Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jaro v kuchyni: Vypěstujte si čerstvé bylinky na okně

  • Bylinky můžete na parapetu pěstovat celý rok.
    25. února 2014 | 06:00

    Voňavé a plné chuti. Proč kupovat sušené a drcené bylinky, když si můžete utrhnout pár voňavých lístků, které provoní každé jídlo, přímo z rostlinky. A nemusíte mít ani zahradu. Poradíme vám, které se snadno pěstují i doma za oknem.

  • Bazalka

    Bazalku si můžete pořídit i jako předpřivenou sadu pro pro pěsotvání bylinek. Nabízí ji například Tescoma
    Autor: i-tescoma.cz
    Tuhle nenáročnou rostlina můžete pěstovat i v truhlíku za oknem, nebo v květináči doma. Nejspolehlivější způsob, jak si doma vypěstovat tuhle voňavou italskou bylinku, která si už u nás získala hodně příznivců, je ze semínek. Potřebuje hodně světla, takže truhlík či květináček s touto rostlinkou můžeme umístit třeba na parapet v kuchyni. Rostlinu je dobré pěstovat v plastových nádobách, protože potřebuje opravdu mnoho vody, a hliněné květináče mohou vodu trochu ubírat. Ať už pěstujete doma nebo venku, musíte bazalku vždy bohatě zalévat. Lístky se mohou trhat a používat v průběhu růstu, ale nejlépe ještě před tím, než bazalka vykvete. Jestliže chcete mít mnoho lístků, nenechte rostlinu vykvést, ale včas provádějte zaštipování. Rostlina se silnými stonky se volně špatně suší, je proto lépe lístky obrat a dát do sušičky nebo lístky nasekat a zamrazit.

    Kromě kuchyně poslouží bazalka i jako léčivka uklidňující ledviny, působí také proti zácpě.

  • Pažitka

    Bylinky za oknem
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Mezi bylinky často používané v kuchyni patří také pažitka. Svojí jemnou štiplavostí skvěle dochutí například pomazánky, saláty nebo šťouchané brambory. Je nenáročná, ale potěšíte ji dostatkem vláhy. I v interiéru pro zdravý růst vyžaduje světlé, slunné stanoviště s dostatečným přísunem vzduchu. Nejvhodnější je pěstovat pažitku přímo na okenním parapetu na slunné straně budovy. Na okně orientovaném na sever se jí moc dařit nebude. Nedostatek světla vede k tomu, že se listy vytahují, jsou slabé a nažloutlé. Nepřemisťujte pažitku v květináči příliš často na jiné stanoviště. Pažitce neprospívají ani změny teplot způsobené náhlým otevřením okna či průvanem.

    Při sklizni pažitky platí pravidlo netrhat duté listy až u zeminy, ale výše. Když je zbytek listu příliš krátký, může totiž snadno uschnout. Uchovávat pažitku co nejdéle čerstvou můžete i v chladničce.

  • Petrželka

    Bylinky
    Autor: www.zahradnictvilibeznice.cz
    Dá se dobře pěstovat i v truhlíku nebo speciálním hrnci  – petrželáku. Stejně jako pažitka patří za východní nebo západní okno – na jihu by měla slunce příliš, na severu zase málo. Pokud máte okna jen na sever, s myšlenkou na vlastní bylinky se budete muset rozloučit. Je to slunce, které jim dává to pravé aroma. Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Dopřávejte jí dostatek vláhy, jinak bude žloutnout. Při ořezávání vždy zachovávejte středové listy.

    Petržel nezůstává pozadu ani jako léčivá bylina; zmírňuje urologické potíže a záněty, prospívá ledvinám. 

  • Máta peprná

    Máta znecitlivý bolestivá místa v žaludku.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Máta patří mezi nejznámější a jedny z nejstarších léčivých bylinkek a pěstuje se po celém světě. Je pro ni typická výrazná peprmintová chuť a také její vůně. Nemá ráda sucho a chlad, potřebuje tedy pravidelnou a dostatečnou zálivku a teplé místo. Jako jedna z málůa není citlivá na přemokření.

    Hodí se dobře k nejrůznějšímu ovoci a do ovocných salátů, nápojů a pudinků, a to zvláště v horkých letních dnech, protože příjemně chladí v ústech a osvěžuje dech. Velmi chutný a výborný je mátový čaj, který není třeba sladit. Podporuje vylučování žaludečních šťáv a žluče, a tím i trávení a zmírňuje nadýmání.

  • Rozmarýn

    Čerstvé bylinky dodají vašim pokrmům chuť a vůni. Také obsahují důležité vitamíny a minerální látky, které posílí váš organismus a pomohou s trávením.
    Autor: Profimedia.cz
    I rozmarýn můžete pěstovat doma v květináčku. Tahle bylinka potřebuje světlé a teplé místo a nadbytek vody jí vadí, se zálivkou tedy opatrně. A vadí jí i suchý vzduch v místnostech, které jsou přes zimu vytápěné. Prospěje mu pravidelné rosení. Nejlépe jeho podmínce zvýšených nároků na vzdušnou vlhkost vyhovíte, když vysypete do podmisky kamínky, zalijete je vodou a na ně postavíte rostlinu. Odpařování je také velmi účinné, pokud rostlinku postavíte nad topení. Zvýšená vlhkost bude zároveň jako prevence před napadením rostlin sviluškami.
  • Tymián

    Zhubněte s pomocí bylinek
    Autor: Shutterstock.com

     

     

  • Majoránka

    Toto období je ideální na sběr bylinek, kterými vás zahrada bohatě zásobí.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Majoránka neodmyslitelně patří k našim pokrmům. Drobné lístky sklízejte průběžně. Použít se dají jak čerstvé, tak sušené. K sušení ji však sklízejte ještě před rozkvětem. Hodí se k ochucení masa a polévek. Stejně tak si bez ní nedovedeme představit bramboráky jako bramborovou polévku. Čerstvá i sušená je vhodná také do těstovin, mletých mas a fazolí a rajčatových omáček. Silně podporuje trávení a čaj z ní je dobrý při nachlazení či průjmu.

Klíčová slova:  bylinky, praktická žena
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...