Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spřízněné duše Dana a Emil Zátopkovi. Jak poznáte tu svou?

19. září 2023 | 09:02

Dne 19. září 2023 by Dana a Emil Zátopkovi oslavili své 101. narozeniny. Narodili se nejen ve stejný rok, ale také měsíc a den, ve stejném kraji – jen 60 km od sebe. Z duchovního hlediska se nabízí hned několik otázek. Jde o spřízněné duše? Bylo jejich setkání osudové? S ohledem na jejich život i společné životní poslání o tom nelze pochybovat. Co o jejich životě víme a jak se na spřízněnost duší dívá ezoterika?

Běhal s manželkou na zádech

Emil Zátopek, přezdívaný kvůli svému útrpnému výrazu při běhu "supící lokomotiva" či Satupekka, jako první na světě uběhl desetikilometrovou trať pod půl hodiny a dvacetikilometrovou trať pod jednu hodinu. Tento vynikající běžec překvapil třinácti světovými rekordy na kilometrových tratích a pěti na mílových tratích. Právem se řadí mezi nejlepší světové atlety všech dob. V roce 1952 dosáhl olympijského rekordu v Helsinkách, který se nikomu dosud nepodařilo překonat.

Běhat začal jako chlapec na obuvnické škole ve Zlíně, kdy ještě netušil, že se někdy proslaví jako vytrvalostní běžec. První úspěchy se pak dostavily na různých závodech po skončení války, kdy se stal vojákem z povolání. Emil Zátopek byl muž s velkým odhodláním. Při běhu měl typicky křečovitě stažený obličej, což nezůstalo bez poznámek na jeho adresu. Právě tímto osobitým projevem však zaujal. A zatímco obličej zdobily grimasy, paže měl zcela uvolněné a běžcům radil, aby se při běhu vždy lehce dotýkali palce s ukazováčkem. Běhal za každého počasí, na nohou měl těžké kanady jako závaží, a když poznal svou osudovou lásku, začal trénovat i se ženou Danou na zádech.

VIDEO: Emil Zátopek – vítězství, které už nikdo nepřekoná.

Video se připravuje ...
Emil Zátopek – vítězství, které už nikdo nepřekoná • VIDEO: Videohub

Čtyři zlaté medaile na olympiádě v Helsinkách

Také jeho stejně narozená manželka Dana se věnovala sportu. Byla nadanou oštěpařkou, která v roce 1948 reprezentovala Československo na olympiádě v Londýně. Ve stejném roce se provdala za Emila Zátopka, a protože manželé spojili své síly, dokázali něco neuvěřitelného. Na olympiádě v roce 1952 v Helsinkách společně vyhráli čtyři zlaté medaile. A zatímco Dana, která se stala i mistryní Evropy, v roce 1962 ukončila kariéru a věnovala se práci trenérky, Emil si zřejmě rozjel další kariéru při spolupráci s StB pod přezdívkou Macek. Protože však v roce 1968 podepsal petici proti režimu, skončil jako kopáč studní a nic nepomohlo, že Československo proslavil jako vynikající atlet a čtyřnásobný olympijský vítěz. Nakonec však Emil i Dana v průběhu svého života získali ještě mnohá uznání a ocenění.

Kořením jejich vztahu byl společný humor

Emil a Dana se vzali v době, kdy jim oběma bylo šestadvacet let. Svatba se málem nekonala, protože nevěsta neměla ten správný politický profil a protože Emil Zátopek v té době sloužil v armádě. Jeho soukromý život tak podléhal nařízením státu. Povolení k sňatku dostal až po vítězství na olympiádě v Londýně, a tak se konečně mohl oženit. Vztah Emila a Dany byl vzorem pro mnohé páry, navzájem se popichovali a soutěžili spolu, ale velice se milovali a kořením jejich lásky byl především humor. Děti neměli. Ťopek, jak manželovi Dana přezdívala, však své ženě láskyplně říkával, že to nevadí a lidstvo tím nevymře.

Emil zemřel po dlouhé nemoci ve věku 78 let v roce 2000. Jeho žena Dana se dožila úctyhodných 97 let a po zbytek života chovala jeho památku a úctu k němu, bojovala proti nařčení ze spolupráce s totalitním režimem a spolupracovala také s režisérem Davidem Ondříčkem na filmu Zátopek. Pochována je společně se svým manželem v jejich rodném kraji na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm.

Znáte i vy svou spřízněnou duši?

Podle astrologie i numerologie mají lidé se stejným datem narození stejný životní kód, stejná čísla i postavení planet, tudíž i stejné dispozice, povahové vlastnosti, nadání nebo zkrátka podobně předurčenou dráhu života. Říká se, že jde o spřízněné duše či duševní dvojčata. Emil i Dana pocházeli ze stejného kraje, oba se věnovali atletice, v níž nadprůměrně vynikali. Jejich vztah byl založen na vzájemné úctě a lásce, oba měli stejný smysl pro humor a podobné názory na život. Rozuměli si takřka ve všem, a i když mezi nimi mohla být rivalita, navzájem se podporovali ve svém životním poslání. Šli zkrátka a jednoznačně společnou cestou, kdy spojili své síly a dosáhli nemožného. Takové spojení spřízněných duší je velmi jedinečné a může být vzorem pro mnohé jiné páry.

Pokud znáte člověka, který se narodil ve stejný den, měsíc i rok jako vy, možná intuitivně vnímáte, že je mezi vámi nějaké zvláštní spojení, a buďte si jistí tím, že je pro vás velkým darem takového člověka potkat. Je to vlastně, jako byste potkali své alter ego, ale pozor na to, abyste si navzájem nezrcadlili své špatné vlastnosti. Každý vztah vyžaduje velkou práci na sobě samých a hledání smírčích řešení a kompromisů…

Autor: Taťána Kročková