Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak vypadá štědrovečerní menu královny Alžběty? Tohle všechno na stole nesmí chybět!

16. prosince 2018 | 06:00

Co myslíte – jaké dobroty mají o Vánocích na stole členové britské královské rodiny? Vzhledem k tomu, že Alžběta je tradicionalistka a ctí svůj německý původ, Vánoce slaví vlastně velmi podobně jako my. Zdobí se stromeček, dárky si rozbalují čtyřiadvacátého a slavnostně večeří. Jaká jídla mají na stole a co popíjejí?

Vánoce slaví královská rodina v Sandringhamském panství v hrabství Norfolk, kam přijíždí královna už kolem dvacátého prosince, aby pečlivě dohlížela na přípravy. Ostatní přijíždějí až na Štědrý den.

Pokud jde o jídlo, královská rodina společně slavnostně obědvá, následuje odpolední čaj a večeře se podává formou bufetu. Bývalý královský kuchař Darren McGrady, který pracoval pro královnu a princeznu Dianu, prozradil i to, co bývá součástí štědrovečerní hostiny.

Jak tedy Štědrý den vypadá? Tradiční oběd zahrnuje salát s humrem nebo krevetami a pečeného krocana s pastinákem a růžičkovou kapustou. Nechybí ani typický anglický vánoční pudink s brandy.

Pokud jde o krocana, McGrady vzpomíná, že v královské kuchyni pekli dokonce tři – jednoho pro královnu, jednoho pro dětskou školku a třetího pro zaměstnance.

Po obědě se všichni scházejí v hlavní hale u stromku, který společně zdobí. Muži jsou nastrojení do smokingů a ženy do luxusních společenských šatů. Odpoledne se popíjí čaj nebo míchané nápoje. Královna Alžběta má například v oblibě koktejl Zaza připravený z dubonnetu a ginu, princ Charles zase třešňovou brandy.

Slavnostní večeře probíhá velmi formálně a podává se zvěřina, jehněčí nebo drůbež připravená podle tradičních německých receptů. Jako zákusek se podává jablečný koláč s brandy. Po večeři se už rozdávají dárky a všichni se baví. A ještě jedna zajímavost. Alžběta dodržuje pravidlo, že štědrovečerní menu je napsané francouzsky! Štěstí, že se každý rok nemění.

 

Podívejte se, jaké vánoční zvyky dodržuje královská rodina!  

Video se připravuje ...
Jak slaví Vánoce královská rodina a jaké dárky dostane služebnictvo? • VIDEO: Blesk

 

 

Autor: aši