Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co teď s muškáty: Vyhodit, nebo zazimovat?

Aby se zase na jaře muškáty předvedly v celé své kráse, musíme jim dopřát regeneraci a zimní spánek.
8. listopadu 2014 | 06:00

Po celé léto zkrášlovaly naše parapety, balkóny a lodžie. Jsou oblíbené, vděčné a nenáročné. Vydrží téměř vše, ale nízké teploty jim nesvědčí. Aby se zase na jaře předvedly v celé své kráse, musíme jim dopřát regeneraci a zimní spánek.

Muškáty zimu venku nepřežijí. Výrazně je může poškodit i docela malý přízemní mrazík, takže je musíte přestěhovat do bezmrazé místnosti s teplotou ideálně kolem 10 °C. Báječně se vám pro tento účel osvědčí například chodba domu, kde se netopí nebo netemperovaný skleník.

Nezapomeňte, že rostliny vyžadují světlo i během zimy, takže je určitě nedávejte do temného sklepa, jak to mnoho lidí chybně dělá. Sklep by měl mít pro přezimování květin okno, aby mohly vegetovat. Zcela nevhodné jsou pak panelákové sklepy. Obecně balkonovkám vyhovují spíše světlé prostory.

Stejně tak i muškáty.
Autor: Ludmila Dušková
Jak muškáty ošetřit před stěhováním?

Převislé muškáty zkraťte na délku zhruba 15 cm, z anglických nebo vzpřímených jen oberte uschlé listy a květy. Během zimy rostliny také decentně, ale pravidelně zalévejte, aby substrát zcela nevyschl. Na jaře pak muškáty přesadíte do nového substrátu, zkrátíte výhony, zvýšíte zálivku a začnete přihnojovat.

 Jak zalévat?

Zálivku omezíme na minimum, zalíváme podle stavu substrátu zlehka 1-2 měsíčně, aby muškáty nenapadla hniloba. Platí, že čím je teplota v místnosti nižší a čím mají rostliny méně listů, tím méně je zaléváme.

Ušetříte při nákupu květin a truhlíku zvlášť, nebo se vyplatí kupovat na netu? Počítejte s námi.
Autor: Shutterstock.com
Nesmíme rostlině dovolit růst, natož kvést. Pokud se tak stane, ihned změníme prostředí, kde máme muškáty umístěny a nasazené květy bez milosti vyštípneme.
Pak v průběhu února - března zkontrolujeme jejich stav, zakrátíme jejich výhony a přesadíme je do nového substrátu na pelargonie. Pro dosažení bohatého květenství platí jedna zásada - nikdy nepěstujeme muškáty 2 roky ve stejném substrátu - to platí zvláště pro ty velkokvěté.

Video se připravuje ...