Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velké tipy pro malé byty aneb Jak zařídit minipracovnu

Nápadité, efektívne a rafi nované – také by malo byť domáce pracovisko v malom byte.
6. srpna 2009 | 11:02

Obraz domácí kanceláře, jak vypadal ještě před pár lety, pomalu bledne. XXL počítač nahradil tenoučký notebook a klasické diskety USB klíč, který se vejde do kapsy.

Nápadité, efektivní a rafinované - takové by mělo být domácí pracoviště v malém bytě.

Dnešní pracovní kout, kam se můžete uchýlit a klidně se věnovat záležitostem, které jste nestihli přes den, se omezil na absolutní minimum. V případě, že vám postačí "kufříkový" model, můžete se usadit či uložit prakticky všude, i na koberci, pohovce nebo si sednout za jídelní stolek. Stále více lidí dává přednost práci z domova nebo potřebuje dotáhnout nějaký rest nebo se třeba věnovat dalšímu vzdělávání. I surfování po internetu vyžaduje, zejména pokud zabere více času, vhodné prostředí. Nejlepší je, samozřejmě, zařídit si vyhrazené místo, zejména pokud doma trávíte za počítačem pravidelně několik hodin denně. Jelikož malé byty požadují co nejefektivnější řešení, nebývá snadné najít kompromis a začlenit do interiéru i potřebné zařízení. Minibyt by zcela jistě neměl vypadat jako kancelář, přesto se alespoň několika kouskům praktického nábytku nebo doplňkům nevyhnete.

Nápadité, efektívne a rafi nované – také by malo byť domáce pracovisko v malom byte.
Autor: Nový Čas pre ženy

Pátý rozměr
Extra pokoj nebo třeba jen půlpokoj v případě, že pracujete z domu, a tudíž potřebujete mít absolutní klid, abyste se mohli dokonale soustředit, by byl výhrou v loterii. Ve většině případů je však třeba místo na domácí kancelář pracně hledat. Pravda je, že počítač, i když nový a elegantní, spolu s více papíry, cédéčky a podklady sepnutými kancelářskými sponkami, s fixkami, podložkou na myš a jinými nezbytnostmi, nevyvolává právě pocit klidného domácího přístavu a navíc narušuje celkový koncept interiéru. Jiné to není, ani pokud používáte notebook. Ten sice po skončení práce snadno schováte do skříně, ale kam se skenerem, s tiskárnou, tonery ... Opravdu byste to chtěli mít neustále před očima? Vyzbrojte se metrem a začněte systematicky hledat kousek volného místa, které by splňovalo vaše představy.

Nápadité, efektívne a rafi nované – také by malo byť domáce pracovisko v malom byte.
Autor: Nový Čas pre ženy

Vidím - Nevidím
Nejelegantnejším, ale i nejpraktičtějším řešením je pracovní kout umístit tak, aby byl neviditelný. Ve starších bytech se často najdou různé výklenky, které pokud oddělíte posuvnými dveřmi, vytvoří malé separé. Velmi pěkně působí například téměř průhledné, barevně tónované panely, které při absenci okna do pracovny propouštějí alespoň trochu denního světla.

Pokud jste šťastnými majiteli klasického sériového bytu, který navrhoval někdo, kdo nikdy nebydlel v paneláku, nezbývá vám nic jiného, než domácí kancelář integrovat do prostoru. Při nákupu nového nábytku hledejte typ, který sestává z kombinovatelných modulů. Jednotlivé díly budete moci postupně přikoupit podle potřeby.

Nápadité, efektívne a rafi nované – také by malo byť domáce pracovisko v malom byte.
Autor: Nový Čas pre ženy

Pár užitečných tipů

- Zdánlivě nevyužitelná úzká nika může posloužit jako prostor pro rozměrově vhodný, kovový nebo dřevěný kontejner s mnoha zásuvkami, kam uložíte nezbytné drobnosti. Skříňka vyplní otvor a čela zásuvek budou vystupovat ze stěny podobně jako v lékárně. Pokud se vám podaří skříňku sladit s barvou stěny, zcela se ztratí.

- Typická kancelářská židle na kolečkách nepatří právě ke spořičům místa, ačkoli zajišťuje správné sezení. Zajímavou alternativou může být gymnastický míč nebo ergonomická opěrka. Tu využijete i při jiných domácích pracech.

- Čím menší prostor, tím jednodušší zařízení: vsaďte na PC stolky se skleněnou pracovní deskou a tenkýma kovovýma nohama. Správnou mimikrou je i neutrální bílá barva nábytku.

- Kancelářské systémy, které jsou na dnešním trhu, nabízejí rozmanitá řešení od nenápadných skříněk upevněných na stěně přes lehké pracovní stoly se sofistikovaným příslušenstvím až po skříně, kam schováte kompletní pracoviště včetně vysouvací desky na notebook nebo klávesnici. V posledním případě je však třeba počítat s vyšší cenou výrobků.

- Pokud vám nestačí pracovní lampa, přidejte nenápadné stropní svítidlo. Výsledek - prosvětlení tmavého koutu - je opravdu skvělý!

- I když možná nejste fanoušky pokojové zeleně, pořiďte si alespoň jednu rostlinu, například lopatkovec nebo fikus, které jsou schopné likvidovat nejen škodlivé látky, ale poradí si i s elektronickým smogem.

Nápadité, efektívne a rafi nované – také by malo byť domáce pracovisko v malom byte.
Autor: Nový Čas pre ženy

Autor: Nový čas pre ženy, lena
Video se připravuje ...