Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Není to jen Prostřeno! Lenka Kořínková bývala sexbombou českého filmu, režiséři ji milovali

21. dubna 2021 | 06:00

Lenka Kořínková patřila k největším hereckým nadějím své doby, mezi kterými rozhodně vévodila díky svým ženským tvarům, ale také své výstřednosti, bezprostřednosti a potrhlosti. Pamatujete si její nejvýznamnější herecké role? Připomeňte si je ve fotogalerii.

 

Lenka Kořínková se narodila v březnu roku 1956 v Opavě do umělecké rodiny. V devíti letech začala hrát na klavír a po základní škole se dostala na Pražskou konzervatoř ke studiu hudebně-dramatického umění. Zde taky odstartovala svou uměleckou kariéru. Před kamerou se poprvé objevila v roce 1972 jako Anička v psychologickém dramatu Návraty a od tohoto momentu přicházela jedna nabídka za druhou. Režiséři ji milovali pro její bezprostřednost a smysl po humor, vynikala však také svými vyvinutými ženskými tvary, které se ve filmu nebála ukázat. Konzervatoř absolvovala v roce 1976 a už během studia hostovala dvě sezony v divadle Semafor a v Divadle E. F. Buriana.

Nebavilo ji to

Lenka Kořínková zazářila ve filmech jako Holky z porcelánu, Buldoci a třešně, Jak svět přichází o básníky a v mnoha dalších. Nabídky se dál hrnuly, ona ale nebyla se svým životem spokojená a o popularitu vlastně ani tak nestála. "Na svou filmovou kariéru nevzpomínám, bylo to podivné období, které mě většinou nebavilo a neoslovovalo. Dělala jsem to čistě jako práci a docela jsem u toho trpěla. Role mě nebavily. Například na film Holky z porcelánu jsem alergická a nechápu, jak se může něco tak infantilního lidem líbit," uvedla v rozhovoru pro časopis Sedmička.

Na filmové role Lenky Kořínkové zavzpomínejte ve fotogalerii:

Útěk

Naposledy zazářila v roce 1981 v komedii Juraje Herze Buldoci a třešně jako zlodějka Sylvie, o rok později jako servírka Vránová v romantické komedii Jak svět přichází o básníky. V té době už ale žila v Austrálii, kam s manželem emigrovala v roce 1981. Tam se uchytila jako zpěvačka a vystupovala v různých barech a restauracích, později pracovala jako prodavačka. Do své vlasti se vrátila v roce 1991 a ze začátku to vypadalo, že se k herectví vrátí. Objevila se v dramatu Corpus delicti nebo v pohádce Rudá Divuše.

Dělená strava

Více než filmu se ale začala věnovat psaní knih o dietách. Chtěla se v nich podělit o svůj dlouhodobý souboj s nadbytečnými kily. Protože i když ostatní její tělo milovali, ona jej nesnášela. Honba za dokonalou postavou ji dokonce dovedla až k bulimii. Knihy měly velký úspěch a její princip dělené stravy se stal velkým hitem. Výtisky se prodaly takřka okamžitě. I dnes se věnuje poradenství v oblasti stravování a je také lektorkou angličtiny. Aktuálně ji můžete vidět v oblíbeném pořadu Prostřeno!.

Lenka Kořínková – od hereckých rolí ke kuchařským knihám... A alkoholu. 

 

Autor: Aneta Valešová