Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

7 potravin, které se vám kazí v lednici

  • Potraviny z lednice nemusí být vždy tak čerstvé, jak vypadají.
    22. února 2014 | 08:10

    Také se vám stává, že tu a tam musíte vyhodit salám nebo sýr, protože už zrovna nevoní? A na ovoci nebo zelenině vám přes noc vykvetla plíseň? Špatným uskladněním potravin v ledničce přicházíte měsíčně o spoustu peněz.

  • Čerstvé kuřecí maso

    Na pečeném stehýnku si každý rád pochutná.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Také čas od času nakoupíte zlevněné kuřecí maso v akci? Určitě! Při výběru chlazeného masa byste si měli dát pozor na jakékoliv náznaky toho, že by nemuselo být čerstvé. Vyhněte se masu, které má našedlou barvu a na jeho povrchu jsou patrné tmavé nebo nažloutlé skvrny. Stejně tak nikdy nekupujte maso, které je povlečeno oslizlou vrstvou nebo plave v zakalené tekutině. Maso, které si přinesete domů, by mělo být krásně světle růžové a bez jakékoliv známky zápachu.

    Chlazené maso je určeno pro rychlou konzumaci, a nemělo by se skladovat v lednici déle než dva dny. Pečlivě hlídejte datum spotřeby na obalu. Pokud víte, že maso do té doby nesníte, zamražte ho. Mírně jeho výdrž můžete prodloužit naložením do marinády, ani takto by ale nemělo být skladováno déle, než pár dní. 

  • Mražené kuřecí maso

    Čerstvé očištěné kuřecí díly můžete skladovat v lednici dva dny.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Při koupi mraženého kuřecího masa si pečlivě prostudujte etiketu, zajímat by vás měla země původu, datum spotřeby a také to, zda je maso křehčené, a pokud ano, kolik vody v sobě obsahuje. Křehčení je totiž proces, kdy se do masa přidává voda, sůl a přídatné látky, pro zlepšení chuti a zachování šťavnatosti. Většinou by se množství vody v mase po křehčení mělo pohybovat kolem 10 – 15 %, mnohdy se ale stává, že pro dosažení větší prodejní váhy je do kuřete dodáno vody až 30 %. Takovému masu byste se měli také raději vyhnout. Nekupujte také maso s porušeným obalem.

    Koupené kouřecí doma dejte co nejrychleji do mrazáku. Spotřebujte ho nejlépe do jednoho až dvou měsíců. Vydrží v něm sice až půl roku, ale uvědomte si, že každým dnem ztrácí chuť a textura masa se mění.

    Věděli jste, že kuřecí je v České republice nejčastěji konzumovaným typem masa? Podle statistik průměrný Čech za celý svůj život sní kuřecího masa kolem 5,5 tuny. Pro lepší představu je to více než 1000 kuřat.

  • Hamburgery, klobásy a uzeniny

    Hamuger si uděláte z čerstvého kvalitního hovězího.
    Autor: Shutterstock.com
    Pozor! Polotovary ze syrového masa, jako je například v Česku tolik populární vinná klobása, čerstvé hamburgery a další, nemají příliš dlouhou trvanlivost. Měli byste je tepelně upravit a sníst nejpozději do tří dnů. Po pěti dnech už mohou být "slizké". Na vinně budou rychle se rozmnožující bakterie. 

    O něco lépe jsou na tom uzeniny, které by měly vydržet i týden.

  • Vejce

    Velikonoce budu levnější. Obchodníci cenu vajec snížili.
    Autor: profimedia.cz
    Při jejich skladování buďte obezřetní. Ukládejte je odděleně od ostatních potravin, v uzavíratelné a omývatelné nádobě. Skladování ve dvířkách lednice není zrovna nejlepším řešení, i když tam výrobci umísťují tvarované podložky určené právě pro vejce. Dvířka jsou ale pro uskladnění nevhodná, protože jsou nejteplejším místem lednice, z důvodu častého otevírání.

    Vejce je nezbytné uchovávat v chladu ideálně při teplotě 5-8°C. Minimální trvanlivost je 28 dní při skladování ve vhodných teplotních podmínkách. Ideální je je ale spotřebovat do 2-3 týdnů. vejce nikdy před uložením do lednice neomývejte nebo neotírejte, protože se tím poruší ochranná vrstva vejce (kutikula) a zvýší se náchylnost vůči průniku mikroorganismů do vejce.

  • Zbytky jídel

    Kdy se vyplatí zbytky od oběda nechat a kdy je lepší je raději vyhodit?
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Také máte lednici plnou zbytků od oběda či večeře? Pamatujte si, že vám v ní vydrží až týden, i když po delší době se mohou začít jednotlivé složky jídla oddělovat. Chuť a kvalita jídla ale klesá s každým dnem. Ideální je proto dojíst je nejdéle do dvou až čtyř dnů.

    Jídlo vždy a za každých okolností vkládejte do lednice vychlazené a pečlivě uzavřené. A ujistěte se, že máte teplotu nastavenou maximálně na 5°C.

  • Zmražené pečivo

    Pekaři soutěží v kvalitě upečeného chleba. Letos vyhrál ten z Moravské Třebové.
    Autor: profimedia.cz
    Je skvělé mít "čerstvý" chléb a rohlíky neustále po ruce. Pečivo můžete mít v mrazáku klidně několik měsícu, mějte ale na paměti, že postupně ztrácí vodu - vysychá, a také absorbuje okolní pachy. Ideální je proto zkonzumovat ho během několika týdnů a nahradit ho nově koupeným.
  • Ovoce a zelenina

    Když svou lednici postavíte na správné místo, můžete ušetřit.
    Autor: Shutterstock
    Ovoce a zelenina se správně skladují ve spodní části lednice ve speciálních zásuvkách. Bývá zde tepleji - jsou oddělené od prostoru ledničce a neproudí do nich tolik studeného vzduchu. Ovoce i zeleninu skladujte neomytou a bez přenosných obalů (mikrotenových sáčků, fóliových obalů, apod.).

    A pamatujte si, že banány nesnášejí nízkou teplotu, proto do chladničky nepatří.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...