Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak hvězdy ztrácejí kariéru kvůli botoxu

Fotografie
30. května 2010 | 05:00

Meg Ryan (48), Nicole Kidman (42), Carla Bruni (42) nebo Kylie Minogue (42). Tyto slavné ženy i mnohé další chtějí zastavit své stáří nejrůznějšími způsoby. Oblíbené právě mezi celebritami jsou injekce s nervovým jedem botoxem. Jenže tím můžou ženy pořádně riskovat. Lékaři totiž varují, že tento protivráskový prostředek má negativní vliv na mozek, a dokonce může způsobovat demenci!

O tomto problému se rozepsal německý měsíčník o vědě Bild der Wissenschaft. „Vlivem různých emocí, jako jsou hněv, smutek, pláč, a také grimas vznikají na čele vrásky. Ti, kteří je léčí podobně jako světové hvězdy vyplňováním botoxem, by se mohli časem dočkat změn v mozku,“ konstatují tyto noviny.

S touto myšlenkou původně přišel tým vědců z americké univerzity Wisconsin-Madison pod vedením Davida Havase. Zkoumal totiž dvacet žen před botoxovou injekcí a po ní. Vědci je podrobili testu. Zadali jim slovní úkol – rozlučte se s dobrým přítelem, kterého už nikdy neuvidíte. Po botoxové terapii potřebovaly ženy o sekundu víc, aby na toto zadání reagovaly.

Zabíječ kariéry

Už delší dobu je v Hollywoodu botox považován také za likvidátora filmové kariéry. I taková hvězda, jako je Meg Ryan, v poslední době zmizela z filmových pláten. Prý proto, že rozsáhlé zásahy v jejím obličeji odstrašují filmové diváky. Rovněž Nicole Kidman může údajně na bývalé úspěchy zapomenout. Zatím poslední role v muzikálu Nine, kde byla její tvář jako zmrazená, prý odradila tvůrce od nabídky dalšího filmu – Bel Ami s Robertem Pattinsonem. Ve finále ji nahradila Uma Thurman, jejíž obličej má stále ještě mimiku.

Zpěvačky jsou na tom líp

Podobné úpravy v obličeji mají i manželka francouzského prezidenta Sarkozyho Carla Bruni Sarkozy nebo zpěvačka Kylie Minogue. Obě jsou na tom ale lépe, protože se neživí mimikou a nemusí vyjadřovat své emoce jako herečky před kamerou. Pro fotoaparát nebo světla na jevišti se jejich strnulé obličeje hodí.

Co na to český odborník?

Oslovili jsme českého lékaře Romana Kufu z pražského pracoviště plastické chirurgie Perfect Clinic. Co soudí o škodlivosti botoxu? „Je pravda, že mojí specializací je spíš chirurgie, ale i tak mám zkušenost s pacientkami, které chodí na naši kliniku na injekce botoxu. Dlouholetá praxe neukazuje žádná poškození mozku či jiné problémy s pamětí. Nepřikládal bych takovému výzkumu moc váhy…“ konstatoval.

Autor: Zuzana Pšenicová