Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Seriál Přátelé slaví neskutečných 25 let: Tohle jste o něm ale dodnes nevěděli

  • 16. května 2019 | 10:00

    Kdo by neznal a neměl rád příběhy šestice různě potrhlých kamarádů z New Yorku. Dnes už kultovní seriál (1994 – 2004) patřil mezi nejsledovanější pořady v USA a dodnes má davy fanoušků. Ostatně i patnáct let po jeho ukončení se epizody vysílají neustále dokola a někteří stále doufají v jeho pokračování. Co jste ale o tomto populárním seriálu pravděpodobně dodnes nevěděli?

  • Všechno mělo být jinak

    Autor: NBC Universal/Warner Bros

     

    Podle původních záměrů scenáristů měli být Chandler a Phoebe spíše okrajovými postavami. Z Chandlera chtěli mít gaye, Monika zase měla skončit v páru s Joyem. Nakonec dostali všichni představitelé v seriálu stejný prostor a Monika si nakonec vzala Chandlera. Courteney Cox také měla původně představovat Rachel. Jenomže když si přečetla scénář, zjistila, že je jí postava Moniky bližší, a nakonec přemluvila režiséra, aby jí dal raději roli Rossovy sestry. Ukázalo se, že dobře udělala.

     

  • Šedivý a bez koruny

    Autor: NBC Universal/Warner Bros

     

    Když přišel na konkurz Matt LeBlanc (Joey), měl u sebe asi deset dolarů a navrch pořádnou kocovinu. Po předešlém divokém večírku mu ještě ke všemu na obličeji zůstaly šrámy a strupy. Když pak dostal první šek za natáčení, okamžitě šel na pořádnou večeři. Matt je také od mládí přirozeně šedivý. To se ale tvůrcům k roli lamače dívčích srcí nehodilo, a proto jej museli maskéři pokaždé obarvit načerno.

     

  • Slavní v epizodních rolích

    Autor: NBC Universal/Warner Bros

     

    Během desetiletí, kdy se seriál natáčel, se v něm objevilo mnoho hereckých hvězd ve vedlejších rolích. Když se například na place objevil Brad Pitt (tehdy manžel Jennifer Aniston), publikum šílelo tak, že režisér musel přerušit natáčení. V několika dílech se objevil i Bruce Willis díky tomu, že prohrál sázku s Matthewem Perrym. Honorář z natáčení pak věnoval na charitu.

     

  • Zvláštní osudy

    Autor: NBC Universal/Warner Bros

     

    Praštěná Phoebe v seriálu vystřídala několik partnerů a pořádný vážný vztah měla až v posledních sezónách. Její představitelka, Lisa Kudrow, ale přišla o panenství až po svatbě v době, kdy jí bylo 32 let. Alespoň o tedy tvrdí.

    Matthew Perry, který hrál Chandlera, si během natáčení pořídil dost nepříjemný problém – závislost na alkoholu a drogách. Všimli jste si také, že v jedné době dost přibral? Za kila navíc mohla odvykací léčba.

  • Kamarádi na život a na smrt

    Autor: shutterstock.com

     

    Herečky, které představovaly Rachel, Moniku a Phoebe, spolu každý natáčecí den obědvaly. Prostě si rozuměly v soukromém životě stejně dobře jako v tom seriálovém. Pro Jennifer (Rachel) a Matta (Joey) bylo navíc tak těžké se rozloučit s natáčením, že po poslední párty seděli na střeše, kouřili cigarety a pili víno do 5 hodin do rána.

  • Opice měla úspěch

    Autor: NBC Universal/Warner Bros

     

     

    V několika epizodách měl Ross opičího kamaráda Marcela. Herci o něm zásadně mluvili jako o zatracené opici, protože všude močila a okolí špinila fekáliemi. Ale nakonec to byla právě ona, která jako první ze všech, kteří v seriálu vystupovali, dostala roli v hollywoodském filmu, který se jmenuje Smrtící epidemie (1995).

  • Publikum je nejlepší kritik

    Autor: NBC Universal/Warner Bros

     

     

    Fanoušci Přátel se mohli jít podívat na natáčení seriálu zcela zdarma. Režisér totiž potřeboval vědět, jak vtípky působí na lidi. Zájem byl obrovský, před studiem stály dlouhé fronty! Poslední pak epizodu sledovalo v USA neuvěřitelných 50 milionů lidí!

  • Ikonické dekorace

    Autor: NBC Universal/Warner Bros

    Vzpomínáte si na trochu opelichanou a hodně slavnou oranžovou kavárenskou pohovku, v níž šestice kamarádů sedávala? Během celých deseti let, v nichž seriál vznikal, bylo nepsaným pravidlem, že si na ni mimo natáčení sedali jen herci, kteří představovali „Přátele“. Slavná úvodní znělka, ve které přátelé skotačí ve fontáně, zase nevznikla v New Yorku, ale v Los Angeles. Natáčelo se ve 4 hodiny ráno, vodu museli tvůrci několikrát ohřívat, protože byla tak studená, že měli obavu, aby se herci nenachladili – což se nakonec podařilo odvrátit.

     

  • Emoce na place

    Autor: NBC Universal/Warner Bros

     

    Poté, co byla ve třetí sezoně natočena epizoda, ve které se Ross a Rachel rozcházejí, jak Schwimmer, tak Aniston ve skutečnosti brečeli. Oba totiž i v soukromí také ukončovali své vztahy, takže jim bylo smutno. Když Phoebe v seriálu čekala trojčata, která jako náhradní matka odnosila svému bratrovi a jeho ženě, byla Lisa Kudrow opravdu těhotná. Tvůrci seriálu kvůli tomu museli trochu improvizovat a pozměnit děj příběhu.

  • Za stejnou práci stejný plat

    Autor: NBC Universal/Warner Bros

    Všichni herci se hned na začátku dohodli, že budou mít stejný honorář po celou dobu natáčení, což také dodrželi. Jen se sumička postupem let a se zvyšující se popularitou Přátel celkem dost zvýšila – ze začátku dostávali 22 tisíc dolarů za epizodu. Během 10 let natáčení se jejich platy zvedly na milion za jeden díl.

     

Autor: red
Diskuse ke článku
.