Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přepsal dějiny. I přesto, že téměř neslyší, je bobista olympijským reprezentantem

12. února 2022 | 06:00

„Na to, že má handicap a moc neslyší, se dá říct, že je top sportovcem,“ říká v úvodu Dawid Kupczyk, trenér čtyřbobu. A neřekli bychom to lépe. Sportovní výkony bobisty Jakuba Noska jsou tak vzhledem k jeho nedoslýchavosti o to úctyhodnější. Co zapříčinilo jeho handicap a proč si vybral právě boby?

Můj handicap je nedoslýchavost. Ve třech letech jsem onemocněl meningitidou, pravé ucho mám úplně hluché a na levém mám 85% ztrátu sluchu vykompenzovanou sluchadlem,“ vysvětluje mladý sportovec Jakub Nosek a dodává, že když člověk chce, tak ho komplikace v ničem nelimitují.

V roce 2018 přepsal historii, když se jako první sluchově handicapovaný sportovec zúčastnil zimní olympiády v Pchjongčchangu. V dvojbobu skončil na 17. místě, ve čtyřbobu pak na 21.

Letos nás na zimní olympiádě v Pekingu bude reprezentovat taktéž v obou kategoriích. Na první rychlou jízdu se můžete těšit již na svatého Valentýna, tedy 14. února.

A proč právě boby?

Na bobech se mi líbí rychlost, adrenalin a týmová práce,“ říká sportovec a dále vysvětluje, že týmová práce spočívá především v tom nejdůležitějším, a to v naskočení do samotného bobu. V týmu však musí panovat vzájemná chemie, aby vše fungovalo tak, jak má, dodává nadějný sportovec.

Jeho motto zní: „Ještě není konec, dokud nevyhraju.“ A tak potvrzuje holý fakt, že je tento bojovník inspirací nejen pro sportovce.

Na jeho celý příběh se podívejte v úvodním videu!

Na více zajímavostí z olympijských her v Pekingu se podívejte na czechteam.tv.

Autor: Žaneta Podlahová