Pondělí 16. září 2024
Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda
Zataženo, déšť 16°C

Šílený život miliardářky Danielle Steelové. Prožila všechno, o čem píše?

16. srpna 2024 | 05:05

Neuvěřitelně úspěšná a bohatá spisovatelka ženských románů Danielle Steelová před pár dny oslavila 77. narozeniny. Stále píše a vydává své knihy, které oslovily miliony čtenářek na celém světě. Její cesta ke slávě nebyla až tak trnitá, její osobní život však ano. Má za sebou 5 manželství, porodila 7 dětí a nevyhnula se pohnutým životním peripetiím. Proto se také říká, že snad sama prožila všechno to, o čem ve svých více než 140 románech, které byly přeloženy do mnoha světových jazyků, píše. Podle jejích knih se natočila i řada úspěšných filmů. Jaký život Danielle Steel doposud prožila a jaká vlastní životní témata se objevují rovněž v knihách?

Místo kláštera se 5x vdala

Kalifornská spisovatelka Danielle Steelová skutečně patří mezi nejprodávanější autory všech dob. Kromě ženských a historických románů se nebránila ani psaní poezie a dětských knih. Celkem má na kontě bezmála 200 knih. Má nezaměnitelný rukopis a i když jí bývala vyčítána jistá šablonovitost v psaní, které připomíná vyprávění příběhů bez okamžitého vtažení do děje, jejím čtenářkám se to přesně takhle líbí. Navíc Danielle není jen plodná spisovatelka, je také krásná a vzdělaná žena i zasloužilá matka sedmi dětí. Zdá se, že po tvůrčí a plodné stránce se jí, samozřejmě za cenu velké dřiny a nedostatku spánku, v životě neskutečně dařilo.

Bohužel jinak je to s partnerskými vztahy. Pětkrát se totiž vdala a také pětkrát rozvedla. Zdá se, že celý život hledala opravdovou lásku, o níž píše ve svých románech. A to prý v mládí chtěla vstoupit do kláštera!

VIDEO: Božena Němcová. Hořký konec největší české spisovatelky a velmi nekonvenční ženy

Video se připravuje ...
Božena Němcová. Hořký konec největší české spisovatelky a velmi nekonvenční ženy • VIDEO: Videohub

Nerozuměla si s matkou

Narodila se do bohaté židovské rodiny, která má geny roztroušeny všude po Evropě, a už odmalička byla velmi talentovaná, inteligentní a vnímavá. Uzavřená do svého světa intenzivně nasávala nálady prostředí a hltala lidské příběhy, s nimiž se už od dětství setkávala. S matkou neměla vůbec dobrý vztah, ta malou Danielle nechtěla po rozvodu ani do péče, proto budoucí nadaná spisovatelka vyrůstala se svým otcem. A právě tohle je jedno z častých témat v jejích knihách: chybějící matka nebo špatné vztahy s matkou.

Na radu otce pak Danielle, která uvažovala o tom, že se zaslíbí Bohu, začala psát, aby tím přinesla něco celému světu ve svých příbězích. Psala totiž už jako dítě, a to velmi dobře. Vystudovala literaturu, umělecký design a módní návrhářství. Kromě toho, že ovládá několik světových jazyků a má literární talent, vždy také uměla krásně kreslit a malovat. Svůj první román o spletitých rodinných vztazích nazvaný Cesta domů Danielle Steelová dokončila ve svých 19 letech, a tím začala její celoživotní spisovatelská kariéra. Tento román vyšel v roce 1973, později byl zfilmován, a tak se rozjela sláva nejprodávanější autorky světa.

Svatba ve vězení

Danielliny šílené vztahy se dost podobaly osudům hrdinek z jejích románů. Snadno se zamilovala a pro svůj objekt touhy zcela ztratila hlavu. Byla to dívka plná snů a ideálů, což ji mnohdy poslalo přímou ranou k zemi. Vdávala se velmi brzy, svou první svatbu absolvovala v 18 letech, ještě dávno předtím, než vydala svou první knihu. Její láskou se stal o 8 let starší bankéř Claude-Eric Lazard, který jí možná tak trochu připomínal otce. Přínosné bylo to, že ji podporoval v psaní a ve studiu. Danielle porodila své první dítě, dceru Beatrix, ale manželství kvůli žárlivosti manžela brzy skončilo.

Dalším manželem Danielle Steelové byl odsouzený kriminálník: kam jenom dala hlavu? Do vězně se zamilovala ještě v době svého manželství. Příležitost dostala ve chvíli, kdy měla v kalifornské věznici připravit rozhovor s jedním z vězňů. Zamilovala se však do jiného, které tam potkala – a byl jím Danny Zugerdel. Po podmínečném propuštění si ho Danielle vzala k sobě domů, ale poté, co byl opět obviněn z loupeže a znásilnění, zatímco Danielle celou dobu lhal, šel znovu sedět. A právě ve vězení si ho i přes jeho kriminální delikty naivní, zamilovaná žena vzala.

Dalo se očekávat, že toto manželství, které také doprovázelo několik Danielliných potratů, nevydrží. Díky těmto zkušenostem ale Danielle Steelová napsala další své dva úspěšné romány: Dvojí svět a Dokud nás smrt nerozdělí. Téma lásky ke gaunerovi se objevuje též v mnoha jejích dalších knihách.

Její syn spáchal sebevraždu

A přichází na řadu další manžel a další knihy, konkrétně slavný román Slib. V době rozvodu s kriminálníkem byla již Danielle znovu těhotná s mužem, který se posléze stal jejím třetím manželem. Byl jím William George Toth, tentokrát se narodil syn Nikolas, zpěvák punkové kapely, který trpěl bipolární poruchou, bral drogy a který ve svých 18 letech spáchal sebevraždu. Jeho památce věnovala spisovatelka svou knihu Jeho světlo a výtěžek z prodeje této knihy šel na založení, po svém synovi pojmenované, nadace zabývající se duševním zdravím dospívajících. Díky této tragické události se Danielle Steelová začala více věnovat charitě.

A najednou měla 9 dětí…

V době, kdy se jí ale syn teprve narodil, zjistila, že třetí manžel bere drogy. Danielle se mu snažila pomoct, ale manželství to neustálo. Čtvrtým manželem byl pak obchodník s vínem John Train, který adoptoval syna Nicka, Danielle porodila dalších pět dětí, Samanthu, Victorii, Vanessu, Maxxe a Zarau, a za své přijala též manželovy syny Trevora a Todda. Dětí tak rázem bylo devět a kromě toho, že se jim všem maximálně věnovala, po nocích psala. Jak sama jednou uvedla, mívala rozepsaných několik knih najednou a nespala déle než 4 hodiny denně. V té době už se její knihy prodávaly jako největší bestsellery a ona se tak stala milionářkou.

Život v luxusu

Rodina, spousta dětí, milostné peripetie, to vše autorka dávala do svých knih. Ani její čtvrté manželství, navzdory tomu, že z něj vzešlo nejvíce dětí, nevydrželo. Danielle Steelová se rozvedla v roce 1995 a hned o tři roky později si vzala bohatého finančního magnáta Thomase Jamese Perkinse. Danielle si tak ještě o to více finančně polepšila a začala žít v opravdovém luxusu a pohybovat se mezi největší americkou smetánkou. Zakoupila si i rozsáhlou usedlost ve Francii. Bohužel i tohle manželství nakonec čekal rozvod a bohaté finanční vyrovnání. Rozvod se konal v roce 2002, oba bývalí manželé zůstali dobrými přáteli, ale Thomas Pelins již v roce 2016 zemřel.

Stále krásná Danielle Steelová i ve svých 77 letech píše, věnuje se dětem a vnoučatům, na další svatbu prý už nepomýšlí. Novináře nesnáší, už kvůli tomu, jak se chovali jako hyeny v době, kdy jí zemřel syn. Za svou literární tvorbu získala několik ocenění a nadále se jako spisovatelka těší velké vážnosti.

Autor: Taťána Kročková
Diskuse ke článku
.
Související články