Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Topná sezóna je tady: Víme, jak výrazně ušetřit!

Náklady za energie jsou rok od roku vyšší.
4. prosince 2013 | 10:00

Kdo by nechtěl mít nižší náklady za energie, ale také si zajistit funkčnost a vysoký výkon topení. Ať už máte kotel plynový, nebo ten na tuhá paliva, můžete výdaje podstatně snížit.

Až půl milionu domácností bude muset do devíti let vyměnit své kotle na tuhá paliva. Donutí je k tomu novela zákona o ochraně ovzduší, která stanovuje nové emisní limity. Ta je zároveň spojena s revizí, na kterou by se měli připravit především majitelé starších kotlů.

Stát bude výměnu dotovat přibližně z 50 %, zbytek financí mohou lidé získat například díky výhodnému úvěru ze stavebního spoření, které nedávno oslavilo už své 20. výročí. Pokud se výměna kotle týká i vaší domácnosti, je nejlepším řešením zjistit si jeho skutečný stav a poté si spočítat celkovou výši plánované investice.

Náš tip:
Velmi užitečným nástrojem je například Eko program od Lišky, jehož online Eko kalkulačka umožňuje zájemcům přesně vypočítat, kolik energie ušetří modernizací svých domovů a kolik je to celé bude stát.

Ne vždy je však nutná kompletní výměna kotle. V některých případech stačí provést řádnou kontrolu topného zařízení a zjištěné nedostatky odstranit. Lidé díky tomu nejen výrazně sníží náklady za energie, ale zajistí také funkčnost a výkon topení. Potřebná kontrola se netýká jenom kotlů na tuhá paliva, ale i kotlů na plyn.

S krbovými kamny ušetříte až polovinu nákladů na topení a navíc získáte exkluzivní doplňek bytu
Autor: Profimedia.cz
„Zásadní je, aby každý rok kotel zkontroloval autorizovaný servis, který vašemu topení prodlouží životnost a zajistí bezpečné fungování. Je nutné si uvědomit, že neudržovaný kotel není nejen nevýhodný, ale také pro své okolí nebezpečný,“ vysvětluje Rostislav Trávníček, ředitel komunikace ČMSS.

Špatně seřízený plynový kotel totiž nezajistí dostatečnou výměnu vzduchu či odtah spalin, čímž může dojít k uvolňování životu nebezpečného oxidu uhelnatého. Ti, co naopak využívají tuhá paliva, nesmí kromě kontroly kotle zapomenout na údržbu komínu.

Pro plánované úpravy je možné využít úvěr ze stavebního spoření. Ten je ideální pro ty, kteří mají se stavebním spořením naspořeno 35 -50 % cílové částky. „Úroková sazba je nyní vůbec nejvýhodnější ve své dosavadní historii,“ uzavírá Rostislav Trávníček.

Video se připravuje ...