Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejnovější fakta: Může za smrt Diany královská rodina?

17. prosince 2013 | 10:00

Když se letos v srpnu objevila v médiích nová konspirační teorie o smrti princezny Diany, byla Británie v šoku. Podle ostřelovače a příslušníka SAS měly totiž milovanou princeznu zabít právě britské speciální jednotky. Jaká je pravda? Scotland Yard ji prý už zná.

Záplava konspiračních teorií

Britští vyšetřovatelé vyloučili již v roce 2006, že by za smrtí mileneckého páru mohlo být nějaké spiknutí a o dva roky později bylo soudně rozhodnuto, že za tragickou nehodou může pronásledování bulvárních fotografů a chyba řidiče havarovaného vozu.

Princezna Diana
Autor: profimedia.cz
Potvrdila se tak nejpravděpodobnější teorie, přesto se ale veřejnost stále zabývala i ostatními alternativami: Objednala si smrt princezny samotná královská rodina? Měli v tom prsty lidé Dodiho otce? Nebo byla celá nehoda pouze zinscenovaná, aby milenecký pár unikl pozornosti a společně si nyní užívají někde daleko od všech a od všeho? Popravdě, jedna teorie byla méně pravděpodobná než ta druhá.

Tajemný ostřelovač "N"

Památník Diany a Dodiho v londýnském obchodním domě Harrods
Autor: Profimedia
Pak ale v srpnu přišla informace z britské televizní stanice Sky News, která se dostala k dopisu bývalého příslušníka SAS, jehož jméno nikdy nebylo zveřejněno a říkalo se mu prostě "N". "N" se v něm chlubí manžlece, že to byla právě britská speciální jednotka SAS (Special Air Service), kdo stál za smrtí princezny Diany a jejího milence Dodiho Al Fayeda.

Na šokující zprávu zareagovala londýnská policie, která informaci začala prověřovat. Zdůraznila ale, že to v žádném případě neznamená znovu otevření vyšetřování tragické autonehody, při které lady Di zahynula.

Výsledek, který všichni čekali

V tomto vraku zemřela
Autor: ČTK
Po půl roce tak přišel Scotland Yard s očekávaným oznámením: "I když je možné, že někdo se zmínil o podílu SAS na tomto úmrtí, neexistují žádné věrohodné nebo relevantní důkazy, které by podporovaly teorii, že by se taková tvrzení opírají o fakta," uvedl oficiálně vysoký představitel Scotland Yardu Mark Rowley a dodává: "Neexistuje žádný důvod, proč by mělo být opět otevřeno vyšetřování, nebo proč případ vrátit koronerovi."

Nestalo se tedy nic jiného, než co všichni předpokládali už v srpnu. Pokud by totiž konspirační teorie byla pravdivá, znamenalo by to velký podíl britské královské rodiny na smrti matky princů Williama a Harryho a miláčka celého světa, což se nikdo v Británii neodváží ani naznačit, natož přiznat.

Autor: brig