Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ideální kuchyňská linka pro šikovnou hospodyňku!

4. listopadu 2013 | 00:00
Prezentace klienta |

Výběr vhodné kuchyňské linky není snadná záležitost, neboť si dobře uvědomujeme, že láska prochází žaludkem, a proto je nutné, abychom se v kuchyni cítili dobře, což se odrazí na kvalitě připravovaných pokrmů.

Vždy bychom měli brát v úvahu dispozice kuchyně a kvalitu materiálu, jelikož nám má kuchyňská linka sloužit dlouhá léta. V případě nevhodného výběru můžeme ohrozit nejen kvalitu jídla, ale i prostor pro stolování, mytí nádobí či uskladňování potravin.

Autor: JENA- nábytek

Kuchyňskou linku Nela si můžete poskládat, jak se vám hodí. Vybírat můžete z široké nabídky jednotlivých prvků a moderních dekorů.

Myslete na prostor

První, na co byste měli dbát při výběru kuchyňské linky, jsou rozměry místnosti a rozmístění přípojek na elektřinu, plyn a vodu. Důležitý je také tvar místnosti. Ne do každé kuchyně si můžete pořídit rohovou kuchyňskou linku či odkládací ostrůvek. Klasikou zůstanou rovné linky, které se pořizují především do panelákových bytů, kde nejsou kuchyně větších rozměrů. Neděste se však, dnes se již vyrábí tak hezké a kvalitní rovné kuchyňské linky, že i z panelákové kuchyňky dokážou udělat kuchyni první kategorii. Pokud disponujete větší kuchyní, určitě není na škodu, pořídit si linku do písmene L nebo U. Tyto kuchyňské linky totiž poskytují mnohem více prostoru pro elektrické spotřebiče. Módním trendem posledních let je bezesporu ostrůvek s odkládacím prostorem a varnou deskou uprostřed místnosti.

Správné uspořádání kuchyně

Funkční kuchyň by měla být rozdělena do pěti zón. Levý okraj kuchyňské linky, jenž měří cca 60 cm, se doporučuje používat jako potravinovou zónu. Zde by měla být umístěna lednice a spíž. Hned vedle by mělo místo patřit úložné zóně na talíře, hrnce, skleničky a hrníčky. Třetí a nejdůležitější zónou je dřez a myčka. Dřez by měl být dostatečně velký a hluboký, abyste při mytí nádobí nevytopili půlku kuchyně. Další zónou je přípravná část, která by měla být umístěna mezi dřezem a varnou deskou. Přípravná zóna by měla měřit alespoň 90 cm a pod ní se doporučuje instalace praktických zásuvek na příbory a další kuchyňské potřeby. Poslední, tzv. uzavírací zónou, je zóna na vaření a pečení. Zde se nachází sporák, trouba a případně i mikrovlnka.

Autor: JENA- nábytek

Kuchyňská linka Rena zaujme moderním designem a minimalistickým provedením.

Velikost a výška pracovní plochy

Jelikož slouží pracovní plocha pro přípravu jídel a odkládání kuchyňských potřeb, musí být nejen dostatečně velká, ale také dostatečně vysoká. Výška kuchyňské desky by měla být přizpůsobena osobě, které nejčastěji v kuchyni vaří. Většinou se výška desky pohybuje v rozmezí od 85 cm do 95 cm.

Kuchyňské vychytávky

• Kuchyňská linka by v ideálním případě měla být rozmístěna tak, aby sporák, lednice a dřez mezi sebou tvořily rovnoramenný trojúhelník.

• Plynový sporák z bezpečnostních důvodů nedoporučujeme umístit pod okno.

• Pokud často využíváte troubu, tak ji instalujte do úrovně očí. Hospodyňky také ocení výše umístěnou myčku.

• Horní skříňky kuchyňské linky by měly být instalovány do takové výšky, aby do nich většina členů domácnosti pohodlně dosáhla.

• Při plánování kuchyňské linky nezapomínejte ani na elektrické přípojky pro osvětlení. Moderním trendem je nahrazení centrálního světla bodovými zářivkami. Mohou být umístěny nejen přímo v kuchyňských skříňkách, ale i nad klíčovými kuchyňskými zónami, tedy nad přípravnou a mycí plochou i nad zónou vaření.

Autor: JENA- nábytek

V krásné kuchyni Zora se vám bude dobře vařit.

V JENA-nábytek najdete širokou nabídku kuchyní od jednoduchých kuchyňských linek, přes kuchyně sektorové až po složitější plánovatelné. Naši odborníci na prodejnách Vám rádi připraví 3D návrh kuchyně včetně všech potřebných detailů přesně na míru vašim potřebám. Zajistí také zaměření kuchyně, její dopravu a montáž.

Výběr je široký, tak neváhejte a přijďte do prodejen JENA-nábytek, nebo navštivte e-shop JENA-nábytek.cz.

Video se připravuje ...