Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Meryl Streep: Dcera jí hrála starší sestru!

10. května 2010 | 05:00

SERIÁL: Slavné matky a jejich dcery. Někdy je podoba ohromující. O to hůř se pak žije ve stínu rodiče. Mamie Gummer, dcera oscarové herečky Meryl Streep, ale nikdy tento problém neměla. Matku následuje i v kariéře. Meryl ji podporuje. Ve filmu Dům duchů dceru dokonce nechala ztvárnit starší sestru své postavy…

Už od chvíle, kdy se narodila, se Mamie nestala jen biologickou dcerou Meryl, ale i filmovou. Jako batole ztělesnila dítě Streep a Jacka Nicolsona ve filmu Hořkost. A nebylo to naposledy. Pro filmové producenty je požehnáním. Ze slavné Meryl nemusí během retrospektivního filmu dělat dvacítku. Je tu biologická kopie, krásná Mamie, jež maskérům a digitálním technikům ušetří práci.

Stejný blond odstín vlasů, obočí. Výrazný nos a identické rty. Klenuté lícní kosti s mimickými vráskami kolem úst. Jen tvar očí, které má dcera trochu menší a obočí, jež je rovnější, dává tušit, co z podoby zdědila po otci. Matka a dcera ale nesdílí jen podobné rysy. Mají i stejný minimalistický vkus. O to víc je podoba někdy až matoucí. Kdyby je nedělila jedna generace, téměř by vypadaly jako dvojčata.

Dětství v šoubyznysu

Pro malou holku nebylo lehké být často bez mámy. Meryl kvůli zaměstnání nebyla často doma. Prožívala životy svých postav. Děti bydlely střídavě na farmě v Connecticutu, někdy v Los Angeles. Podle toho, kdy měla maminka volno. Možná i proto Mamie tak zatoužila stát se herečkou. Když v mnoha filmech hrála Merylinu dceru, mohla s ní alespoň chvíli být. Okusit život, pro který ji matka pravidelně opouští.

I když má Mamie, celým jménem Mary Willa, tři další sourozence, bratra Henryho a sestry Luisu a Grace, byla to ona, která se rozhodla jít ve šlépějích Meryl. Aby neměla protekci, nechala si příjmení po otci, sochaři Donu Gummerovi. Nestála o slávu, kterou si i její matka tak pečivě drží od těla. Nezajímal ji ani bleskový vzestup kariéry, který by určitě nastal. Chtěla jen hrát... Ač zvolila stejnou životní vášeň jako matka, herectví, rozhodla se dosáhnout uznání sama za sebe. A daří se jí to.

Sláva? To není pro mě

Mamie netouží být známá jako její matka. Obětovat kariéře život. Film miluje, sláva ji neláká. Ráda se objevuje ve filmech, kde Streep hraje. Když zrovna neztvárňuje postavu její dcery, bere i ty nejmenší role a jen tak ze srandy si zahraje vedlejší štěk. Zas může být s Meryl na place. Vzpomínky na dětství. Když ale natáčí vlastní film, volí ty nízkorozpočtové. Ve velkém kasovním trháku ji jinak, než po boku matky, neuvidíte.

Stejně jako matka je uznávaná pro svou nepopiratelnou a neotřelou krásu. Proto se stala tváří francouzské módní značky Gerard Darel pro sezónu podzim/zima 2009/10. Její kariéru bude jistě zajímavé sledovat. S přibývajícími léty porostou i herecké zkušenosti a Mamie možná jednou neztvární jen dceru své matky ale matku samotnou. Třeba pak převezme Oscara za výkon hlavní role hlavní role v autobiografickém filmu o životě její nezapomenutelné Meryl. Kdo jiný by ji také měl hrát?

Autor: Adéla Pěničková