Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prý bez talentu, přesto olympijskou hvězdou! Tohle je příběh Gabriely Soukalové

19. července 2021 | 06:00

Gabriela Soukalová se vypracovala od dětství do své nejlepší formy. Pojďme si připomenout, jak se její láska ke sportu vyvíjela až po výhry několika pohárů. A vždy jí to během závodu slušelo! Protože jako žena se chtěla cítit i na závodišti, ráda se upravila a nalíčila. Na celý rozhovor, v němž popisuje svůj příběh, se podívejte ve videu pořadu Top Moment na Mall.tv.

Narodila se roku 1989 v Jablonci nad Nisou a své sportovní geny zřejmě podědila po své mamince, která byla členkou stříbrné štafety v běhu na lyžích na olympiádě v Sarajevu. Mimo jiné oba rodiče byli trenéři na sportovním gymnáziu, láska ke sportu je tedy rodinná záležitost.

Malá Gabriela stála na lyžích už od svých tří let a poprvé se velkého závodu – biatlonu – účastnila už ve svých patnácti letech. Úspěch ji provázel a díky své píli a fyzičce získala stříbro na olympijských hrách v Soči, které se konaly v roce 2014. To jí bylo pouhých čtyřiadvacet let.

O dva roky později se stala vítězkou celkového hodnocení Světového poháru. V roce 2017 se stala prvním biatlonistou vůbec, který vyhrál českou anketu Sportovec roku, a to v kategorii jednotlivců.

Nicméně v květnu roku 2019 se kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům nevrátila ke startu, a oznámila tak ukončení své sportovní kariéry.

Další dechberoucí příběhy českých olympioniků a olympioniček, kteří se do sportovních dějin už zapsali, i těch, kteří o to budou usilovat v průběhu letních olympijských her v Tokiu, můžete zdarma sledovat na www.czechteam.tv nebo ve stejnojmenné aplikaci.

 

Autor: Kristýna Juřicová