Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Helena Vondráčková: Dala jsem stížnost na Ministerstvo životního prostředí

22. dubna 2019 | 06:00

Loňské sedmdesátiny prý slavila celý rok, přitom ani trochu nezpomalila. Její životní tempo je stejné jako v osmnácti, jen se do některých věcí nevrhá zbytečně moc po hlavě. Legenda českého popu Helena Vondráčková (71) prostě nechává věci plynout. A vyplácí se jí to.

Musíte být na sebe s přibývajícím věkem přísnější, nebo naopak mírnější?
Jsem sama k sobě pořád stejná. Odmalinka jsem sportovala, pracovala, doma jsem prala, myla okna, pracovala na zahradě, zpívala si… A všechno dělám dodnes. Včetně zahrady. Jen na mytí oken už mám paní. Ale starám se o hausbót, který je opravdu velký, je kolem něj spousta práce. Je to moje druhá domácnost. Do toho můj chlap pořídil obří obytné auto velké jako autobus a s ním jezdíme na výlety. Nebo ho používám při práci, když někde není zázemí. Prostě jsem zvyklá pořád kmitat a nesedět.

Nevadí to manželovi?
Když si uvařím kafe, ale místo popíjení někde pobíhám, tak mi říká: Prosím tě, sedni si na chvilku, nic nedělej a vypij si se mnou to kafe. Ale jinak je za ty roky zvyklý. A já klidně piju kafe studené.

Takže asi neumíte prolenošit den…
Nevím, co to je nudit se a nic nedělat. Vedle všeho, co jsem vyjmenovala, hraju tenis, plavu, starám se o kočičku, psa, venčím ho, řeším problémy ve vesnici.

Co se děje?
Teď nám v obci začali kácet zdravé stromy, které jsou tam dlouhá léta, a vykácené dřevo rozkradli. Prý tam v naší ulici chystají místo nich vysadit ptačí třešeň. Naprosto nevhodný obrovský strom. Tak jsem dala stížnost na Ministerstvo životního prostředí. Túje a zlatý déšť, které jsem před třiceti lety sázela, podřízli. To jsem obrečela.

Je něco, co vám pomáhá vyčistit si hlavu od starostí?
Zahrádka a sport. Při obojím se soustředíte jen na to, co právě děláte, takže vám nezbude místo na to, co vás tíží nebo štve. Sport mě navíc udržuje ve fyzické a psychické kondici. Nejhorší bylo, když jsem si kolem Vánoc poranila nohu a musela jsem sedět se zlomenými prsty. Nesměla jsem chodit skoro dva a půl měsíce. To není nic pro mě. Navíc jsem pak musela držet trošku dietu.

Přibrala jste?
Trochu kolem pasu. Když jsem zjistila, že se nevejdu do jedněch kalhot, řekla jsem si, že takhle by to nešlo. Tak jsem snížila krmné dávky a vynechala večeři. Ale jinak žádné diety nedržím a vlastně se ani moc nehlídám. Jen v tom, abych jedla pestře a měla dost ovoce a zeleniny. Peklo bylo, když k nám jezdil kamarád s nádhernými nadýchanými dorty, kterým nešlo odolat. Musela jsem mu to zakázat.


Více o tom, jak Helena Vondráčková hubne nebo proč ji na ulici lidé přehlížejí, v novém vydání Blesku pro ženy. Pozor, vycházíme výjimečně v úterý 23. dubna! Nový Blesk pro ženy seženete na novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné i elektronické verzi objednat ZDE >>>

Autor: archiv



Autor: red
Video se připravuje ...