Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ikona Twiggy (60): Tak hrozně teď vypadá!

Na šedesátileté dámě na fotce už není vidět nic z bývalých dnů slávy. Dlouhé prošedivělé vlasy, ztrhaný obličej, uvadlé tváře
13. května 2010 | 05:00

Hvězda šedesátých let Twiggy udělala ve světě modelingu revoluci. Nastolila jiný, s kultem štíhlosti spojený ideál krásy. Spustila vlnu anorexie, která je dodnes velkým společenským problémem. O to víc její současný vzhled šokuje.

Twiggy (60) vypadá na snímku dost zanedbaně, působí starší, než ve skutečnosti je. Tuhle tvář by těžko někdo spojoval se slavnou modelkou, která je v podstatě řadu let jen chimérou. Pojmem spojovaným s minisukněmi, tvrdě podmalovanýma očima a bledými ústy ve stylu líčení éry, pro níž byla ikonou půvabu. Hvězdou doby, jež popřela zralé ženství a vyměnila ho za chudokrevnou Lolitu.

Faktem je že patnáctiletá Twiggy, vlastním jménem Lesley Hornby, způsobila v polovině šedesátých, výjimečně invenčních a revolučních let převrat v zavedených měřítcích půvabu. Její popularita měla raketový start, v neuvěřitelně krátké době se stala světovým idolem, jenž je i v současnosti na poli módně štíhlého až vychrtlého těla návrháři žádaný. Zanechat tak výraznou stopu se žádné jiné modelce nepodařilo!

Absurdním momentem je i fakt, že Twiggy působila v modelingu čtyři, pět let. Pak se z branže stáhla. Dala přednost hudbě a filmu, kde nijak neuspěla. Její éterický, trochu dekadentní půvab se připomínal jen na fotografiích, které ve své době udělala. Faktickou Twiggy svět neviděl. Na přejnosti se objevila před pár lety. V pořadu ‚Američan Next Top Model‘ pomáhala vybírat novou nadějnou modelku. Stejně hubenou a možná ještě hubenější, než byla kdysi ona.

Twiggy je v tom nevinně

Svádět vinu za milióny dietami zpustošených životů žen, které chtěly dosáhnout ideálu nemocně hubené dívky, na Lesley Hornby zvanou Twiggy, by byl nesmysl. Ona jen posloužila, jak tomu u modelek bývá, revoltující návrhářce Mary Quant. Výstřednici, která se nazývá matkou minisukně a svého času byla královnou londýnské extravagance na Carnaby Street.

„Dobrý vkus je smrt, vulgárnost život,“ prohlašovala v šedesátých letech Quant, která spolu s manažerem Justinem Vilnevem dívenku Twigi objevila. Dlouhé, éře hippie poplatné vlasy vystřídal hladký chlapecký sestřih s patkou do čela. Velké a nevinné oči orámovaly temné stíny a dlouhé řasy se zvýraznily nánosem mascary. Rudou rtěnku vystřídala bledá, dekadentní éteričnosti nahrávající ústa... Plochý hrudník a minisukně odhalující hubené, hůlky připomínající nohy.

Nový ideál krásy podle Mary Quant byl na světě. Dráždil a u mužů vzbuzoval touhu ochraňovat.Každá chtěla být Lolita. Jinými slovy Quant v módě odstartovala tzv. baby boom. Dala mls skrytým pedofilům, chtělo by se říct. Funguje dodnes. Stejně jako mini. Jen ho vynášejí jiné krásky než Twiggy. V těchto souvislostech o to víc její současný vzhled šokuje. A připomíná starou známou pravdu, že modelky jsou pouhým polotovarem v továrně na iluzi.

Autor: amp, frč