Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

10 klasických večerníčků: Proč milujeme Boba a Bobka, Maxipsa Fíka i Rumcajse?

  • 2. listopadu 2015 | 06:00

    Krátké, přibližně osmiminutové animované pohádky před usnutím ze šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých let děti baví dodnes. Letos panáček s čepičkou z novin, bez jehož pohádek jsme v dětství nechodili spát, oslavil 50. narozeniny. Jeho znělka je nejstarší televizní znělkou s animovaným obrazovým doprovodem v České republice. A přestože během let vznikla celá řada nových pohádek, nejoblíbenější zůstávají ty původní. 

  • Bob a Bobek – králíci z klobouku (1979)


    Bob a Bobek - králíci z klobouku
    Autor: archiv ČT

    Klobouk kouzelníka Pokustóna není obyčejný klobouk. Bydlí v něm totiž dva králíci: Bob a Bobek. Bob je sice velmi chytrý a přičinlivý, ale zdaleka není tak šikovný a nápaditý jako menší Bobek. Napadlo vás někdy, co asi dělají, když kouzelník není nablízku? Každé ráno se společně vydávají prožít komická dobrodružství a veselé příhody. Na ty ale vyrážejí, až když se Bobovi ráno podaří konečně dostat ven Bobka, kterému se z vyhřátého klobouku nikdy nechce. Tak vstávat a cvičit!

     

    Seriál, který skvěle namluvil herec Josef Dvořák, má třicet devět dílů a je určen dětem už od tří let.

  • Pohádky z mechu a kapradí (1968)


    Pohádky z mechu a kapradí
    Autor: archiv ČT

    O celých jedenáct let starší, přesto nestárnoucí jsou příběhy malých skřítků Křemílka a Vochomůrky. Ti spolu žijí v pařezové chaloupce ukryté v mechu a kapradí a každý den objevují a zažívají něco nového.

     

    Stejně jako předchozí večerníčkový seriál, i tenhle má třicet devět dílů, namluvila ho svým tak trochu skřehotavým hlasem nezapomenutelná Jiřina Bohdalová.

  • Krtkova dobrodružství (1963)

    Krtkova dobrodružství
    Autor: archiv ČT

    Kdo by neznal malého Krtka a jeho kamarády myšku, zajíčka, ježečka a další? Od dob, kdy "Krtek ke kalhotkám přišel", uplynula už pěkná řádka let. Přesto tenhle nestárnoucí hrdina Zdeňka Milera dál baví nové a nové generace dětí. Snad proto, že má dobré srdce a věčně udivené oči.

     

    V devětačtyřiceti kratších či delších příbězích se dozvíte nejen to, jak Krteček ke kalhotkám přišel, ale například i to, jak si poradil s nalezenou raketou nebo lepivou žvýkačkou a také jak pomohl ježkovi nebo zvířátkům v zoo.

  • Maxipes Fík (1976)


    Maxipes Fík
    Autor: archiv ČT

    Jednou přinesl tatínek malé holčičce Áje štěňátko, které pojmenovala Fík. Malý Fík rychle rostl – vyrostl z krabice od bot, z košíku a pak i z boudy a byl z něj Maxipes. Naštěstí chvilku potom, co se naučil mluvit, vypil celý sud piva a od té doby už nerostl.

     

    Původně třináctidílný oblíbený animovaný seriál, který také namluvil Josef Dvořák, se v roce 1983 dočkal pokračování pod názvem Divoké sny Maxipsa Fíka.

    Video se připravuje ...
    Josef Dvořák: Na vnoučata musím mluvit jako Maxipes Fík • VIDEO: Adam Balažovič
  • Mach a Šebestová (1982)


    Mach a Šebestová
    Autor: archiv ČT

    Mach a Šebestová jsou žáci 3.B, kteří se dostávají do neobyčejných situací kvůli daru v podobě kouzelného utrženého sluchátka. To dostali za odměnu od starého pána, který v prvním dílu hledal ztracené brýle, a protože mu děti pomohly, dal jim utržené sluchátko za odměnu. To od té doby plní jejich přání, a ony se dostávají na rozličná místa a do různých dobrodružných i komických situací. V jejich dobrodružstvích je doprovází pes paní Kadrnožkové Jonatán.

     

    Každý díl seriálu začíná tím, že ráno při cestě do školy Mach sjede po zábradlí ke dveřím Šebestové, využije své levé ucho jako ukazatel změny směru jízdy, zazvoní na zvonek u dveří a schová se. Když Šebestová otevře, lekne se a zaječí. Nakonec odejdou spolu do školy.

     

    Oblíbený, původně třináctidílný seriál má několik filmových i seriálových pokračování, zatím poslední z roku 2005. Většinu z nich nezapomenutelně namluvil Petr Nárožný.

  • O loupežníku Rumcajsovi (1967)

    O loupežníku Rumcajsovi
    Autor: archiv ČT

    Loupežník Rumcajs žije v lese Řáholci. Jičínské panstvo ho chce i s rodinou z lesa vystrnadit, i když má Rumcajs ve skutečnosti dobré srdce. Se synkem Cipískem zažívají spoustu dobrodružství a spolehnout se může i na ženu Manku.

     

    Seriál byl vytvořen podle literární předlohy Václava Čtvrtka a výtvarné předlohy Radka Pilaře. Vznikal postupně ve třech sériích po 13 dílech, přičemž první byla natočena ještě černobíle a byla později digitálně dobarvena. První dvě řady namlouval Karel Höger, který ve své době nemohl být uváděn ani v titulcích, poslední řadu potom už Eduard Cupák. V roce 1972 přibyla ještě třináctidílná řada O loupežnickém synku Cipískovi.

  • Krkonošské pohádky (1974)


    Krkonošské pohádky
    Autor: archiv ČT

    Jeden z mála hraných večerníčkových seriálů, který je určen pro trochu odrostlejší děti, byl dokonce v roce 2013 v divácké anketě České televize zvolen nejoblíbenějším večerníčkem všech dob. Chamtivý a lakomý šlechtic Trautenberk by chtěl být velkým pánem. Má ale jen chalupu, pozemek v lesích, pár luk a polí a tři poddané – Kubu, Anče a hajného. Ve své chamtivosti by ale pořád chtěl víc. Má ale smůlu, sousedí totiž s Krakonošovým hájemstvím. A pán hor nabubřelého tlouštíka v oblibě rozhodně nemá.

     

    Seriál má 20 desetiminutových dílů, přičemž prvních sedm vzniklo roku 1973, dalších šest roku 1977 a posledních sedm roku 1984.

  • Na návštěvě u Spejbla a Hurvínka (1972)


    Znovu u Spejbla a Hurvínka
    Autor: archiv ČT

    Příběhy Spejbla a Hurvínka znají děti skoro na celém světě. Původně černobílý loutkový dětský seriál o ušatém klukovi, jeho taťuldovi, kamarádce Máničce a její bábince paní Kateřině a také o psovi Žerykovi si získal řadu příznivců nejen mezi dětmi. Koho by nepobavily veselé příběhy taťuldy Spejbla, který všechno zná a umí, ale jeho počínání nikdy nekončí bez komplikací.

     

    První série měla třináct dílů v délce 9 až 10 minut. Pokračování z roku 1974, které mělo stejný počet dílů, neslo název Znovu u Spejbla a Hurvínka a už bylo natočeno v barvě.

  • Pat a Mat (1979)


    Pat a Mat
    Autor: archiv ČT

    … a je to! Dodnes často vysílaný dětský seriál o dvou snaživých, ale velmi nešikovných kutilech, kteří jsou schopni poničit vše v místnosti v nevinné snaze třeba pověsit obraz či jednoduše uklidit. Je až s podivem, kolik věcí společně dokážou Pat a Mat vyrobit, vymyslet, přetvořit, vylepšit, zajistit nebo postavit, ale i znehodnotit. I když nejsou výsledky pokaždé úplně stoprocentní, ti dva se nikdy nevzdávají, dokud vše není hotové k jejich úplné spokojenosti.

     

    Sláva hvězd animovaného seriálu, který má neuvěřitelných sedmdesát osm dílů, rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se pak opět vrátili na scénu v nových příbězích.

  • Příběhy včelích medvídků (1984)

    Příběhy včelích medvídků
    Autor: archiv ČT

    Velkou popularitu si získal i další loutkový seriál pro nejmenší diváky. Kdo by neznal hlášky jako "plná špajz, samý sádlo, všude samý sádlo…"? Nebo třeba písničku: "Chvátám, chvátám, nemám chvíli klid. Já tam, já tam dávno už měl být…" Humorné a napínavé příhody dvou malých, občas poněkud neposlušných včelích medvídků – čmeláčků Čmeldy a Brumdy – kteří se musí potýkat se záškodnickým Pučmeloudem, jsou totiž doplněny populárními písničkami Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. První série seriálu byla natočena v roce 1984. Vypravěče provázejícího příběhem a řadu postav namluvil herec Josef Dvořák, další postavy například Aťka Janoušková, Pavel Zedníček a Milena Steinmasslová.

Klíčová slova:  večerníček, fotogalerie
Diskuse ke článku
.