Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sára Saudková: Dárky nám nosí kometa

Sára Saudková s rodinou tráví svátky neobvykle.
28. listopadu 2012 | 15:00

Víte, jak vypadá konec roku u známé fotografky Sáry Saudkové? S partnerem Samuelem a čtyřmi dětmi prožívají měsíc jako každý jiný. Neslaví totiž advent ani Vánoce.

Pečete doma vánoční cukroví?

Ptáte se té pravé - já s chutí ignoruji veškeré tradice a je mi bez nich volněji a veseleji na světě. Když chceme a máme chuť, upečeme si perníčky třeba na jaře, kdykoliv.

Cukroví nepečeme, a přesto je ho u nás v prosinci vždycky nelidsky mnoho - od přátel, kteří na tradice dbají, poctivě pečou a už se na to sladké nemůžou ani podívat, jak jim leze krkem.

Děti ale rády pečou štrúdly a bábovky, hodně makovaté, s minimem těsta a obří makovou náloží. Každý, kdo ji kdy ochutnal, už nechtěl jinou.

...
Autor: archiv Sáry Saudkové

Dodržujete s rodinou alespoň nějaké sváteční rituály?

Pokud jde o rituály, slavíme si po svém. K nám přilétá kometa, která přináší slunovrat a taky rozmetává v noci po domě dárky, které pak dětičky musí pracně hledat.

Máme vlastní legendu a užíváme si ji. Nekvaltujeme, negruntujeme, nikam se neženeme, nemusíme nic. Bez vánočního humbuku je nám moc pěkně.

Pro nás to je období, kdy se vrací světlo a kdy se můžeme začít těšit na jaro. Nějak mi nesedí, že by mělo dárky roznášet chudé mimino. Pokud se nepletu, dárky se nosily jemu.

A kdo se stará o domácnost a vaření?

U nás většinou vaří přítel, sice bídně, ale mocně ho chválíme. Já kuchtím málokdy, zato výborně. Nepotrpíme si na žádné složitosti, musí to být rychlé, jednoduché, lehké a lákavé pro oči.

Děti mají rády kuskus s lososem a brokolicí, ovesnou kaši s nastrouhanými jablky a banánem, topinky s česnekem nebo brambory s libovým hovězím.

Odmala je vedu k tomu, že se musí ke sladkostem prokousat zeleninou a ovocem. A když není na nic čas a hlad je velký, objednáme pizzu, u nás ji dělají výbornou.

Ovesné hrudky podle Sáry Saudkové
...
Autor: profimedia.cz

Suroviny (na 35 kousků)

200 g uvařené ovesné kaše
2 hrsti rozinek
2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
3 lžíce hnědého nerafinovaného cukru

Postup

Ovesnou kaši smícháme s rozinkami a ořechy a ze směsi tvoříme lžičkou hrudky na plech vyložený pečicím papírem. Cukroví sušíme v troubě při teplotě 150 °C asi 20 minut.

Autor: ot
Video se připravuje ...