo ve sklepě. Má sklony k plesnivění, a proto se doporučuje spotřebovat co nejdříve.
Další zajímavé rady naleznete na http://jakvkuchyni.cz/