Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hanka Kynychová: Agresivní tahání a vláčení za vlasy, to bylo v mém vztahu běžná věc

12. května 2021 | 06:00

Hance Kynychové (53) bylo tehdy dvacet. Zamilovala se a útoky svého přítele snášela. „Když vám ublíží člověk, kterého milujete a který za chvilku otočí o 180 stupňů, přijde s kytkou, líbá vás a říká, jak vás miluje, že už to nikdy neudělá, tak mu odpustíte a uvěříte,“ svěřila se po letech. Týrání trvalo dlouhé tři roky!

V průběhu nerovného vztahu, kdy se pro dominantního partnera stala vlastně jen panenkou na hraní, to prý začala brát jako normální. Stejně tak i to, že nesměla jít nikam s kamarádkami. Bohužel to nebylo zdaleka všechno. „Takové to agresivní tahání a vláčení za vlasy bylo zcela běžná věc,“ šokovala Hanka Kynychová a dodala: „Buď to ustojíte, zvyknete si a stane se z toho normální model vztahu, nebo vystrčíte čidla a řeknete, že to není normální.“ Spousta žen, které tohle prožívají, se dostane kvůli chování agresora na hranici mizivosti svého sebevědomí. Přestanou reálně přemýšlet a fakticky se jenom bojí – shodují se odborníci.

Podívejte se na jeden z předchozích dílů pořadu Nejsi v tom sama o matkách, které ničí:

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Matky milují i ničí • VIDEO: Videohub

Hanka se tehdy nesvěřila ani rodičům. „Dnes, když to vidím, sama nechápu, proč jsem to rodičům neřekla. Nebyla jsem nikdy ve stavu, abych šla a zavolala policii. Ani mě nenapadlo, že bych se mohla anonymně svěřit,“ vzpomíná na těžké chvíle. Za problémy se prý styděla. „Mně tenkrát dělalo dobře, když jsem se šla projít, vyvětrat, utřídit si myšlenky,“ vybavuje si s tím, že úplně nejlépe jí bylo v kostele. Nakonec ale díky lidem kolem sebe našla odvahu. „Řekli jednu obyčejnou větu: Hanko, toto není normální!“

Až když ze vztahu odešla, začala si zpětně uvědomovat, že se nechala srazit úplně na kolena. Partner zcela rozdupal její sebevědomí, udělal si z ní loutku. Následně kvůli tomu měla psychické problémy, se kterými se potýkala dlouho. „Já předtím neměla vážnější vztah, abych dokázala vyhodnotit, jestli se partner chová líp, nebo hůř než jiný,“ říká dnes Hanka a uzavírá: „Ten prožitek mě stál hodně sil a po tolika letech jsem už připravená o tom mluvit, abych pomohla dalším ženám, které se s domácím násilím setkaly a nevědí, kudy z té situace ven.“

Již tento čtvrtek vyjde nový díl pořadu Nejsi v tom sama, který se tento týden stejně jako magazín Blesk pro ženy věnuje domácímu násilí. Hostem tohoto dílu je Mirka Čejková, která s ženami, jež domácí násilí prožily, pracovala a sama se s ním v životě setkala. Tak si nás nezapomeňte pustit!

Projekt Nejsi v tom sama řeší témata, která se týkají mnohých z nás, ale o kterých se mnohdy bojíme mluvit:

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Ukradené spermie • VIDEO: Videohub

 

Aktuální číslo magazínu Blesk pro ženy, kde najdete příběhy dalších týraných žen, koupíte v novinových stáncích nebo v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.