Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Eva Decastelo: Nevím, jak vysvětlit dětem, že zlo zůstane někdy nepotrestáno

1. května 2022 | 06:00

Ještě než se stala mámou, věděla prý naprosto přesně, jak své děti bude jednou vychovávat a jaká pravidla jim nastaví. Jenže pak děti skutečně přišly a Eva zjistila, že teorie je sice fajn, realita je ale někde jinde. K čemu známá moderátorka vede dceru Zuzanu a syna Michaela? A jak je hodlá připravit na nástrahy světa?

Svět se v posledních dvou letech ocitl v situacích těžko pochopitelných pro dospělého člověka, natož pro děti. Koronavirová pandemie, válka na Ukrajině – a mnoho rodičů řeší, jak svým dětem vysvětlit, co se kolem nich ve světě děje a že život může být někdy nespravedlivý. Ve stejné situaci se ocitla i moderátorka a herečka Eva Decastelo. Nad tím, jak tyto složité věci svým dětem podat, začala uvažovat v návaznosti na film Promlčeno, ve kterém si zahrála mimo jiné vedle Karla Rodena a Igora Bareše.

Video se připravuje ...
Eva Decastelo: Po narození dětí žiju ve strachu! Syn má stejnou nemoc, co já • VIDEO: Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

"Film Roberta Sedláčka, ve kterém jsem si štěkla vedle pana Rodena, se zabývá tématem promlčených trestných činů. A já vůbec nevím, proč by nějaký zločin měl zůstat promlčen a nepotrestán. To není spravedlnost," říká maminka dvou dětí Zuzany a Michaela. Sama se s nespravedlností nechce vyrovnat. Jak na ni připravit malé děti?

"Děti jsou relativně malé, tak je ještě dost chráníme. Věří, že je dobro a zlo, a to je vždy po právu potrestáno. Vůbec netuším, jak bych jim teď vysvětlila, že v reálném světě zlo zůstane často nepotrestáno. A že můžou dělat cokoliv, ale nezmění se to," uvažuje Decastelo a přiznává, že než měla děti, připadala jí výchova dětí jako jasná věc. "Když jsem ještě neměla děti, tak mi bylo naprosto jasné, jak vychovávat a jaká pravidla nastavit. Přišlo mi to strašně jednoduché a nechápala jsem, jak to může někdo nezvládat. Pak se narodilo jedno dítě, pak druhé a zjistila jsem, že je všechno úplně jinak, že teorie je krásná věc, praxe pak jiná."

Děti vychovává s manželem Reném k naprosté vzájemné důvěře a k tomu, aby z nich vyrostli dobří lidé. "Je nám jedno, co budou dělat a čím se budou živit, ale musí se hezky a s respektem chovat k ostatním," dodává. Aby tohoto dosáhli, nezvolili rodiče cestu přísné výchovy. Jak sama Eva říká, u nich je to o vysvětlování a domlouvání bez tělesných trestů. "Když už, tak jsem doma ta přísná já. Někdy je lepší si křiknout, aby to fungovalo. Ale když už je váš jedenáctiletý syn skoro větší než vy, tak to pak je křik k ničemu."

Autor: Dita Mrázková