Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dana Batulková: Zralá pleť si zaslouží kvalitní péči

12. srpna 2009 | 15:36

Vyzkoušejte přírodní kosmetiku bez chemických přísad. Oblíbená herečka Dana Batulková na ní nedá dopustit. Jemné pohlazení přírody a skvělá vůně vám udělá dobře na duši.

Kosmetické rady Dany Batulkové

"V kosmetice a zvlášť při líčení se držím hesla, že méně znamená více. Líčím se jen velmi jemně. Stíny nepoužívám vůbec, protože zdůrazňují unavené oči, ale nebojím se výrazných a tmavých rtěnek. O to víc si dopřávám kvalitní krémy. Podle mne je potřeba se o pleť, zvlášť starší, dobře starat. Nechala jsem si doporučit kamarádkou, která je kožní lékařka, krémy s ovocnými kyselinami značky Neostrata, které dobře hydratují moji vysušenou pleť a kombinuji je s přírodní kosmetikou L'Occitane. Nejraději mám jejich slaměnkovou řadu pro zralou pleť."

Dana Batulková
Autor: Michal Protivanský

DOTEK PŘÍRODY

Mnoho kosmetických značek vydává své produkty za přírodní kosmetiku, ale nemusí tomu tak být. Většinou bývá nějakým způsobem značená, například kresbou rostliny. Mnoho firem se ohání oceněními a certifikáty. To ale neznamená, že ty, co se tím nechlubí a nemají certifikáty, by byly méně dobré.

Důležité je složení
Různé složky jsou na obalech sepsané a seřazené sestupně, tedy podle množství. To, čeho je nejvíce, je zmíněné na prvním místě. Bohužel i produkty přírodní kosmetiky mají na obalech názvy, kterým většinou nerozumíme. Často nám je jedno, co je uvnitř, hodnotíme především vůni a vzhled produktu. Na složení bychom ale neměly zapomínat, protože i přírodní kosmetika může být znehodnocená například rakovinotvornými složkami nebo látkami, které zas tak úplně přírodní nejsou.

Uklidnit by vás měly latinské názvy rostlin ve složení přípravku. V tom případě si můžete být jistá, že výrobek právě tyto bylinky obsahuje. Pokud jsou navíc uvedené na prvních místech obsažených složek, neváhejte.

Jemný dotek přírody
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

V čem se liší normální a přírodní kosmetika
Kromě celkového složení to můžou být pouze nepatrné rozdíly. Zásadní najdete v následující tabulce.

Normální

* Vonné směsi se vyrábějí synteticky, a můžou vám tím pádem způsobit alergii.

* Výrobky obsahují barviva s obsahem anilinu.

* Balení produktů „normální“ kosmetiky si většinou s životním prostředím „hlavu neláme“. Obaly jsou často z chlorované umělé hmoty, PVC a PVDC.Tyto látky zatěžují přírodu při výrobě i při své likvidaci.

Přírodní

* Co se vůně týká, používají se většinou směsi čistých éterických olejů a přírodní aroma. Výsledkem je příjemná přirozená vůně.

* Kosmetika se barví rostlinnými výtažky, barevnými pigmenty z minerálů a zemními pigmenty.

* U přírodní kosmetiky se klade důraz i na balení přípravku. Kosmetické firmy, v souladu se svou filozofií, samozřejmě volí co možná nejekologičtější balení. Na obaly proto využívají umělé hmoty, které jsou šetrné k životnímu prostředí a recyklovatelný karton.

Autor: Milada Fialová