Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Miss 2004 Jana Doleželová: Čtyřicítku neřeším. Na kole i při běhu porážím dvacetileté!

3. května 2022 | 06:00

Bývalá královna krásy, lékárnice a moderátorka pracuje ve farmacii a označení "sexy lékárnice" bere dost s nadhledem. Je ráda, že osciluje mezi světem showbyznysu a farmacie, podporuje mladé talenty a myslí si, že věk je jen číslo. Co nejraději podniká se svou dcerou, když má volno? A proč se cítí líp než ve dvaceti?

Promiňte, ale neleze vám to označení "sexy lékárnice" už tak trochu na nervy?

Někdy média použijí přívlastek sexy, jindy nejkrásnější lékárnice. Tohle je pro mě malichernost, kterou neřeším. Při práci ve zdravotnictví se setkávám se skutečnými problémy lidí, kteří jsou nemocní. Díky tomu získávám nadhled a neřeším pak v životě banality tohoto typu.

Video se připravuje ...
Návštěva zahrady u Jany Doleželové • VIDEO: Videohub

Svět showbyznysu a svět farmacie. To jsou dva odlišné světy. Dají se vůbec propojit?

Jsem ráda, že mám lékárenské vzdělání a že jsem ve zdravotnickém oboru pořád aktivní. V oboru farmacie pracuju už osmnáct let, stejně jako v showbyznysu, který je pro mě zpestřením a odlehčením. Farmacie je smysluplný obor, kde pomáháme lidem. Showbyznys je pro mě „práce zábavou“. Tyhle dvě oblasti se mi výborně doplňují a patří ke mně. Chápu však, že je netradiční, když farmaceutka zároveň i moderuje a má doma korunku ze soutěže Miss. Čili rozumím tomu, že se toho média chytla. 

Když se ohlédnete za svým působením v soutěži krásy, jaké to bylo? 

Soutěž jednoznačně vnímám jako přínos. Titul Miss otevírá mnohé dveře, ale je na každé z dívek, jak s touto životní šancí naloží. Mým cílem bylo otevřít si lékárnu, což se mi i díky Miss podařilo mnohem dříve, než by tomu bylo bez titulu. Vítězství v soutěži mi urychlilo kariéru, získala jsem finanční nezávislost, upevnila jsem si angličtinu, cestovala jsem... Všechno má však svou daň, tady je to ztráta soukromí.

Účastnila jste se i světové soutěže Miss World. Jste se soutěžícími z vašeho ročníku v kontaktu?

Máme na Facebooku uzavřenou skupinu Miss World 2004 a já jsem ráda, že mám dobré kontakty po celém světě. Pojí nás netradiční měsíc, který jsme společně prožily na Hainanu, a je zajímavé sledovat, kam kterou dívku osud zavál. 

Podporujete mladé talenty. Můžete přiblížit, komu se snažíte pomoct prosadit se?

Moderovala jsem například přehlídku absolventů školy oděvního designu v Liberci. Ráda nosím modely začínajících návrhářů. Nedávno jsem natáčela videorozhovor se začínajícím moderátorem Tomášem Hrnčířem, kterému je teprve deset, ale který je velmi talentovaný. Aktivit mám více. Myslím, že nadané děti a studenty je potřeba podporovat, aby svůj talent mohli dál rozvíjet.

Poslední dva roky byly ve znamení ztráty svobody i iluzí. Vám do toho všeho „spadl“ ještě rozchod s partnerem a otcem dcery Veroniky. Ustát to všechno asi bylo těžké, jak jste ale „bojovala“ před dcerou? 

V době zavřených školek na chmurné myšlenky nebyl čas. Celodenní péče o dceru a do toho plnění pracovních povinností rozptýlily mysl. A Verunka jakožto dobrodružná povaha potřebuje „akční program“. Třeba naše každodenní cyklovýlety do přírody fungovaly skvěle. 

Loni jste oslavila čtyřicátiny. Vnímáte v něčem věk jako překážku?

Když člověk dodržuje zdravou životosprávu a nemá genetické dispozice k vážným onemocněním, má vysokou šanci žít aktivně až do pozdního věku. Snažím se jíst zdravě, nekouřím, neholduju alkoholu, mám pravidelný spánek, sportuju. A tak se mi často stává, že na lyžích, na kole i při běhu předbíhám dvacetileté. Věk skutečně nemusí být překážkou!

Opravdu necítíte žádné neduhy? Nechci vám nic podsouvat, ale většina čtyřicátníků si dost zoufá...

Mám teď lepší fyzičku než ve dvaceti. Tehdy jsem furt ležela nad skripty a neměla moc prostor na sport. Zato poslední roky jsem s dcerkou podnikala každodenní několikakilometrové procházky v lesním terénu. Radost z čistého vzduchu, přírody a touha ukázat dceři zase něco nového, to je silný motor k tomu, abych žila takto aktivně.

Autor: Dita Mrázková
Video se připravuje ...