Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jennifer Lopez se pustila do mužů: Nejsem tvoje matka, ukliď si sám!

11. května 2016 | 15:15

"Nebudu stát celý den u plotny a nebudu ti prát špinavé prádlo, protože nejsem tvoje matka," tak zní refrén nového hudebního videoklipu zpěvačky Jennifer Lopez. Sklidil spoustu chvály z mnoha různých stran. Je ale opravdu dobré bojovat za práva žen a proti genderovým stereotypům právě takovými stereotypy?

Video se připravuje ...
Jennifer Lopez - Ain't Your Mama • VIDEO: youtube.com

Text nejnovějšího singlu Ain´t your Mama je poměrně jednoduchý - muži, měli byste přestat hrát videohry a dospět, zpívá Jennifer Lopez. Chodit včas do práce a nenutit nás, ženy, abychom vám vařily a praly, zatímco vy lenivíte, jinak si nezasloužíte naše křivky. Doslova.

Rovnoprávnost žen je bohužel i v roce 2016 problém. Česká republika je podle průzkumů v rovnosti podmínek pro muže a ženy na neuvěřitelném 81. místě  z hodnocených 145 států. S rovnoprávností jsme na tom hůř, než Ukrajina nebo Uganda. Stěžovat si nemůžeme v přístupu ke vzdělání, jinak už je to bída. Třeba v tom, že za stejnou práci bereme méně peněz. 

Skutečně nemáte povinnost svému muži prát a vyvařovat. Na druhou stranu, někomu může vyhovovat, když se žena stará o domácnost, zatímco muž vydělává. Důležité je, aby to vyhovovalo oběma v páru. Žádný model, který skutečně sedí oběma, není špatný.

Našim problémem je, že se nám často ledacos nelíbí, ale mlčíme. Vadí nám, když se od nás něco čeká, že budeme chodit do práce, vypereme, uvaříme, postaráme se o děti a ještě budeme k večeru sexy a roztoužené. V hlavě totiž často máme zakódované, že žena má táhnout a mlčet. Kde jsme to vzaly? 

A jsme u toho, kde, alespoň pro mě, nastává největší zádrhel písně. Sama JLo totiž v klipu říká, že všechny tyhle věci nebudu dělat, protože "nejsem tvoje máma". Odkdy matka není žena? Pokud je její povinnost prát a vyvařovat, tak přesně tohle předává i svým dětem, dceři stejně jako synovi, z nichž si každý může vybrat to své. Jeden dře, druhý se nechává obskakovat. 

Je dobře, že na problematiku rovnoprávnosti upozorňuje někdo tak slavný, jako je Jennifer Lopez. Je ale smutné, že tatáž Jennifer Lopez se dobrovolně stává součástí sexistického přítupu, protože polovina klipů zobrazuje vyzývavě oblečenou zpěvačku, jak prvoplánově třese zadečkem. Co se nám tedy vlastně snaží sdělit? 

Video se připravuje ...
Jennifer Lopez - Booty ft. Iggy Azalea • VIDEO: youtube.com

Autor: Brigita Zemen