Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Favoritky Eurovize: Vyhraje sexbomba, nebo feministka?

12. května 2018 | 14:00

Finále letošní Eurovize je už dnes večer a vypadá to, že bitva se nebude odehrávat jen na pěveckém poli. Favoritkami soutěže jsou totiž Kypřanka Eleni Foureira a Izraelka Netta Barzilai. A mezi oběma jsou tak velké rozdíly, že si jen těžko můžeme představit větší.

Netta Barzilai, soutěžící z Izraele, byla až do nedávna považována za suverénní favoritku. Teď ji ale na postu nejnižších sázkových kurzů nahradila soutěžící z Kypru  Eleni Foureira.

Rozdíl mezi oběma dámami je patrný na první pohled. Eleni má dokonalou postavu, vlasy i obličej, které se na vás smějí ze stránek lesklých časopisů, reklam a z televizní obrazovky. Těžko si představit krásnější "holku z plakátu", která by lépe splňovala náročné požadavky šoubyznysu. Netta, i když je také půvabná, nesplňuje klasický ideál krásy. Má objektivně nadváhu a je ve všech ohledech "holka od vedle".

Video se připravuje ...
Semifinále Eurovize 2018 – Izrael, Netta Barzilai s písní Toy • VIDEO: youtube.com/Eurovision

Také písně, se kterými obě dámy do Eurovize vstoupily, jsou odlišné. Netta bude zpívat song s názvem Toy, který pojednává o tom, že dívky nejsou jen nějaké hračky kluků a mají vlastní vůli, sílu a hlas. Elenina píseň Fuego vypráví, že je v ohni, nehodlá vychladnout a to, co muž vidí, také dostane. Můžete si sice text písně vyložit jako zprávu ženám, ať jsou sebevědomé ve svém vlastním těle, není to ale snadné, když víte, že Elenino tělo by nebylo dokonalé bez několika plastických operací.

Video se připravuje ...
Semifinále Eurovize 2018 – Kypr, Eleni Foureira s písní Fuego • VIDEO: youtube.com/Eurovision

Soupeřky vystupují navíc i ve zcela odlišných kostýmech. Eleniny jsou v podstatě jen její druhou kůží, jsou především sexy a jejich záměrem je sexy vypadat. Je tedy otázkou, kolik žen se při pohledu na její tělo skutečně cítí sebevědomě ve svém vlastním těle. Netta, naproti tomu, budí prostý pocit, že je jedna z nás.

Soutěž Eurovize by samozřejmě měla být hlavně o hudbě samotné, ale vzhledem k tomu, že je mezinárodní a mainstreamová, má samozřejmě i politicko-sociologický kontext. Je tedy nesmírně zajímavé sledovat, jestli v náladě společnosti, kterou za poslední rok dost hlasitě rezonovaly kampaně podporující rovnost pohlaví, jako jsou #metoo a #timesup, vyhraje feministka s poselstvím, nebo sexy kráska s plastikami.

Podívejte se do fotogalerie, jak moc se od sebe tyto dvě favoritky Eurovize 2018 liší:

Autor: brig