Vánoce slaví královská rodina v Sandringhamském panství v hrabství Norfolk, kam přijíždí královna už kolem dvacátého prosince, aby pečlivě dohlížela na přípravy. Ostatní přijíždějí až na Štědrý den.
Pokud jde o jídlo, královská rodina společně slavnostně obědvá, následuje odpolední čaj a večeře se podává formou bufetu. Bývalý královský kuchař Darren McGrady, který pracoval pro královnu a princeznu Dianu, prozradil i to, co bývá součástí štědrovečerní hostiny.
Jak tedy Štědrý den vypadá? Tradiční oběd zahrnuje salát s humrem nebo krevetami a pečeného krocana s pastinákem a růžičkovou kapustou. Nechybí ani typický anglický vánoční pudink s brandy.
Pokud jde o krocana, McGrady vzpomíná, že v královské kuchyni pekli dokonce tři – jednoho pro královnu, jednoho pro dětskou školku a třetího pro zaměstnance.
Po obědě se všichni scházejí v hlavní hale u stromku, který společně zdobí. Muži jsou nastrojení do smokingů a ženy do luxusních společenských šatů. Odpoledne se popíjí čaj nebo míchané nápoje. Královna Alžběta má například v oblibě koktejl Zaza připravený z dubonnetu a ginu, princ Charles zase třešňovou brandy.
Slavnostní večeře probíhá velmi formálně a podává se zvěřina, jehněčí nebo drůbež připravená podle tradičních německých receptů. Jako zákusek se podává jablečný koláč s brandy. Po večeři se už rozdávají dárky a všichni se baví. A ještě jedna zajímavost. Alžběta dodržuje pravidlo, že štědrovečerní menu je napsané francouzsky! Štěstí, že se každý rok nemění.
Podívejte se, jaké vánoční zvyky dodržuje královská rodina!