Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ivana Jirešová radí, jak na jarní detox! Sází na chlorofyl!

Herečka Ivana Jirešová si každé jaro dopřává detox
31. března 2015 | 06:00

Hvězda Ordinace v růžové zahradě Ivana Jirešová nás pozvala na privátní lekci jógy a mezi jednotlivými cviky prozradila, jak se co nejlépe připravit na příchod nové sezony.

Jaro se nese v duchu očisty. Co pro sebe děláte, abyste se cítila dobře?

Snažím se jíst zdravě, ale ne vždy to vyjde. Zrovna nedávno jsem řešila, že mám moc hubený obličej, a chtěla jsem ho trošku vykrmit. Nakonec to neklaplo. Zjistila jsem, že když víc jím, cítím se unavenější, a to mě dost obtěžuje. Takže ze steaků jsem přesedlala zpátky na čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Jinak dodržuji klasická pravidla: snažím se vyhýbat smaženým jídlům, bílé mouce a cukru. Kafe si neodpustím, ale dopřávám si jen kvalitní. Miluji hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, mandle a různá semínka. Kromě toho jsem nedávno objevila tekutý chlorofyl. Je tak dobrý, že chutná i mé dceři Sofince. Dávám jí ho do školy v lahvičce a vždycky ji vrací prázdnou.


Co zázračného chlorofyl zvládne?

Úžasně čistí krev, zlepšuje zažívání i imunitu, a navíc obsahuje hodně vitaminů a minerálů. Na jaro je to skvělý podpůrný prostředek, pokud se chcete pustit do pořádného vnitřního úklidu.

S pravidelnou očistou těla máte letité zkušenosti. Prozradíte, jak na ni?

...
Autor: Zuzana Panská
Na jaře a na podzim dodržuji týdenní detoxikační rituál. První den piji zázvorový čaj s citronem a kajenským pepřem a trochou medu, druhý den ovocné šťávy, třetí už přidám trochu rýže a další den ji doplním o máslo ghí, což je ajurvédský elixír života. Neobsahuje sůl ani laktózu a pomáhá tělu s trávením. V poslední fázi přicházejí na řadu luštěniny s trochou koření.


Jsou právě jarní a podzimní detoxy tajemstvím vaší krásné pleti?

Myslím si, že pleť potřebuje komplexní přístup. Kromě toho, že se snažím zdravě jíst, si hlídám také to, co na sebe mažu – používám přírodní kosmetiku z mořských řas od značky Thalgo. Spoléhám se i na pravidelné pocení. Ať už v domácí infrasauně, nebo během bikram jógy (dynamické cvičení v sále vyhřátém na 42 °C, pozn. redakce).


Čím je bikram jóga tak výjimečná?

Je to systém 26 ásán, které jdou přesně po sobě a jejichž pořadí je třeba striktně dodržovat. Koncept je do detailu promyšlený tak, abyste cvičením protáhla celé tělo. Navíc se během lekce opravdu zpotíte, takže dochází k efektivnějšímu spalování tuků a vylučování toxinů z těla. První zážitek bývá docela síla. Když jsem před devíti lety zavítala na úvodní lekci, málem jsem padla. Měla jsem pocit, že omdlím, že to neudýchám… Po nějakém čase mi to ale nedalo a na druhý pokus už jsem se zamilovala se vším všudy.

Video se připravuje ...
Ivana Jirešová, Z dcery roste rockerka • VIDEO: Adam Balažovič

Ještě než jste objevila bikram, propadla jste klasické józe, kterou cvičíte už jedenáct let. Co vám dala?

Určitě jsem díky ní mnohem pevnější a pružnější. Kromě toho se cítím daleko lépe než v dobách, kdy jsem do všeho šla silou a cvičila jsem aerobik, běhala nebo posilovala. V necelých čtyřiceti letech jsem sama se sebou spokojenější, než jsem byla ve třiceti, nebo dokonce ve dvaceti. Přijde mi to jako vtipný paradox.

Vypadá to, že se vám panika z neúprosného běhu času zatím úspěšně vyhýbá...

Mám za to, že by se člověk neměl stáří zbytečně děsit. Hodně věcí jde pozitivním způsobem ovlivnit. Stačí, když se s tělem naučíte pracovat. A to nemluvím jen o fyzičce – to, v jaké jste kondici, se odráží i na vaší psychice. Je totiž pravda, že v hlavě všechno začíná i končí, na to se bohužel často zapomíná. 

Celý článek najdete v novém čísle měsíčníku OK! Magazín, které vyšlo 19. března a které najdete na stáncích.

...
Autor: OK

 

Autor: Eva Karlasová, OK
Video se připravuje ...