Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Taťána Makarenko má tátu i bratra ve válce: Čekají v zákopech a věří v zázrak

5. března 2022 | 06:00

Kromě maminky zůstala celá její rodina na Ukrajině. Táta, bratr, bratranci i strýcové jsou ve válce, všichni ale doufají, že bitvu o svou zemi vyhrají. Zakladatelka a ředitelka soutěže Miss má však strach. "Všichni místní Ukrajinci teď musí udržet své mentální zdraví na úrovni běžného fungování. Jen tak pomohou svým blízkým v rodné zemi," říká v emotivním rozhovoru.

Asi není třeba se ptát, jaké pocity právě teď zažíváte….

Když válka vypukla, byl to pro mě pochopitelně šok. Na druhou stranu jsme byly s mámou loni v létě v Oděse na rodinném pohřbu a už v tu dobu tam byli ruští vojáci s vojenskými vozy, kteří si zřejmě obhlíželi terén a situaci. Mohli objíždět muniční sklady, kasárny, co já vím. Už tehdy to bylo děsivé.

Video se připravuje ...
David Koller vyrazil pomoci Ukrajině • VIDEO: Insragram

Napadlo vás tehdy, že by se mohlo schylovat k válce?

Můj táta i bratr byli v roce 2014 v rámci anexe Krymu ve válce a věděli, že se něco připravuje. Napadlo nás, že chce Putin zabrat jen Oděsu. Nenapadlo by nás ale v životě, že by chtěl zabrat celou Ukrajinu.

Kolik příbuzných na Ukrajině máte, jste s nimi v kontaktu?

Kromě mámy, která žije v Česku, tam máme celou rodinu, nikdo ale nechce odjíždět. Babička má starobní demenci, umřel jí manžel a jeden ze synů, máminých bratrů. Další mámin bratr má amputovanou nohu a je v invalidním důchodu, třetí je na vozíčku, protože spadl ze stavby, takže taky invalida. Nikdo z nich nemá ani možnost vycestovat, museli by projet celou Ukrajinou, abychom pro ně mohli dojet alespoň na hranice. Mnozí z rodiny nemají ani pas. Ovšem musely bychom se s mámou starat o dvanáctičlennou rodinu, což úplně není v našich silách. Zbytek rodiny, táta, bratr, bratranci a strýcové jsou ve válce.

Máte o nich nějaké zprávy?

Čekají v zákopech, nejsou přímo v první linii, zatím tedy není z naší strany relativně takový strach. Ale raději si ani nechci představovat, co by se stalo, kdyby přišlo na nejhorší.

Co říkáte na obrovskou vlnu solidarity a pomoci nás Čechů, ale i zbytku Evropy?

Mile mě překvapilo, kolik se vybralo v rámci charitativního koncertu i kolik vybral Člověk v tísni, to je úžasné. Pomáhá nejen Česko, ale i další země a já jsem ráda, že jsou slyšet z médií i dobré zprávy. Mně osobně se třeba ozvala spousta lidí s nabídkou pomoci, nabízeli zapůjčit byt, vyřídit papíry, pomoct s dětmi. Za to jsem šťastná.

Co podle vás potřebují Ukrajinci momentálně ze všeho nejvíc?

Co vím, tak situace je hodně kritická v malých městech, kde jsou lidé odstřihnutí od zásob jídla. Potřebují léky, ale především jídlo. Ze dne na den se naprosto šíleně zvedly ceny potravin. Už v létě neměla moje babička ani na maso. Všechna malá města a všechny vesnice si udělaly zásoby, nakoupily trvanlivé potraviny jako rýži, těstoviny, mouky… Ze všech malých obchodů už se vše vykoupilo, jenže se úplně přestalo dovážet. To je velký problém.

Nakolik je ukrajinský lid silný stran toho, aby nepodlehl skepsi, že se prostě nemusí podařit svou zemi ubránit?

Je těžké odpovědět za všechny. Samozřejmě že většina lidí je optimistická, na druhou stranu – místní Ukrajinci si vůbec nepřipouští, že by to skončilo jinak než jejich vítězstvím. Když se na to ale člověk dívá racionálně a vidí všechny ty zprávy z médií, je bohužel reálná možnost, že se jim prostě vyhrát nepodaří. Což si samozřejmě nepřeju! Pokud se Putinovi povede dobýt Kyjev a udělat převrat, odstřihnout lidi od vody a potravin, jiná šance, než že se vzdají, není. Protože právě na velkých městech jsou ta malá závislá…

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se stal národním hrdinou. Dodává lidu odvahu, a odmítl dokonce tajný únik ze země, který mu nabídla Amerika. Přitom to tak vždycky nebylo, co se jeho důvěryhodnosti týče.

Ano, teď jej vnímají všichni pozitivně, ještě v létě to bylo ale úplně naopak. Všichni se „tomu bývalému komikovi“ smáli, nebrali ho vážně, byl pro ně jen taková postavička. On ale není žádná třasořitka. Cítí, že právě teď může lidem ukázat a dokázat, jaký je, může mu to hodně pomoct do budoucna. Pokud tedy přežije…

Co byste vzkázala všem rodilým Ukrajincům, kteří žijí u nás a mají obavy o své blízké?

V tuto chvíli asi žádná slova nemůžou úplně pomoct. Je potřeba racionálně přemýšlet, udržovat svoje mentální zdraví na úrovni běžného fungování. Protože jen tak můžeme pomoct všem ostatním okolo, ať už jsou tady nebo v centru dění. Pozitivní je myslet, vydržet a snažit se stmelit se jako rodina, být se svými blízkými, pokud to půjde, pořád v kontaktu. V případě nejhoršího se tam všichni vydáme a dojedeme si tam pro ně – zuby nehty!

Autor: Dita Mrázková