Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Igor Bareš: Lepší je vybít si emoce v práci než je nosit domů

3. dubna 2018 | 06:00

Igor Bareš se do povědomí diváků dostal asi nejvíc díky svým televizním rolím, exceluje ale hlavně v divadle. Získal pár nominací na prestižní herecká ocenění, ale nejvíc si váží toho, že má fungující (a milující) rodinu.

Je hraní těžké řemeslo?

Těžké je to hlavně pro rodinu. Herecká práce je hodně nepravidelná. Samotné divadlo vás neuživí, takže je potřeba se věnovat i jiným disciplínám jako třeba rozhlasu nebo dabingu. Když máte štěstí, tak i něco natočíte. Většinu herců to nepotkává tak často jako těch vyvolených třicet, kteří se objevují pořád a všude. Před nebo po odpolední zkoušce si tedy musíte přivydělat, večer máte představení, a tak si vás rodina moc neužije. A když má navíc stejnou profesi i manželka, jako je to v našem případě, asi si umíte představit, jak to pak vypadá. Naštěstí je moje žena organizačně schopná a o všechno se postará. Já mám pak čas vydělávat.

Asi jde o řemeslo plné emocí, nevyčerpává vás?

Je to hodně individuální. Těžké je to asi jak pro koho. Já jsem třeba vnitřně nastavený na těžší, psychologické role. A teď hraji v konverzační komedii, která je založena na dialozích. Všechno musí klapat, je to jako soustrojí, kde když se zadrhne jedna součástka, rozpadne se celé. A pokud jde o náročnost herectví po stránce emocionální, myslím, že je lepší vybít si emoce v práci než je nosit domů. V civilu jste pak klidnější. I když… Taky jsem měl bouřlivé mládí, spoustou věcí jsem se trápil, teď jsem mnohem vyrovnanější a za to děkuji rodině i práci. I když mám zdravotní problémy (Crohnovu nemoc, která je chronickým onemocněním střev – pozn. redakce), snáším to s pokorou a v klidu. Jednou za dva měsíce jdu do nemocnice IKEM, kde mě, jak s nadsázkou říkám, zázračně oživí, a pak jsem zase v klidu. Snáším to dobře.

A v nekonečném seriálu byste vystupovat nechtěl?  

Ne že bych nechtěl, nedostal jsem nikdy nabídku. Nic proti těmhle pořadům nemám. Víte, pekař třeba peče sladké rohlíky a slané rohlíky. Sám má rád jenom ty slané, ale to neznamená, že by nenapekl i ty sladké, ty si taky někdo koupí. A už vůbec to neznamená, že by je napekl špatně... Mám taky moc rád namlouvání audioknih! Já sám nemám čas přečíst si knížku, která má třeba čtyři sta stran. A takhle si ji nejen přečtu, ale ještě mi za to někdo zaplatí, to je úplně geniální!

Celý rozhovor s Igorem Barešem si můžete přečíst v novém čísle Blesk pro ženy.

Autor: Hana Vítková
Video se připravuje ...