Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Herečka Jane Fonda: Nedovolím rakovině, aby mi bránila dělat, co chci! Které další slavné ženy mají s nemocí zkušenost?

  • Jane Fonda
    13. září 2022 | 06:00

    Před pár týdny oznámila hollywoodská herečka, propagátorka zdravého životního stylu a vášnivá aktivistka Jane Fonda, že ve svých 84 letech bojuje s rakovinou. Zákeřné diagnóze však čelily i mnohem mladší celebrity. Jak svou zkušenost popsaly a co jim nemoc vzala i dala?

    Rakovině je jedno, jestli jste prodavačka, farmářka nebo celebrita. Své o tom ví právě i slavné ženy z řad hereček a zpěvaček. Které s ní svedly a svádí svůj životní boj?

  • Jane Fonda

    "Byl mi diagnostikován non-Hodgkinův lymfom a zahájila jsem chemoterapii," napsala držitelka Oscara na Instagramu v dlouhém příspěvku a dodala, že léčba bude trvat po dobu šesti měsíců. "Je to velmi léčitelná rakovina. 80 % lidí přežije, takže jsem moc ráda. Mám také štěstí, protože mám zdravotní pojištění a přístup k nejlepším lékařům a léčbám. Uvědomuji si však, že jsem v tomhle ohledu privilegovaná. Téměř každá rodina v Americe se někdy musela vypořádat s rakovinou a příliš mnoho lidí nemá přístup ke kvalitní zdravotní péči, kterou dostávám já, a to není správné," překvapila svou upřímností.

    Vyzvala také své sledující, aby se o rakovině víc mluvilo, stejně jako o její léčbě a příčinách. "Lidé potřebují vědět, že fosilní paliva způsobují rakovinu. Stejně tak pesticidy, z nichž mnohé jsou právě založeny na fosilních palivech," napsala Jane. Zároveň uvedla, že léčbu zvládá dobře, a své fanoušky ujistila, že nedovolí, aby cokoli z nemoci zasahovalo do její současné práce. Jane je totiž mimo jiné i klimatickou aktivistkou. "Žijeme v nejdůležitější době v lidské historii, protože to, co děláme, nebo neděláme právě teď, určí, jaký druh budoucnosti bude. Nedovolím rakovině, aby mi zabránila dělat vše, co mám ještě v plánu!" vzkázala odhodlaně.

    Video se připravuje ...
    Primářka kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu v Brně Katarína Petráková o testech rakoviny prsu. • VIDEO: Jiří Nováček

     

  • Shannen Doherty

    Herečka, kterou proslavila role Brendy Walsh v seriálu Beverly Hills 90210, s rakovinou bojuje od roku 2015. Její léčba trvala dva roky, pak přišly dobré zprávy, rakovina se dala na ústup. Jenže před třemi roky si musela Shannen vyslechnout to, co nechce slyšet žádný pacient s rakovinou: nemoc se vrátila.

     „Byla jsem jako opařená. A taky pěkně vyděšená. Jsou dny, kdy si říkám: Proč já? A pak si řeknu: Proč ne já? Kdo jiný? Kdo jiný než já si to zaslouží?" nechala se slyšet v roce 2020. Shannen tak znovu podstoupila chemoterapii, radioterapii, přišla o své vlasy, ale co neztratila, byla víra. „Užívám si spoustu maličkostí, které většina lidí vůbec nevnímá. Každá maličkost je teď pro mě naprosto kouzelná. Cítím se šťastná a velmi požehnaná. Rakovina změnila můj život k lepšímu. Udělala ze mě lepší bytost. Odstranila všechny zdi a bariéry, které jsem v sobě měla." Herečka je už nějakou dobu ve čtvrté fázi nemoci, tedy té fatální.

  • Christina Applegate

    Christina Applegate podstoupila dvojitou mastektomii poté, co jí byla v roce 2008 zjištěna rakovina prsu. Zpočátku absolvovala lumpektomii (odstranění nádorového ložiska), kterou lékaři doporučili, aby mohla podstoupit ozařování, protože rakovina byla odhalena naštěstí dost brzy. Jenže pak lékaři herečku zaskočili tím, že je pozitivní na mutaci genu BRCA1, což výrazně zvyšuje výhledy na recidivu rakoviny. A tak se Christina rozhodla podstoupit mastektomii, tedy kompletní odstranění mléčné žlázy. "Nechci se s tím znovu zabývat. Nechci si ty jedy dávat pořád do těla. Chci s tím prostě skončit," řekla odhodlaně moderátorce Oprah Winfrey v její talk show. Před rokem ale herečka bohužel odtajnila další smutné zjištění. Byla jí diagnostikována roztroušená skleróza.

  • Kylie Minogue

    V roce 2005 byla zpěvačka na vrcholu kariéry, když jí byl diagnostikován karcinom prsu. Kylie, která byla v té době na koncertním turné, neváhala a okamžitě odletěla do Francie, kde podstoupila osmiměsíční chemoterapii a ozařování, než se její nemoc nakonec dala na ústup. „Síla, kterou moje rodina ukázala, byla mimořádná. Láska, podpora a laskavost tolika lidí, blízkých i těch cizích, byly úžasné! Byla jsem si velmi dobře vědoma všeho, co bylo přede mnou, a vděčná za každé povzbuzení," poděkovala své rodině a fanouškům Kylie. Zároveň ale přiznala, že pro ni bylo nesmírně obtížné mluvit o své diagnóze a o všem, čím během temného období svého života musela projít.

  • Cynthia Nixon

    Rakovina prsu se nevyhnula ani jedné z protagonistek kultovního seriálu Sex ve městě. Nemoc jí byla diagnostikována v roce 2006. Také Cynthia podstoupila lumpektomii a téměř dvouměsíční radiační terapii. V rozhovoru pro Good Morning America přiznala, že stejnou nemoc prodělala i její matka, která ale svůj boj naštěstí vyhrála. "Proto jsem dobře věděla, co mě čeká. Zkušenosti mě učinily vědomější a silnější, a tak jsem mohla této hrozné nemoci snáz čelit." Herečka se připojila k organizaci Susan G. Komen, která se zabývá rakovinou prsu, aby pomohla dostatečně vzdělávat ženy po celém světě.

Autor: Dita Mrázková
Diskuse ke článku
.