Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pavlína Němcová: Mám pocit, že po čtyřicítce jste odepsaná

21. ledna 2019 | 06:00

Jako modelka udělala Pavlína Němcová (45) kariéru v Paříži, ale neváhala se pustit do nejistých vod herectví. Má za sebou role hlavně ve francouzských filmech, mimo jiné v Edith Piaf. Jejímu synovi je sedmadvacet let, ale ona stále vypadá jako holčička. Jak to dělá?

Vypadáte nádherně, vůbec nestárnete! Prý cvičíte obličejovou jógu…
Ano, už dlouho. Vidím na sobě, že to má neuvěřitelný efekt. A právě na základě téhle vlastní zkušenosti chystám příští rok otevřít salon se speciálními obličejovými masážemi. Je to něco, co tady zatím chybí.

Jak jste se o téhle józe dozvěděla?
Když mi bylo kolem třiceti, viděla jsem kolem sebe ženy, které stárnutí začaly řešit invazivně. A ono je to bohužel vidět a mně se to nelíbí. Já razím cestu co největší přirozenosti, ať jde o oblékání, péči o sebe nebo životní filozofii. Tak jsem se rozhodla, že budu hledat jiný způsob, jak známky stárnutí oddálit. Nejdřív jsem se v zahraničí dostala k obličejovým masážím, které si dopřávám pravidelně – je to neuvěřitelně příjemné. Miluji to a doma praktikuju i cviky. Stačí mi na to pět minut denně a vidím výsledky.

Proč je to tak účinné?
Na obličeji máme přes padesát svalů, a ty se chovají jako jiné svaly na těle – když je budu trénovat, oddálím proces stárnutí tou nejpřirozenější cestou.

A co sportování kvůli postavě?
V šesti letech jsem začala se sportovní gymnastikou a tvrdě jsem každý den dřela až do šestnácti, kdy jsem odjela do Paříže. Mám tudíž velkou svalovou hmotu, ze které jsem těžila dlouhá léta, dneska ji vlastně jenom udržuji. Mnoho let jsem necvičila a začala jsem znovu až po čtyřicítce. Naskočilo to hned, protože svaly mají paměť. V současnosti je nutné vypadat dobře – zvlášť když se pohybujete v módě, to je samozřejmě podmínka. Ženy, které si myslí, že za tím není spousta dřiny, se mýlí. Nic není zadarmo.

Co se pro vás v tomto směru ještě změnilo po čtyřicítce? Děláte něco jinak než ve dvaceti?
Nikdy jsem nekouřila a nepila alkohol a dnes za to sklízím ovoce. Nejdu spát, aniž bych se pořádně odlíčila a použila sonický kartáček na obličej. To prostě neexistuje, i když dorazím domů opravdu pozdě. Ale to už vlastně dělám dlouhá léta, takže v tom jen pokračuji.

Byla pro vás čtyřicítka přelomová?
Uvědomila jsem si, jak velký je dneska tlak na ženy. Mám pocit, že po čtyřicítce jste odepsaná.

Vždyť jste krásná…
Když se seznámím s mužem, který o mně nic neví a pak zjistí, kolik mi je, tak v ten moment ztrácí zájem.

To nemyslíte vážně.
Ano, myslím. Pro mnoho mužů prostě žena nad čtyřicet není zajímavá. Líbí se obvykle spíš těm, kteří se sami blíží padesátce. Ti si říkají: „Ono je to s nimi lepší, jsou v klidu, už vědí, co chtějí a co dopřát nám.“

Celý rozhovor s Pavlínou Němcovou si můžete přečíst v novém čísle tištěného Blesku pro ženy!

 

Autor: Simona Rydlová
Video se připravuje ...