Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První Češka, která porazila muže v jachtingu a získala stříbro! To je příběh Lenky Šmídové

5. srpna 2021 | 06:00

Během minulého režimu nebylo tomuto sportu přáno, a to už jen kvůli tomu, že tréninky jachtingu měly probíhat spíše v zahraničí. Medaile na velkých mezinárodních soutěžích si většinou rozebrali soutěžící z jiných zemí, které disponovaly mořskými či jinými velkými přístavy. Proto medaile, kterou vybojovala Lenka Šmídová, je pro Českou republiku naprosto výjimečná. Připomeňte si celý její příběh a zlomové okamžiky v její kariéře v pořadu Top Moment.

Lenka Šmídová se narodila v roce 1975 a s jachtingem začala už v šesti letech. Její maminka se jachtingu v mládí věnovala, a tak bylo přirozené, že její dcery se tomuto sportu chtěly věnovat také. Trénovat začala na tzv. Probošťáku u Brandýsa nad Labem. Od deseti let se tomuto sportu věnovala intenzivněji a první úspěchy přišly hned v 90. letech – v juniorské i dospělé kategorii. Jachting je sport, který je velice náročný, a to jak po finanční stránce, vzhledem k taktice řízení lodě, tak i z časového hlediska. Pokud se někdo z rodiny jachtingu věnuje, musí se tomu přizpůsobit celý rodinný chod a život.

 

Lence do devadesátých let stavěl lodě tatínek, nicméně dřevěná loď a tehdy už se prodávající laminátové lodě byly ve výkonu a pohonu nesrovnatelné. A tak za svůj opravdový start kariéry považuje tatínkův nápad jet koupit do Německa laminátovou loď, která byla jen o rok starší než ona sama. Během své nastartované a úspěšné sportovní kariéry nezahálela ani jinak a rozhodla se rozložit si studium vysoké školy ekonomické.

 

 

Na svou první olympiádu se kvalifikovala už v roce 2000, nicméně o čtyři roky později – v roce 2004 – se jí v Athénách podařilo probojovat se na stupně vítězů. Druhé místo, za které byla nesmírně vděčná, oslavovali nejen její nejbližší, ale celá Česká republika.

 

Nyní se Lenka živí jako realitní makléřka, má tři děti a žije spokojený život. Další dechberoucí příběhy českých olympioniků a olympioniček, kteří se do sportovních dějin už zapsali, i těch, kteří o to právě usilují na letních olympijských hrách v Tokiu, můžete zdarma sledovat na www.czechteam.tv nebo ve stejnojmenné aplikaci.

Autor: Kristýna Juřicová