Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kontroverzní Miss. Co holky položilo a vyneslo?

12. dubna 2010 | 05:23

ANKETA: Smysl postrádající Česko – Slovenská Miss opět nastolila otázku, zda nejsou tyto soutěže přežitkem. A nakolik vlastně jejich vítězky korunkou krásy daný ideál splňují. Která z uplynulých Miss se roli naprosto zpronevěřila a jaká své šance totálně nevyužila? Hlasujte!

Původní ideál Miss, který dodnes teoreticky přetrvává, je jasný: Titul patří krásné dívce obdařené intelektem, empatií, sociálním cítěním. Mladé ženě, jež si nezadá a svým půvabem vytahuje peníze z kapes movitých pánů ve prospěch dobročinnosti. Nikoli pro sebe.

Prototypem Miss je zkrátka půvabná, charismatická a oduševnělá holka, která je velvyslankyní dobré vůle a krásy ve světě. Sexuální skandálky, hýření v oparu alkoholu, pikantní aférky všeho druhu jsou pro ni tabu. Tahle princeznička jde prostě příkladem.

Skepse narůstá

Bohužel praxe téhle teorii neodpovídá. Alespoň ve většině případů. Včetně plastických vylepšení, které jsou s ideálem přírodní krásy v rozporu a pomalu a jistě se stávají nefér samozřejmostí. Dalším problémem je, že si uchazečky o titul Miss pletou soutěž s top modelingovým castingem. A podle toho pak situace vypadá.

Ambiciózní krasavice většinou stále nechápou, jak velký rozdíl mezi Miss a modelkou panuje. Měří se jinými parametry, jsou na ně kladeny rozdílné nároky. Jejich role jsou odlišné. Absurdní je, že řadě úspěšných modelek v čele s Terezou Maxovou je charita mnohem víc vlastní než dekorovaným Miss. V jejich kategorii uspěla pouze v USA žijící Miss Helena Houdová, která své Nadaci Slunečnice dala mezinárodní, hvězdami amerického showbyznysu stvrzený formát. Bohužel Helena se svým Nadačním fondem Slunečnice po deseti letech rezignovaně skončila a jen se věnuje Nadaci Sunflower Children v New Yorku.

Smutná bilance

Houdové se charitativní akčností ze všech našich i slovenských Miss blíží jen Táňa Kuchařová, která je nyní většinu doby ve Státech a coby prezidentka Miss ČR se nijak kreativně neosvědčuje.

Bylo by lepší a optimističtější sestavit TOP 5 českých a slovenských Miss, které ve své roli obstály. Bohužel, nedostává se jich. Na rozdíl od těch, které zklamaly.

Kateřina Stočesová

Miss ČR 1998

328916:gallery:true:true

Kdekdo předpokládal, že v tomto ročníku zvítězí Alena Šeredová, bylo to víceméně veřejným tajemstvím. Miss se ale stala Stočesová s hřívou blond prstýnků na hlavě. Prý se o to zasloužila lobbující porotkyně Halina Pawlowská. Anděl od Příbrami jménem Kateřina svou roli ale od počátku nezvládnul. Na Miss World jela Šeredová. Stočesová neuměla slovo anglicky... Přesto se na tuzemské scéně nějakou dobu udržela a zhrzená Alena Šeredová kvůli ní odjela do Milána, kde odstartovala hvězdnou kariéru. Na rozdíl od Stočesové, která totálně propadla. Krátké manželství s úspěšným podnikatelem Danem Bezouškou zakrátko zkrachovalo. Kateřina se vytratila i z modelingu. Stala se z ní květinářka – živnostnice, jež bojuje o přežití a váže svatební kytky a věnce na pohřby.

Diana Kobzanová

Miss ČR 2001

Diana Kobzanová (29)
Autor: Foto abl

Se slávou spojenou s titulem Miss si Diana příliš rady nevěděla. Stala se hvězdou večírků, jednou z ikon tzv. zlaté mládeže. Sexy kořistí sportovních borců. Spolu s kamarádkou Kateřinou Průšovou (Miss 2002) si dala zvětšit ňadra na krásné trojky a po dvou letech od korunovace nafotila pictorial aktů pro porno časopis Leo. Tehdejší prezident Miss ČR Zapletal ji zažaloval za újmu na cti a odebral Dianě titul Miss. Soud vyhrála. I to svědčí o úrovni soutěží krásy. Diana se nakonec našla. Zmizela ze společenských rubrik, její skandálky s ženatými chlápky jsou minulostí. Moderuje na rádiu Frekvence 1 a zdá se, že je v pohodě.

Agáta Hanychová

Druhá vicemiss 2005

Takhle mužům vstupuji do snů
Autor: Vratko Barcík

Dcera herečky Veroniky Žilkové se zúčastnila Miss ČR před pěti lety. A dotáhla to v soutěži krásy na třetí stupínek. Její titul už tenkrát doprovázely nechápavé reakce. Drbny v zákulisí tvrdily, že uspěla díky matce. Dcera hvězdy měla reklamu zajištěnou, což byla pro pořádající agenturu výhoda. A Agáta tohoto plusu využila jaksepatří. Sice v ničem neuspěla, nic nedotáhla do konce, ale stala se profesionální skandalistkou, která se díky této taktice (za přispění bulváru) drží na scéně. Telenovely hodný seriál o údajné rakovině děložního čípku byl poslední parádní kousek Agáty Hanychové. Fracka z povolání, který je protipólem etiky a noblesy, jež by měla být pro Miss či Vicemiss kodexem chování.

Aneta Vignerová

Miss ČR 2009

Aneta více upřednostňuje focení před módními přehlídkami
Autor: Lucie Robinson a Connect model management s.r.o.

Nově úřadující Miss ČR Aneta má k ideálu oduševnělé Miss, příkladné mladé lady, dosti daleko. Královnou krásy se stala dívka, která vychodila základní školu, neboť modeling, iluzorní sláva, existence v záři reflektorů jí byly přednější. Vzdělávat se dál jistě bude dálkově... Její milenec, ženatý podnikatel se dvěma dětmi Kamil Bahbouh, se určitě o její rozvoj postará. V rámci Anetiny kariéry začal dobře a velkoryse – korunku krásy Vignerové vydražil za dvě stě deset tisíc korun. Jistě šly na charitu. A to se počítá.

Denisa Mendrejová

Miss Universe Slovakia 2009

Miss Universe Slovenské republiky Denisa Mendrejová byla hvězdou módní přehlídky
Autor: Blesk - Jindřich Starý

Denisa v Česku příliš známá není, ale na Slovensku na sebe strhává kontroverzní pozornost. Aby dosáhla na korunku krásy, podstoupila tři plastické operace! Dokonce založila vlastní soutěž Supermodel Of The World Slovakia, kde šokovala výběrem anorektických dívek v pubertě. Kostry, které se objevily na molu, vzbudily ostré protesty veřejnosti, ale z těch si Denisa hlavu nedělá. A odráží je lakonickou větou: „Moc hezky papají, krmím je pizzou.“