Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šikovné dámy ze seriálů: Nejvíc prachů pro Žilkovou

31. května 2010 | 09:20

Dostat roli v televizním seriálu je terno. Zvlášť když se u diváků chytne. Má šanci na dlouhodobé, leckdy pár roků trvající pokračování. A nejde jen o finanční stránku věci. Tisíce za natáčecí den. Jedná se i o popularitu. Slávu, která může přinést další lukrativní kšeft.

Hrát v tv sáze znamená pravidelný a velmi příjemný příjem, s nímž se měsíční gáže v divadle nemůže vůbec srovnávat. To si pak svobodná matka Markéta Plánková může pořídit k dceři chůvu a ještě něco na horší časy ušetřit. Čtyřiašedesátiletá Jaroslava Obermaierová se na stáří pojistit. Bára Munzarová přistavět a zrekonstruovat rodinný dům, v němž bydlí s rodiči Luďkem Munzarem a Janou Hlaváčovou. A Dana Morávková dát spolu s mužem, úspěšným muzikantem Petrem Maláskem dohromady příjmy a koupit si mezonetový byt snů za sedmnáct miliónů…

Kolik vyvolené hvězdy inkasují?

Systém, v němž hvězda na place dostala zaplaceno za celý den, byť natáčela jednu hodinu, neplatí. Alespoň ne pro všechny . Hospodářská krize donutila televize šetřit a proto začali být herci honorováni jen za čas, který skutečně na místě odpracují. Tohle opatření ale vzbudilo takovou nevoli,že se od něj u těch nejlepších protagonistů rychle upustilo. Ostatní se museli s novými pravidly hry smířit, ve vedlejších rolích rezignovat na tzv. fixní plat.

Obecně platí že ti, jež ztvárňují hlavní postavy inkasují za natáčecí den od dvanácti do dvaceti tisíc korun. Díl jednou v týdnu vysílaného seriálu se většinou natáčí tři dny, takže není těžké spočítat si měsíční gáži herců, jež se pokaždé na obrazovce objeví, neboť kolem jejich postav se děj příběhu odvíjí.

První a druhá liga

Kromě hlavních rolí je i řada vedlejších, byť se v jistých epizodách stávají klíčovými. I jejich aktéři podepisují smlouvu na rok nebo šest měsíců, ale oproti hvězdám už nedostávají zaplaceno za natáčecí den, nýbrž jsou odměňováni měsíčním paušálem. Ten se pohybuje v mnohem nižší relaci od sedmi do dvanácti tisíc korun. Bez ohledu, zda se točí jeden, nebo deset dní v měsíci.

Postup z druhé do první ligy nebo naopak sestup není výjimkou Záleží na nosnosti role, nakolik z ní herec dokáže vykřesat, jak moc získá oblibu u diváků. Pokud se epizodní postava stane populární, scénáristé jí dají větší prostor. A její protagonista se z paušální honorářové tabulky přesune do kategorie V.I.P.

Nyklová uspěla, MUDr. Tichá nikoli

Příkladem sukcesu je Jaroslava Obermaierová a její drbna Nyklová ze seriálu Ulice, s níž se lid mimořádně ztotožnil. To se ale nedá říci v případě postavy MUDr. Zdeňky Tiché z Ordinace, kterou hraje bývala hvězda Velmi křehkých vztahů, Dana Morávková. Ředitelka nemocnice Tichá diváky nudí a to je špatné znamení.

Někdy se zkrátka stane, že hlavní postava nemá náboj. Nebo se časem okouká, je jaksi do počtu. To se pak upozadí nebo rovnou z děje vysublimuje. Důvodem zrušení role mohou být i nehorázné požadavky aktéra. Nebo fakt, že dá přednost jinému projektu či jej maratón natáčení vysiluje jako např. hvězdnou Hanu Maciuchovou.

Je to boj

Nic není jisté ani v případě dlouhodobé smlouvy na účinkování v dobrém džobu zvaném seriál. Jisté ale je, že se jedná o mimořádnou šanci zviditelnit se, být populární, vydělávat velmi zajímavé peníze.

Mimochodem největší frajerkou na tomto poli je Veronika Žilková, která měla podle informací Blesk magazínu inkasovat za jeden natáčecí den třicet tisíc. Navíc za seriál, který Nově leží v šuplíku.

Dana Morávková (38)

Dana Morávková. Skládané saténové koktejlky s průsvitným sedlem. Nadčasová elegance.
Autor: Pavel Machan

* SERIÁL: Ordinace v růžové zahradě 2
* POSTAVA: MUDr. Zdena Tichá, odcházející ředitelka
* HONORÁŘ ZA NATÁČECÍ DEN: 15 000 Kč
Danu Morávkovou přetáhla Nova Primě ze seriálu Velmi křehké vztahy. Na Primě byla hvězda, na Nově už jen patří mezi ostatní. A navíc se její postava ředitelky divákům příliš nelíbí, takže funkci musela opustit. Otázkou je, nakolik za situaci může scénář nebo malá herecký rejstřík Morávkové.

Hana Maciuchová (64)

Maciuchová končí v Ulici
Autor: Ladislav Křivan, TV Nova

* SERIÁL: Ulice
* POSTAVA: Miriam Hejlová
* HONORÁŘ ZA NATÁČECÍ DEN: 1.–3. ROK: 15 000 Kč, 4.–5. ROK: 20 000 Kč
Hana Maciuchová sklízí za postavu přísné, ale i city zmítané profesorky Hejlové jednu cenu za druhou. Diváci si po prvních letech Ulice vyžádali rozšíření jejích příběhů, a tak si mohla říct i o zvýšení honoráře. Nyní ze seriálu odchází, ale není vyloučeno, že se po pauze vrátí.

Barbora Munzarová (38)

Barbora Munzarová je hvězdou v Ordinaci v růžové zahradě
Autor: Reprofoto TV Nova

* SERIÁL: Ordinace v růžové zahradě 2
* POSTAVA: MUDr. Pavla Barnová
* HONORÁŘ ZA NATÁČECÍ DEN: 10 000 Kč
Zatímco si s kolegou na place Martinem Trnavským sedla až moc, s jeho náhradníkem Radimem Fialou vůbec. A tak se doktorce Barnové musel vymyslet milenec doktor Hruška (Jiří Langmajer) a poté návrat k bývalému milenci doktoru Pusenskému. Role pragmatické a zároveň emotivní Pavly Munzarové sedí, je v ní uvěřitelná. Budiž to náplastí za rozchod s Trnavským, kvůli kterému se rozvedla, opustila scénu Divadla na Vinohradech a odešla do jeho bezvýznamného hereckého spolku. A o to víc tedy potřebuje nějakou finanční jistotu.

Tereza Brodská (42)

Dcera Tereza má matku za statečnou
Autor: Jindřich Starý abl

* SERIÁL: Ulice
* POSTAVA: Bára Jordánová
* HONORÁŘ ZA NATÁČECÍ DEN: 12 000 Kč
V případě postavy Báry Jordánové byli diváci dlouho na rozpacích. Navíc Tereza Brodská prý začala mít manýry hvězdy. Proto ji údajně scenáristé roli umenšili a odstěhovali do Brna. Ale stálý příjem je stálý příjem, a tak se Tereza plně do děje vrátila spolu s novým partnerem (Jiří Dvořák, exmanžel Munzarové).S fámami o manýrech Brodské to jistě nebude tak horké – do Brna odstěhovaná Tereza totiž v té době natáčela novácký seriál s pracovním názvem Dokonalý svět. Hraje v něm jednu z hlavních rolí, šéfredaktorku módního magazínu. Na obrazovku by měl přijít na podzim.

Jaroslava Obermaierová (64)

564367:gallery:true:true

* SERIÁL: Ulice
* POSTAVA: Vilma Nyklová
* HONORÁŘ ZA NATÁČECÍ DEN: 10 000 Kč
Drbnu Vilmu Nyklovou (v přesvědčivém podání Jaroslavy Obermaierové) má snad každá ulice v Česku. Její postava patří ke stálicím seriálu od samého počátku. A díky sympatiím těch, kteří každý den v podvečer příběhy Ulice sledují, dostala prostor, s nímž se původně nepočítalo. Jarka se před časem na konto svého účinkování v nekonečném seriálu neformálně vyjádřila: „Za Nyklovou jsem moc ráda. Sice kočuju s divadelním spolkem, kde se sešla řada skvělých lidí. Je to moc příjemné, lidé na nás chodí, ale výdělky na jevišti se nedají s gáží za seriál srovnat. Nyklová je pojistka na stáří a doufám, že ještě chvilku bude žít.

Markéta Plánková (32)

Markéta Plánková
Autor: Jiří Hadač

* SERIÁL: Ordinace v růžové zahradě 2
* POSTAVA: MUDr. Magda Tárová
* HONORÁŘ ZA NATÁČECÍ DEN: 10 000 Kč
Herečka Markéta Plánková je za roli v seriálu nesmírně vděčná – ze vztahu s hercem Romanem Štolpou má totiž malou dcerku, na níž pobírá minimálními alimenty. Jako matka samoživitelka se musí pořádně ohánět. Životem poučená Markéta říká, že by si relativně mohla žít na tzv. vysoké noze, ale ona si ukládá do rezervy. Už kvůli holčičce. Ordinace jednou skončí, postava Tárové se přežije. A co pak dál? Žít z divadelní gáže na hraně minima?

Veronika Žilková (48)

Veronika Žilková (47)
Autor: Michal Protivanský

* SERIÁL: První krok
* POSTAVA: ředitelka taneční školy
* HONORÁŘ ZA NATÁČECÍ DEN: 30 000 Kč
První krok se natáčel ještě v době, kdy se nešetřilo, a tak Nova splnila i mimořádné finanční požadavky Veroniky Žilkové. Třicet tisíc za natáčecí den je poměrně unikátní gáže. A tuto pikantnost umocňuje fakt, že Nova seriál ještě neodvysílala. Ten spatřil světlo světa pouze na spřátelené tv stanici Markíza, která jej nasadila loni na podzim. Zřejmě to takový trhák není. U nás se možná První krok objeví na programu po prázdninách.
Františka Čížková, Blesk magazín

Autor: Františka Čížková, Blesk magazín