Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ivana Jirešová: Nemám ráda, když herci tlačí před kameru svoje děti

3. července 2020 | 06:00

„Život si ze mě asi opravdu dělá legraci,“ říká Ivana Jirešová, které konečně soud vyhověl: dnes už patnáctiletou dceru jí svěřil do výhradní péče. I když rozhodnutí přišlo až po deseti letech, myslí si, že má smysl.

„Na její výchovu to velký vliv mít nebude, protože Sofie je už hotový člověk, ale přinese jí to klid. Můžu jí poskytnout zázemí, místo, kde má vyžehleno, vypráno, svoji postel, věci ve skříni, a nemusí, pokud nebude chtít, chodit za svým otcem ani na návštěvu. Ale já to nepodporuji. Mně nejde o to, aby se s ním nestýkala, nicméně nutit ji nemůžu a ani nebudu. Je to jenom na jejím rozhodnutí. Soudem má doporučeno, aby ho vídala jednou za čtrnáct dní. Ale pokud tak neučiní, nebude za to postihována. Ona ani já,“ říká herečka.

Celých deset let fungovala Sofie ve střídavé péči. Co čtrnáct dní přecházela z jednoho prostředí do druhého a až ve čtrnácti byla vyslechnuta soudem, ten přihlédl k jejímu přání zůstat u matky.

Chtěla to navzdory tomu, že spolu mívají konflikty a že na čas utekla k otci, když ji máma nepodporovala v touze stát se herečkou. „Děti už jsou takové, to se nedá nic dělat,“ krčí rameny Ivana Jirešová. S dceřinou volbou profese se už smířila. Sofie byla přijata na konzervatoř, na hudebně-dramatický obor, který před lety vystudovala i Ivana. „Vedle herectví bude mít hodiny zpěvu a tance. Do školy se nesmírně těší a dobře si uvědomuje, že je teprve na začátku. Já si hlavně přeju, aby měla v budoucnu práci, aby se chytla,“ říká herečka.

Nechce jí v tom ale pomáhat. Kdyby jí tvůrci seriálu Ordinace v růžové zahradě, ve kterém hraje barmanku Lucii, nabídli, aby se před kamerou objevila s dcerou, odmítla by. „Za prvé si myslím, že čím později k tomu Sofie přičichne, tím líp. A pak by bylo dobré, aby si takovou příležitost zasloužila. Když jsem začínala a viděla kolem sebe děti herců, přišlo mi to nespravedlivé. Nechci jí v tom pomáhat. Ať si svou cestu sama vyšlape.“

Na rozdíl od svých vrstevníků je ale Sofie přece jen v něčem napřed. Je připravena na zájem médií, protože se o ní v souvislosti s matkou psalo v podstatě od narození. „Nejspíš jí ve třídě dávali sežrat, že je dcerou herečky. Vůbec si nedokážu představit, jaké to pro ni muselo být. Teď je starší, tak to vnímá o to víc,“ říká Jirešová, která bere dceru občas do společnosti. „Když jsem pozvaná na nějakou akci, ptám se jí, jestli se mnou chce jít. Zatím většinou odmítá, ale jsou i případy, kdy jde. Pak ji tam fotí a ona chce fotky autorizovat. Začíná k tomu přistupovat profesionálně.“

Autor: Ivana Bachoríková