Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Den Bastily: První babička Francie, hulvát a lady Trump

14. července 2017 | 15:00

To, že jste ve Francii, z vás ještě šarmantního gentlemana neudělá. Důkazem je americký prezident Donald Trump, který není schopen složit s grácií ani kompliment. Co pronesl na adresu manželky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona?

"You’re in such great shape," prohlásil americký prezident Donald Trump na adresu francouzské první dámy Brigitte Macronové a dodal: "Beautiful." Vypadáte tak dobře. Jste krásná. Případně: Jste ve skvělé formě. Nádherná. Tak by se dala přeložit Trumpova věta. Prezident USA je dlouhodobě známý svými nevhodnými a sexistickými výroky na adresu žen. Tento svůj výrok jistě sám (doufejme) myslel jako kompliment, o to je to celé asi ale mnohem horší.

Možná si někdo řekne: Proč to tolik řešit, to už ani ženě nemůžeme říct, že jí to sluší? Natožpak, když jí je 64 let a v jejím věku to není samozřejmost? Jasně, že můžeme. Jen bychom asi měli trochu přemýšlet o tom, kdy a při jaké příležitosti to říkáme.



Představte si to opačně: Brigitte přistupuje k Trumpovi během státní návštěvy a říká: "Dobrá postava. Donalde, jste ve formě," a usmívá se na Melanii potěšena zprávou, že ten její o čtvrt století starší parťák vypadá opravdu "nádherně".

Na celé věci vlastně není ani trapné to, že prezident evidentně komentoval své milé překvapení nad tím, že na svůj věk vypadá dobře. Věkový rozdíl mezi manželi Macronovými je stejný jako u Trumpů. Ano, model alá Trump je ve společnosti častější, naštěstí ale žijeme v 21. století, a tak je jaksi samozřejmostí respektovat i to, co jde mimo mainstream.



Mnohem horší je to, že to Trump vůbec řekl, bez ohledu na to, kolik je té "dobře vypadající ženě let." Manželky prezidentů nejsou prostě jen společnice, jejichž úkolem je být líbezné a mlčet. Pochopitelně že garderoba dámy vzbudí na státních návštěvách vždy více pozornosti než outfity mužů. Kochejme se jejich modely, ale vnímejme je jako osobnosti, nikoliv jen jako ramínka na luxusní šaty.

Podívejte se na video, na kterém Donald Trump hodnotí tělo Brigitte Macronové, manželky francouzského prezidenta:

Video se připravuje ...
Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl • VIDEO: Reuters, Facebook / Elysejský palác

Autor: Irena Sládečková