Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Za stříbro domů! Jak tehdejší režim ovládal úplně všechno? Tohle je příběh Mileny Duchkové

23. července 2021 | 06:00

Milena Duchková je výjimečná sportovkyně, skokanka do vody. Zlato získala na olympiádě v Mexiku v roce 1968, když jí bylo pouhých 16 let! Poté se jí podařilo vybojovat i stříbro v Mnichově v roce 1982. To byly jediné medaile, které Československo v té době získalo. Připomeňme si celý její příběh, který je zmapován v pořadu Top Moment na czechteam.tv hned v úvodu videa.

Milena se narodila v roce 1952 a se skoky do vody začala, když jí bylo 8 let. Už ve 13 letech dokázala získat 4. místo na mistrovství Evropy žen. Její sportovní nadání se nezapřelo a již v roce 1967 vyhrávala většinu závodů na evropském kontinentu.

Jako nejmladší sportovkyně byla na olympiádě v Mexiku, kam se málem ani nedostavili, a to právě kvůli nastupující normalizaci v Československu. V té době Milena i málo trénovala, o to víc jsou ceněny její píle a zlatá medaile. V roce 1982 na olympiádě v Mnichově se jí nepodařil jeden skok, proto skončila druhá. "Nedokázala jsem se tak plně soustředit, proto to nevyšlo," popisuje v rozhovoru. Tehdejší funkcionáři se ale rozhodli, že ti sportovci, kteří nevyhrají zlato, musí z olympiády pryč. Už tehdy poznala Milena hořkou pachuť tehdejšího režimu, a proto se rozhodla se svým manželem emigrovat do Kanady.

Jak se jí tehdy na olympiádě skákalo a co se člověku honí hlavou při dopadu do vody? A jak se jí dařilo v nové zemi, kde nikoho neznala? To vše se dozvíte ve videu.

Připomeňte si při příležitosti letních olympijských her 2021 další dechberoucí příběhy českých olympioniků a olympioniček na www.czechteam.tv nebo ve stejnojmenné aplikaci.

Autor: Kristýna Juřicová